Quantcast
София отново осъмна с критично мръсен въздух | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

София отново осъмна с критично мръсен въздух

3 093
 Илияна Кирилова

За втора поредна сутрин въздухът в София е силно замърсен. По данните на AIR BG към 7:30 ч. сутринта, на места фините прахови частици са около 10 пъти над нормата. Кварталите с най-силно замърсяване на възсуха са "Света Троица", "Разсадника", "Орландовци", "Хаджи Димитър", "Суходол", "Подуяне", части от "Дружба".

От Столична община днес обявиха допълнителни мерки във връзка с повишаване нивата на фини прахови частици. Те обаче са половинчати - препоръка да се ползва градски транспорт, както и съвети за ограничаване на използване на камини. От Столичния инспекторат ще извършат днес извънредни проверки на строителните обекти, генериращи емисии, както и проверки на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване. Не се съобщава за въвеждане на "зелен" билет за градския транспорт.

С последните изменения на ресорната нормативна уредба, приети около Нова година, Столична община до известна степен облекчи механизма за пускането на билет от 1 лв. за цялата градска мрежа в дни с опасна коцентрация на фини прахови частици - ФПЧ10, в атмосферата. Облекчението обаче продължава все да не стига за това софиянци да ползват такъв билет като сигнал, че положението със запрашаването на въздуха в столицата е сериозно. Решено бе ЦГМ да обявява "зелен" билет, когато най-малко 2 от 5-те общински станции в София регистрират на 24-часова база трикратно, а не четикратно надвишаване на нивата на ФПЧ10 - 150 микрограма на куб. м. вместо 200 микрограма на куб.м. при допустима норма от 50 микрограма. Другият променен вариант София да пуска "зелен" билет е, ако също на поне 2 станции има прогноза за такова превишение за следващия ден. Измервателните станции на Столична община обаче са много малко и се намират на такива локации, на които много рядко се регистрират посочените норми на ФПЧ10.      

Прогнозата на общината за днес е за средно по сила замърсяване в квартал "Хиподрума", и умерено за "Надежда", "Дружба" и "Павлово".

39

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Трифонов изправя сценаристи срещу Борисов и Нинова

28.02.2021

Обновена

4442 43
Обезщетенията за опасните софийски шахти са от 5000 до 60 000 лв.

25.02.2021

538 1
Соня Йончева и Пласидо Доминго ще пеят на жълтите павета

21.01.2021

1416 3

Коментари

Страници

Био Хазарт
снимка на Био Хазарт

ако си бяха построили 2ра АЕЦ  ако тока бе 5 стинки   никой нямаше даже на парно да се топли....

Johnny2965

Ако баба беше мъжка...

mi6osp.

Шестнайсетте милиарда заем щяха да стигнат за втора АЕЦ, 

но никой не разбра за какво ги профукаха. 

Solace

В неделя до 1900 метра надморска височина имаше облаци. Над тази височина беше слънчево и прекрасно, видимостта беше над 200 км.

whoever1

От Столична община днес обявиха допълнителни мерки

 

препоръка да се ползва градски транспорт, както и съвети за ограничаване на използване на камини

 

некой да вижда неква мерка? 

Тартамут

Днес има вкус на изгоряла гума

Льо Клер

София отново осъмна

 

Това не ви ли стига, гиди мрънкалници!

 

Тази вечер Витоша е тъй загадъчна и нежна –

като теменужен остров в лунносребърни води,

и над смътния й гребен, сякаш в болка безнадеждна,

се разтапят в тънка пара бледи есенни звезди.

Дай ви теменужени острови, софийски копелета! 😤

 

поп Харитон
лайно пейзанско куманизко малоумно гологъзо селско даскалче
Льо Клер

Нее, не виждаш звездите, зад мръсния въздух! 😁

аиг3

Ако беше читава община щяха отдавна да са направили анализи на факторите водещи до замърсяване. Антропогенни и природни. Защото дълбоко се съмнявам, че проблемът е основно в колите. Обикновено с най-високо замърсяване са южните райони по Борис III. Никой не е обяснил защо. В Западен парк си ги тровят мургавите. Но за пръв път виждам данни за сериозно замърсяване в Разсадника и Св. Троица. Въпреки че всъщност, където е Западен парк там са и Гевгелийски и Св. Троица. Всичко се обяснява с мъглата и инверсията. А зеленият билет не осмислена мярка, а просто начин да се имитира дейност и то само понякога.

vvatkov

  Всяка сутрин гледам ИКВ* на София, Ванкувър и Монреал (там сз дъщерята и внучката) - та днес за София 86. Ванкувър 24, Монреал 36.. Париж е 30. Как го правят ? Кога ще ги стигнем?

