facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

SMS-ите на Бобоков стигнаха до бивш съветник на Захариева

Външно министерство: Ще искаме обяснения от българския посланик в Алжир, а за либийския танкер работим от 2 г.
9 949
 ПРБ

Прокуратурата продължава да разпространява съобщения, изпращани от телефона на русенския бизнесмен Пламен Бобоков, обвиняем по делото за нерегламентиран внос и депониране на отпадъци. Този път разследващите показват SMS-и не само със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов, но и с бившия съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на министъра на външните работи Румен Петров. Към момента той е посланик на България в Алжир.

Първата снимка на чат между Петров и Пламен Бобоков показва съобщения от 20 август 2018 г. Тогава държавният служител изпраща на бизнесмена файл с име "Оценка", съдържащ информация за фирми и предприетите действия по казуса с либийския танкер „Бадр". Към онзи момент все още не се е разгорял международният скандал с отнемането на кораба, заради който Либия инициира среща на ниво постоянни представители в ООН и обвини българската държава в пиратство.

Месец по-късно на 29 септември 2018 г. Румен Петров изпраща на Бобоков под формата на снимки определение на Върховен касационен съд от 29.01.2018 г., свързано с танкера „Бадр". Същото веднага е препратено на секретаря на президента Пламен Узунов. „Според един мой приятел, много печен адвокат, който погледна развитието на делото във ВАС - шансовете за положителен изход на делото в полза на либийците са много ниски, тъй като ВАС също ще гледа само процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него адвокатите на либийците е трябвало да атакуват това основание (ипотечния договор) в отделно наказателно дело в криминалния съд. Имам основание да му вярвам, защото той е много печен адвокат", пише Петров до Бобоков, на което бизнесменът отговаря: „Ще видим".

В описанието към следващите снимки на чата прокуратурата твърди, че на 7 януари 2019 г. Пламен Узунова изпраща на Бобоков две снимки на паметна бележка за проведена на 03.01.2019 г. среща на Николай Милков, секретар по външната политика на президента, със С. Елтрики, временно управляващ посолството на Либия в София. В последващо съобщение Узунов посочва: „Току-що запознах и него". От своя страна Бобоков му изпраща снимка на вербална нота, която посолството на Либия е изпратила до Министерството на вътрешните работи. Същата снимка Бобоков получава две минути по-рано от Румен Петров.

Същия ден Бобоков препраща на Узунов снимка и на друга нота от посолството на Либия, този път до Министерството на външните работи, която също му е предоставена от Петров. От своя страна Узунов му изпраща трета вербална нота от либийската държава, адресирана до президента Румен Радев. Веднага след това Бобоков пише: "Ако прецениш, че мога да звънна на началника, дай знак", на което Узунов отговаря: "Още сутринта ще извикам Милков". После бизнесменът пише друго съобщение, което обаче незнайно защо е заличено от прокуратурата, след което четем SMS от президентския секретар: "Сега е малко по-спокоен. Може да опиташ. Сега говорихме".

Бобоков му изпраща и снимка на „CV-то на либийския пратеник". Освен това бизнесменът пише на Узунов: "Трябва да се реагира сериозно, адаш!!! Захариева се е скрила и либийците страшно са се убидили". "Натискай адаш, сега е момента! И моля те поговори с боса! 10 мин. среща със спец. пратеник на Либия ще свършат повече работа от 10 г. дипломатически напъни!!! Пиарът за боса също ще е убийствен и признанието в Либия също!!! Либия има 100 пъти по-голям потенциал от Азербайджан например!!!", заявява още Бобоков на Узунов.

"Установено е още, че Бобоков продължава активното обсъждане на казуса „Бадр" с Румен Петров и Пламен Узунов и в следващите месеци", твърдят от прокуратурата. "Сега" припомня, че външният министър Екатерина Захариева беше разпитана от прокуратурата дали и е оказван натиск от президентството за назначаването на посланици.


В останалата разпространена комуникация Бобоков и Румен Петров обсъждат въпроси, свързани с работата на Министерството на външните работи. На 06 юни 2019 г. бизнесменът пише: „Привет Румба! Да напомня, че чакам предложение за Абуджа!!!!". На това получава SMS с текст: Здравей, не съм забравил, но не е лесно да се намери човек, който би могъл да отговори на очакванията ти и да върши работа. Трябват ми ден-два още да видя кой къде е".

На 19 декември м.г. пък Бобоков и Петров обсъждат пост на външния министър Екатерина Захариева в Туитър. "Там просто има хора, които интриганстват и ѝ създават целенасочено определени настроения. Днес я подхванах от рано. Тя има два ориентира - ББ и медийния облик. И третият е егото. Така, че ако това са лостове за въздействие...", пише Румен Петров.

Часове по-късно Външно министерство обяви, че ще иска обяснения от посланика. "Ръководството на МВнР се запозна с оповестените от Прокуратурата на Република България данни, според които Румен Петров, дългогодишен дипломат, бивш съветник на министъра и настоящ посланик в Алжир, обсъжда служебни въпроси: официални срещи и дипломатическа кореспонденция, с лица извън дипломатическата служба", се казва в официално съобщение на ръководеното от Екатерина Захариева министерство.

От ведомството твърдят, че 4МВнР оказва пълно съдействие на прокуратурата и че сме убедени, че всеки трябва да носи отговорност за действията си4. Същевременно, независимо от разследването, МВнР ще извика за обяснения посланик Румен Петров, а при невъзможност пътуването да се състои в момента, ще изиска писмени обяснения.

МВнР влиза в обяснителен режим и за скандала с либийския танкер. "По случая с либийския кораб “Бадр” десетки български дипломати работят от близо две години, като министър Захариева е провеждала среща по темата и с колегата си от Либия, и със специалния пратеник на либийското правителство по казуса в присъствието на редица дипломати от МВнР (за което още същия ден е изготвена паметна записка, изпратена и до 11 външни институции)", твърдят от ведомството. Всички налични документи са предадени още през април т.г. на ДАНС. Тогава е сезирана и прокуратурата, съобщават още от министерството.

 

39

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата пусна и документи от кабинета на президентския секретар

13.07.2020

5278 38
5 неудобни въпроса за проверката на прокуратурата срещу Боил Банов

11.07.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

6403 2
Бобоков е задържан, защото е получавал новини от БТА за Либия

10.07.2020

4323 13

Коментари

Страници

idunno

Тоя Бобоков много опасен човек ! Дали са му проверили шкафчето ?...

Леля_Стойка_III

Ще излезе, че Бобоков е свършил повече работа от държавата в случая БАДР, за да се избегне обвинения в пиратство на по-високо ниво ...

sega_veteran

"Материал" като този и нему подобните не би следвало да намира място по страниците на уважаваща себе си медия, но това е положението, времената се менят, критериите за злободневност също, образованието запада, ценностната система е фриволна, а добрите маниери са отживелица.

Да живее амциозната посредственост.

Повечето хора дори нямат сетива да разберат какво се случва около тях.

Днес познанията са заменени от агресивно говорене на висок глас, а истината подсмърча в ъгъла.

На новият човек вече не му трябват задълбочени познания и разтърсващи душата чувства.

Стигат му двете гънки, за храната и за канализацията.

nottheone1

тва е материал, разпратен от прокуратурата. за пошлостта му носи отговорност единствено тя.

Epikur

 

  Всеки знае, при това не рядко е писано, че посланик се предлага от външния министър, а президента подписва указа. Така че никакъв Пл.Узунов не може да поиска от президента да назначи за посланик неговия избор, или избор на приятеля му. Знае го и Гешев, но както написаха в мотивите за прекратеното дело, Прокуратурата работи с фрапиращи грешки. 

    Другото забавно нещо написано тук, е свързано с душевния мир и моралния облик на българския външен министър. С посочените й ориентири в живота и кариерата.  Смешно е разбира се, показва парвеню в най-чистия вид на тази дума, но също така е срамно. Защото това парвеню определя външната политика на България. Респективно нейните действия се отразяват пряко и косвено върху всички нас.

TRENDA

Захариева смята, че може би е добре, че не е била дипломат и има много какво да научи във външната политика. „Понякога поглед отвън, свързан с модернизация и развитие, е важен. Работила съм с голяма част от колегите в МВнР.  Човек без екип е нищо и разчитам на вашите умения и опит“, поясни тя.

 

Един бивш премиер когато си отиваше рече , че вече се е научил и следващият път ще е .....................

 

Управлението на държавата като училище за олимпийски надежди 👀

geo_19

 "Трябва да се реагира сериозно, адаш!!! Захариева се е скрила и либийците страшно са се убидили"

------

Има ли сред редовете на прокуратурата радетели за чистотата на българския език, та да разнищи Пл. Бобоков? Щото това ще е единственото му правонарушение, което е безспорно доказано. 

