Quantcast
Собственикът на летния сарай на Доган загуби дело срещу община Бургас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Собственикът на летния сарай на Доган загуби дело срещу община Бургас

"Хермес солар" няма правен интерес да обжалва решението на общинския съвет, приема съдът
4 595
 ПРБ

Административният съд в Бургас е оставил без разглеждане жалба на фирма, която е собственик на имението на Ахмед Доган в Росенец. "Хермес солар" ООД атакува в съда отмяната на решението на общинския съвет, с което бе възстановено старото положение и пътят, който бе станал частен и обслужваше само летния сарай, отново бе преобразуван в общински.

Общинският съвет взе спорното решение през април. То е под номер 41. Второто, с което го отмени, е от юли. То дойде, след като първоначалното решение и ограниченият достъп до плажа в парк "Росенец" отключи протестите срещу правителството и главния прокурор.

"Хермес солар" ООД обжалва решението от юли заедно със "Стрейтлайн" ЕАД. Второто дружество притежава съседен имот. Те атакуват оттеглянето на подточки 2,3 и 4 от решение 41 от април.

Съдия Яна Колева обаче приема жалбата им за недопустима. Тя обяснява, че обжалваният акт на общината се отнася само за подточка 1, но не и за 2, 3 и 4. Жалбата е подадена при липса на акт, който да подлежи на оспорване, пише съдът. Освен това двете фирми нямат и правен интерес от оспорването, тъй като правата и законните им интереси не са засегнати, допълва магистратът и прекратява производството.

Определението на съдия Колева не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд.

Решението по т.  41 от 28 април има 4 подточки. Първата е, че се одобрява изменение на подробния устройствен план-план за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) в квадрат 1,2,10 в територията на лесопарк "Росенец", с което се преконфигурира частично уличната мрежа и кварталите, обособяват се нови квартали, преконфигурират се регулации на имоти и се урегулират имоти, за които се обособяват нови регулации. Другите точки описват как ще стане това, като т. 3 е за въпросната улица.

През юли е оттеглено решението за одобряване изменение на ПУП-ПРЗ в кв.1,2,10 в територията на лесопарка, т.е. само на първата подточка, смята съдът. Без нея обаче останалите три подточки не могат да произведат действие, макар и да са вече в сила, обясниха юристи пред "Сега".

Няма данни "Стрейтлайн" и "Хермес Солар" да са свързани дружества. В момента "Стрейтлайн" се управлява от Калин Тихолов, като във фирмените регистри той се сочи и за действителен собственик на кипърската офшорка "Трокси трейдинг лимитид". Тихолов, който за малко не стана министър в кабинета "Орешарски", е проектант и на самите сараи. 

Димитър Найденов, общински съветник от "Демократична България", каза пред "Сега", че и досега общината не е отговорила на въпроса защо, след като ПУП е готов още през 2018 г., се чакат две години, за да бъде внесен като спешна точка за заседанието на съвета от 28 април. "Свързано ли е това с факта, че "Хермес солар" се е сдобило с констативен нотариален акт за кея към имота в края на март т.г.", пита Найденов и подозира съгласувани действия между общината и дружеството, за да може улицата да премине във владение на Доган. Той обясни още, че във въпросния констативен нотариален акт е записано, че кеят съществува още от 80-те години, макар и това да не е вярно.

 

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Доган иска плажът до сарая да остане частен

06.01.2021

6616 19
ДПС лобира в парламента за увлечението на Доган по водорода

21.12.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6109 31
Босфорът отново се отвори за Доган

14.12.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5730 19

Коментари

whoever1

ограниченият достъп до плажа в парк "Росенец" отключи протестите срещу правителството и главния прокурор

това не е вярно. протестите се отключиха след нахлуването на въоръженото прокурорско звено в президентството. не че и това не наля масло в огъня. но има нюанси, нали? 

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Прав си. Цялата история с Ресенец беше ПР акция на Бойкикев и по същество е буря в чаша вода. 

риболовец 5

   Обаче бурята имаше сериозна подкрепа.

ДАО Ц БУМ
снимка на ДАО Ц БУМ

и как щяха да изловят 4 броя мутри и уличат онд в гнусни действи  метежа си бе заръчан от деса.

muscleagents bayern

Хронология : 

07.07.2020 Христо Иванов и активисти дебаркитат на брега край летния сарай на Доган. Това провокира протести. Може да се смята за отключване на протестите. 

09.07.2020 прокурори влизат в Президенството. Този дава тласък на започналите вече протести и ги прави много по-масови. 

Отровеното трио все още играе някакви игри.

риболовец 5

    До тук добре.

    Сега да се захващаме с незаконно построенато.

    Което не може да се събори, да се одържави.

    

илианм
снимка на илианм

Ба, я питай Бъки(Бакърджиев) НЕ може ли да се разруши? Мавзолеят и къщата на Делиус в кв."Борово" ще тежат на съвестта на седесарите.Той и един "японец" е в таз категория на събарячите.

whoever1

Обаче бурята имаше сериозна подкрепа.

и ти си прав. аз - въпреки, че не ми е любов - го подкрепях.

 

но има една идиотщина в цялата история на протестите. мноо голяма. и затова са виновни твойта любов и мойта любов. и триото накрая се издъни.

Фандъков

Значи сухоземният път към имота за Сокола е отрязан? Остава да затворят акваторията на залива и въздушното пространство и няма да има виски за момчето?

velocio
снимка на velocio

Не, колега. Пътят си остава, само че няма да е частен, а общински, т.е. обществен, и няма да бъде затварян, преграждан, барикадиран, блокиран от сок...собственика на сарая. Така че ще си му доставят и виски, и арменски коняк, и грузински и т.н. Също ще има възможност пак да му идват важни гости.

nebenebe

Играят си с народното търпение. Ще димят плевници един ден. Колко му е. Неизвестен извършител. Не ща да съм пророк, ама натам тласкат нещата.

Domi

Соп...ола изкува всички УПИ- та на полуострова...а всички собственици, бързат да ги продадат, навярно им направено предложение на което не могат да откажат.....

След години ще се окаже че полуострова е целият купен от руски граждани.....а Доган е просто брокер е разбира се с участието на месните велможи " Момата" и "Каранещов".

Памфуций
снимка на Памфуций

Прав си. Цялата история с Ресенец беше ПР акция на Бойкикев и по същество е буря в чаша вода. 

Нали?! Те протестиращите всъщност беха горещи поддръжници на Доган И Пеевски. "Триото", което инициира (да не се бърка с "организира") протеста всъщност са влюбени в Радев, Нинова и Доган. 

Светозар

Най-точно го каза г-н Иван Гешев:

„Ако това е инцидент - опитът на един засега неуспял политик да щурмува Зимния дворец, мога да го определя като неуспешен. По няколко причини: Това не е Зимният дворец, вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с „Аврора". Явно се опитва да установи работническа селска власт, дали ще успее не мога да ви кажа...".

https://dnes.dir.bg/politika/ivan-geshev-neuspyal-politik-opita-da-shturmuva-zimniya-dvorets-no-s-gumena-lodka-a-ne-s-avrora

Влез или се регистрирай за да коментираш