facebook
twitter

България

София вкара неработещата тикет система в битката с мръсния въздух

Въпреки меката зима Столична община пак не е покрила изискванията за дни без високи нива на прах
1 367
 Илияна Кирилова
Въпреки че новата система още не работи, тя вече фигурира като мярка на Столична община за миналата година срещу замърсяването на въздуха.

Въпреки меката зима за поредна година Столична община не е успяла да покрие изискванията на ЕС за допустим брой дни с превишение на нормите на фини прахови частици (ФПЧ10) във въздуха. Това стана ясно днес при обсъждането и приемането на отчета на общината за 2019 г. за предприетите от нея действия за справяне с проблема с мръсния въздух. И тази година администрацията на София не успява да си припише значими успехи в борбата със смога, въпреки че станциите за следенето на атмосферните показатели са разположени на най-удобните от нейна гледна точка места в града - далеч от кръстовища и извън центъра.

Въпреки това шефът на комисията по екологията в Столичния общински съвет Лорита Радева бе принудена да признае, че 4 от общо шест станции на Изпълнителната агенция по околната среда са регистрирали м.г. по-високи нива на замърсяване повече от 35 дни в годината, какъвто е позволеният максимум. "Все още стои предизвикателството да постигнем нормата от 35 дни", лаконично коментира тя.

Радева спомена три от станциите с превишение - "Павлово", "Надежда" и "Хиподрума". По обясними причини е ясно, че една от станциите без такова е на Копитото. Останалите станции на ИАОС са в "Младост" и "Надежда", като втората "в норма" вероятно е тази в "Младост".  

За поредна година столичната администрация включи в доклада си с "мерките" за изчистване на мръсния въздух странни проекти от тази гледна точка като асфалтиране на улици, ремонти на училища и детски градини и др. Сред още по-странните примери обаче е "решаването" на проблема с фините прахови частици чрез новата система за електронно таксуване в градския транспорт - т.нар тикет система, която евентуално ще заработи в края на годината. Нито един от ГЕРБ не пожела да посочи защо този проект присъства в отчета. Към другите парадоксални "мерки" може да се причисли и споменаването на електронните табла в градския транспорт като средство за борба със замърсяването на атмосферата.

Управляващите се похвалиха специално със заработилите на 27 декември м.г. 22 общински станции за следене на показателите на въздуха. За тях София плати чрез европейски проект над 400 000 лв., като първоначално станциите трябваше да стартират през септември м.г. Освен забавянето обаче преди дни директорът на дирекция "Климат, енергия и въздух" в СО Теодора Полимерова съобщи, че при ниски температури, каквито в София има предостатъчно през зимата, новите общински станции не могат да улавят високи стойности на замърсяване с ФПЧ10. 

Въпреки това докладът на Столична община бе приет без никакви забележки от страна на управляващите в София - ГЕРБ, СДС, ВМРО и "Атака". Против гласуваха БСП, "Демократична България" и независимият Борис Бонев. "Този отчет е абсолютна подигравка със софиянци и затова аз ще гласувам категорично против него", коментира Симеон Ставрев от "Демократична България".       

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът раздаде нови близо 70 млн. лв. на извънредно заседание

30.07.2020

1150 3
Собственикът на Княжевския лифт отказва външна експертиза

30.07.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

1203 11
На мястото на хотел "Рила" ще се строи нов комплекс

30.07.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

3963 30

Коментари

Таралежът Серафим

Тия са изнесли 2/3 от станциите на над 800 м н. в. и пак са у кереча. Представям си какви са резултатите в блатата на Надежда 😂

nebenebe

Какво е туй тикет, че не разбрах.

 

mi6osp.

Неработещата тикет система е вариант на безплатното саниране, а то на мутренското ".Има едни пари за взимане " 

Luckbox

Тикет система? Имам съмнения, че в-к Сега започва да залита в крайности - от журналисти и писатели на пределна възраст, които още живеят някъде в 80-те, напоследък май се взели някакви момиченца, които си мажат по телефона по цял ден за нацупени селфита и всяка втора дума им е нещо от типа на ''тикет'', ''фън'', ''куул'', ''прес рилийс'', ''инфлуенсър'', ''уникално''. 

nebenebe

Таргет е също много употребявана дума напоследък. За някаква тарга ли става дума? Таргет група навярно иска да рече група бригадири с тарги пренасящи нещо, отпадъци някакви.

Памфуций
снимка на Памфуций

Егаси вица. Тези съвсем през просото го удариха.

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Target е мишена намбър 8.Проблемът е че стрелците по правило са разногледи.

nebenebe

Ти остави, ами някои люде са толкоз влюбени в някои думи, че ги повтарят по десетина пъти. И става цирк. Отделно мекането, което е вече повсеместно. Жалка работа.И туй по телевизии.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Теодора Полимерова

 

То фамилиите не издържат натиска, вие за думите...

Влез или се регистрирай за да коментираш