Evasion

Баси елементарните типове - речник, правопис, размисли...

magik
снимка на magik

Обръча  около лицето Ръ. Ръ. се затяга.......днес говори нелепости, явно превъртял от страх за светлото си бъдеще на топло.

mi6osp.

Хъм, обръчът се затяга по мутренски, но действията на тези , които го затягат, показват, че бухалките  не могат да намерят нищичко, с което да ударят президента.

Този опит чрез атака срещу сътрудниците на президента, за да се скрие чекмеджето с  милионния рекет в спалнята на премиера, ще е напълно неуспешен. 

 

 

Slava
снимка на Slava

5

Пон., 29/06/2020 - 16:23 (нов)

Epikur

 

  Всеки знае, при това не рядко е писано, че посланик се предлага от външния министър, а президентаЪТ подписва указа. Така че никакъв Пл.Узунов не може да поиска от президента да назначи за посланик неговия избор, или избор на приятеля му.

 

Всеки знае, че ти мнооого трудно схващаш смисъла на текст, но ще опитам отново, за трети - четвърти път.

 

Предложенията за посланици дълго време отлежават при Радев, понеже не знае кого да одобри и кого да отхвърли. И президент Пл. У. не знае. Бобоков се притичва на помощ за разчистване на купищата блокирани назначения на дипломати. Името, което казва на президент Пл. У., е одобрено от Радев за посланик в Алжир.

 

Защо Радев блокира всички предложения? Ами защото е гола вОда. И такива съветници си е назначил. Няма капацитет да оцени кой наистина може да му е полезен като съветник. Все разни военни, които хал хабер от нищо нямат.

Epikur

 

  Славке, не ми е в характера да оскърбявам жени, но "коментирането на моя коментар" показва, че разбираш от дипломатическите институции и живот, колкото риба от геометрия. Хайде, дай отдих на мозъка си, пий си навреме лекарствата и не се меси в теми извън интелектуалния ти статус. Ако пък нямаш какво да правиш, или ти е омръзнала работата в градината, поразгледай Закона за дипломатическата служба и виж кой има право да предлага посланици.  Може пък с изненада да разбереш, че МвнР внася предложенията...!?

  Приятна вечер ! Не се заяждай, злобата показва старческо изхабяване.

Slava
снимка на Slava

12

Пон., 29/06/2020 - 18:39 (нов)

Epikur

 

  Славке, не ми е в характера да оскърбявам жени, но "коментирането на моя коментар" показва, че разбираш от дипломатическите институции и живот, колкото риба от геометрия. Хайде, дай отдих на мозъка си, пий си навреме лекарствата и не се меси в теми извън интелектуалния ти статус. Ако пък нямаш какво да правиш, или ти е омръзнала работата в градината, поразгледай Закона за дипломатическата служба и виж кой има право да предлага посланици.  Може пък с изненада да разбереш, че МвнР внася предложенията...!?

  Приятна вечер ! Не се заяждай, злобата показва старческо изхабяване.

 

Адски ме кефят чаршафите с които се излагаш👍 - под всяка статия. Да ти имам изненадите, пак не си разбрал какво съм написала. Опитай трети път, нали знаеш кои не се уморяват... Съсредоточи се НЕ в предложенията, а в одобренията. И чети бавно, дума по дума. Мен не можеш да ме обидиш - със смехориите, които бълваш, обиждаш единствено себе си.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Колежке, не можеш да одобриш нещо, което не е предложено.

Демек, първо някой предлага, пък чак след туй , друг одобрява.

Могат да ти предложат Ванчо, Ганчо и Данчо и ти да одобриш,който ти скимне. Но за подборът на Ванчо, Ганчо и Данчо отговорна е министерката или някой от подчиненото и ведомство.

Анадънму?

☺️

Epikur

 

 Прав си "Беден Бохем", но грешката за която бих те упрекнал е, че въобще отговаряш на подобни хора. Нали знаеш, че има такива, които никога на грешат, винаги знаят всичко, тяхното мнение и това което са сънували, обикновено е крайно и категорично. С такива не се спори, дори и да им го доказва професор-нобелист, те пак няма да приемат истината, защото истината за тях е само тяхната истина. За такива случаи Пушкин е написал:

 

     "Хвалу и клевету приемли равнодушно

    и не оспорывай глупца!"

geo_19

Ми нали Пл. Бобоков е "убиждавал" (рекетирал) и Катето Захариева? И тя горката не  успяла да се защити от нахалника и се предала....