 

* Индекс за качеството на въздуха

поп Харитон
а у масква как е? добре се е ориентирала щерката, а?
Светозар

В световната класация за качеството на пътищата за 2019 г., който ежегодно се изготвя от Световния икономически форум, България заема 101-во място от общо 141 държави. С по-качествени пътища и магистрали от нас са държави като Никарагуа (61), Хондурас (62), Кения (64), Синегал (65), Танзания (66), Пакистан (71), Албания (74), Бурунди (75), Ботсвана (81), Гамбия (83), Гвинея (84), Уганда (89). Преди 30 г. искахме да настигнем американците. Сега се оказа, че под мъдрото ръководство на шофьора на джипката, първо трябва да настигнем Гамбия, Гвинея, Уганда, …

Johnny2965

Не ми е известно да има забрана за горене на твърди горива и предмети. А също и забрана за движение на превозни средства, от които видимо дими. И докато няма такави забрани въздухът ще е канцерогенен.

ловkия

та днес за София 86. Ванкувър 24, Монреал 36.. Париж е 30. Как го правят ? Кога ще ги стигнем?

А защо не погледна за вчера следобед, когато задуха свеж северозападен вятър, който издуха мъгъла накъм Елин Пелин? Или пък да вземеш да видиш данните за дни, когато тук има вятър, а там мъгла?

Впрочем цитираният за днес Париж е един от градовете с най-мръсен въздух в Европа, където според проучвания заради мръсния въздух умират по 2500 души годишно, а за цяла Франция броят е над 40 000.

https://terminal3.bg/da-se-borish-s-mrsnija-vzduh-primert-na-parizh/

Ще ги стигнем, когато преместим града от затвореното котловинно поле, където е построен, и го позиционираме на место, където има постоянни въздушни течения, които ще попречат на образуването на мъгла.

Тая сутрин и в Обзор е имало мъгла и мръсен въздух, значи и там горят гуми, имат промишлени производства и дърти бусове и камиони бръмчат цела нощ.

Недоволните от мръсния въздух в мъгливите дни явно са забравили десетилетията, през които Кремиковци работеше с пълна пара, пардон - пушек, когато върху колите и прането намирахме сажди, когато половин София се топлеше с нискокалорични въглища, когато още вървяха Икарусите, Чавдарките и дъртите дизели от големите строителни обекти.

 

vvatkov

  Казах - всяка сутрин го гледам и винаги има голяма разлика в минус на София. Колкото за времената преди потопа, историчския ти преглед ми напомня лафа за боя на негрите. У лево!

ловkия

Не ми е известно да има забрана за горене на твърди горива и предмети.

Разрешено е да се горят само въглища и сухи дърва, останалото е забранено.

А също и забрана за движение на превозни средства, от които видимо дими.

И тук има забрани - МПС, което покаже опасно високи нива на вредни газове, това се мери със специален уред на всеки ГТП, трябва да бъде спряно от движение.

И докато няма такави забрани въздухът ще е канцерогенен.

Забрани има, но стриктното им спазване ще бъде много непопулярно и не се е родил кметът, който ще посмее да го стори.

vvatkov

Забрани има, но стриктното им спазване ще бъде много непопулярно и не се е родил кметът, който ще посмее да го стори.

  Хайде у лево! Пак.

  

поп Харитон
лайнар, у лево е отишла щерка ти, онова лево, дето го пцуете от кочините си
Мариана Кълвачева

Боже, какъв речник, бързо отивай на чешмата да си измиеш устата. Със сапун.

Апропо, попе, как казваш ще бъде следващото ти име ?

ловkия

 

Я дай линк към тези данни за месец февруари, да се убедим, че не лъжеш.

И там да има черно на бяло, че през всеки един ден на февруари въздухът в Париж е по-чист от този в София.

Льо Клер

"Дай линк, дай линк"! Наистина ли не можеш сам? Като гледам нивото му и колегата ти Харитон, няма да може да ти помогне. Чети, бре!

vvatkov

  Защо да те лъжа? Линк не мога да ти дам, гледам икв на телефона си. Ако знаеш как потърси си сам. Аз ще опитам , но не гарантирам.

vvatkov

повторение

 

редник

Хайде у лево! Пак.

 

Е, що у лево - от писанията му тук е десен герберски фен...

vvatkov

  Те герберите се пишат десни, но се подмазват на левия електорат. 

Светозар

Лявата обувка на Евгени Минчев стои по-вдясно от ПП ГЕРБ.

ловkия

Чугунчета, наместо да помогнете на лъжеца, вие джафкате подире ми като квартални помияри.

Такова е нивото ви...

ловkия

  Защо да те лъжа? Линк не мога да ти дам, гледам аааааааааикв на телефона си. Ако знаеш как потърси си сам. Аз ще опитам , но не гарантирам.

Ми защото очевидно не съм ти симпатичен и гледаш да ме затапиш с твърдение, което не можеш да докажеш.

В нета има десетки статии за мръсния въздух в Париж, има и за София, аз не твърдя, че въздухът тук е чист, и се опитвам да изразя доводите си за това, а ти ми се дървиш, ми опровергай ме с факти, не с дребнаво заяждане.

ловkия

И за да докажа, че съм добронамерен, ще кажа, че в дните, когато в София има мъгла, а в Париж духа и отвява нанекъде смога, въздухът там е по-чист.

Но важи и обратното - в дните, когато в София духаше пронизващ северозападен вятър, а в Париж е царяло безветрие и мъглата е тровила популацията, тук е било по-чисто.

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш