facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

В София организираха доставки по домовете за възрастни

Но се появиха и измамници - лъжат, че трябва да влязат в дома да дезинфекцират
Обновена
2 070
 Илияна Кирилова

Влезе в сила заповедта на столичния кмет Йорданка Фандъкова за подпомагане на възрастни хора, такива с хронични заболявания или със затруднено придвижване в условията на обявеното извънредно положение.

Дейността на общинското предприятие "Социален патронаж" беше разширено. Вече се организира доставка по домовете на лекарства и храна за нуждаещите се. Открити бяха и телефони за връзка - 02 8188522 и 02 8188523. 

На тях всички самотно живеещи възрастни, болни или трудно подвижни ще могат да се обадят, за да могат служителите да им доставят необходимите храни и медикаменти.

В петък Фандъкова обяви също, че към общинските служители ще се включат и хора от доброволното формирование на Столичната община. Преговаря се и със софийската организация на БЧК. Хората, които ще помагат, ще бъдат проверени и лицензирани.

До момента "Социален патронаж" обслужваше около 1500 столичани.

Извън това на много места в столичните кооперации са разлепени бележки, на които се предлага помощ на по-възрастните съседи или изпаднали в нужда при възникналата ситуация.

Министерството на труда и социалната политика пък обяви още вчера, че ще осигури дезинфекциращи препарати за 6730 самотноживеещи възрастни хора над 65 г., които нямат възможност да се самообслужват.

В съобщението се казва, че тези хора са били "идентифицирани като нуждаещи се и от лични асистенти по Националната програма за предоставяне на грижи в домашна среда".

"От понеделник до края на другата седмица регионалните дирекции на Агенцията за социално подпомагане, съвместно с общините, ще раздадат дезинфектантите. Междувременно Министерството ще продължи да осигурява топъл обяд по Оперативна програма за храни, както и услугата „Домашен социален патронаж“. До края на март топъл обяд ще получават близо 20 000 души от 101 общини. Патронажна грижа за 43 184 потребители ще продължи да се предоставя на територията на 272 общини. Оказва се подкрепа по домовете на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване и на лица с увреждания, независимо от вида и степента на тяхното увреждане", пишат още от МТСП.

Но започнаха и измамите. Във ФБ -група, посветена на корона вируса, жена от Шумен докладва: ‎Mariq Kaikova‎ до Шумен Днес

Внимавайте ! Почнаха телефоните измами ! Вчера в 22:00ч са звънели на баба ми 2 пъти от различни номера да и кажат да отвори защото ще дезинфекцират къщата и я чакали отпред . Казвали са и да побърза със заплашителен тон защото лекаря чакал и били на улица "Петра " . Баба ми не живее там и след като казала че е измама затворили веднага . Информирайте възрастните хора да не вярват на това защото сега те са най-уплашени и лесна плячка .
Ето и телефоните :
+359882168206;
+359882168279

 

Ключови думи:

коронавирус
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3120 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4963 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

753

Коментари

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Много добра инициатива. Но как ще стигне до хората в нужда, като не всички имат достъп до интернет?

Пантелей

"Много добра инициатива. Но как ще стигне до хората в нужда, като не всички имат достъп до интернет?"

 

Открити бяха и телефони за връзка - 02 8188522 и 02 8188523. 

На тях всички самотно живеещи възрастни, болни или трудно подвижни ще могат да се обадят, за да могат служителите да им доставят необходимите храни и медикаменти.

Libеrtа
снимка на Libеrtа

А тези телефони възрастните хора дали ще ги видят? А не е ли по-добре социалните да запретнат ръкави и да ги осведомяват?

segal

Разбира се. На първо място е грижата за самотноживеещите старци. Особено такива без наследници, веднага да се обадят, веднага ще се погрижат за тях. 

Luft hans

Наистина бих желал с извънредното положение да има и извънредни мерки срещу такива мародери и измамници. Това е отвратително.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×