Slava
снимка на Slava

14(Отговор на #13)

Пон., 29/06/2020 - 19:10 (нов)

Беден Бохем

Колежке, не можеш да одобриш нещо, което не е предложено.

 

Предложено е. Стои, отлежава месеци и даже години. Не само едно предложение, а всички. Блокирани са назначенията. Пл. У. се опитва да реши проблема с помощта на Бобоков - да одобри ли Радев предложението за Алжир. И Бобоков потвърждава. Проучвал е имената и потвърждава предложението за Алжир, после имаше още едно. Какво не можеш да разбереш? Или пишеш само, колкото да опонираш.

Slava
снимка на Slava

16

Пон., 29/06/2020 - 19:17 (нов)

geo_19

Ми нали Пл. Бобоков е "убиждавал" (рекетирал) и Катето Захариева?

 

Не е Бобоков, а съветникът ѝ Петров - къртица.

geo_19

Друго чета в присъдружният "Дневник:

 

В пледоарията си прокурор Генка Брезашка съобщи пред съда, че в сряда (24 юни), е била разпитана министърът на външните работи Екатерина Захариева. Нейният разпит беше представен от спецобвинението като ново доказателство в подкрепа на искането за задържане на Бобоков. Захариева разказала за своя среща с него по негово искане във връзка с дипломатическите мисии на България в Нигерия и Алжир.

Зазимен

Решението на Р. Радев да не се освободи от съветника си Узунов е питеснително, най-меко казано...

И със сигурност работи против него.

Зазимен

Р

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Разбирам достатъчно.

Според твоята Логика, Бобоков първо е лобирал пред Захариева, за да включи неговия човек в списъка и после чрез Узунов е търсил вариант да лобира за същия човек и пред президента.

Та питам в тази връзка, ако действията на Узунов са укорими, не са ли равноукорими с действията на министерката?

И в този ред на мисли с оглед на хронологията,  не следва ли първо министерката да си понесе отговорността и чак след това Узунов?

☺️

Slava
снимка на Slava

21

Пон., 29/06/2020 - 19:30 (нов)

Беден Бохем

 

Не мисля, че Бобоков е лобирал пред Захариева, но е поддържал връзка със съветника ѝ Петров. Коментирам това, което беше изнесено, не гадая. Нито доколко са лоялни съветниците ѝ.

bilbotorbins

А не мислите ли, че щом лобирането през Узунов, се разглежда като "престъпление", това е съотносимо и за лобирането чрез Петров.

Как така Радев е престъпник, пък Захариева е цялата в бяло?

geo_19

лобирал, е. По-горе постнах нещо от "Дневник". Ето го още веднъж:

 

В пледоарията си прокурор Генка Брезашка съобщи пред съда, че в сряда (24 юни), е била разпитана министърът на външните работи Екатерина Захариева. Нейният разпит беше представен от спецобвинението като ново доказателство в подкрепа на искането за задържане на Бобоков. Захариева разказала за своя среща с него по негово искане във връзка с дипломатическите мисии на България в Нигерия и Алжир.

Slava
снимка на Slava

Бобоков е действал по същия начин и с Пл. У. - да уреди среща на либиеца с боса (Радев). Но изглежда не е успял. По принцип на ниво съветници могат да се постигнат много неща.

Предводител нa ...

Прокуратурата написа ли 1000 пъти на черната дъска "липса на престъпление" 😂

muncho1876

   Това не е ли лична кореспондеция между физически лица? Питам като един(луд) невежа от 80%. Има ли повдигнати обвинения, заведено ли е дело? Ако това са материали по дело, те не са ли поверителни? Да не говорим, че изведени извън контеста, могат да бъдат манипулативни т.е. за "обработка" на общественото мнение.  Прилича ми на долнопробна клюкарска история, която обижда интелигентността на образованите колеги от форума. 

Slava
снимка на Slava

Лична е кореспонденцията, която се отнася до личния живот, а тези само служебни въпроси обсъждат. 

muncho1876

   Не разбрах какви службени отношения имат посочените лица.

  А ето какво пише в КРБ

   Чл. 31. (3) Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила
присъда
 Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита
срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата
чест, достойнство и добро име.
           (2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на
други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в
предвидените от закона случаи.
     Чл. 34. (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са
неприкосновени.
(2) Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт,
когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.
 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш