Quantcast
София въвежда билети за време в градския транспорт от догодина | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

София въвежда билети за време в градския транспорт от догодина

Цената на по-краткия, който ще е с валидност 30 мин., ще продължи да е 1,6 лв., докато по-продължителният ще е за 60 мин. и ще струва 2,20 лв.
1 398
 Илияна Кирилова

Най-голямата група в Столичния общински съвет – тази на коалицията ГЕРБ-СДС, се готви да предложи сериозни промени в начина на функциониране и в цените на билетите за градския транспорт в Столична община. Общински съветници от ГЕРБ ще внесат предложение за въвеждането на билети за време, които ще могат да се използват неколкократно в рамките на срока им на действие. Докладът ще бъде разгледан първо в комитета за наблюдение на новата електронна система за таксуване в обществения превоз на София, която функционира от май т.г. За нея данъкоплатците в столицата платиха близо 100 милиона лева.   

С първия билет пътникът ще може да се таксува в рамките на 30 минути, като неговата цена ще е както на досега познатите еднократни талони за самотаксуване в градския транспорт - 1,6 лв. Вносителите изрично уточняват, че този билет няма да важи само половин час, а че последното му валидиране в превозно средство ще става до 30 минути след първото, след което пътникът ще може да пътува с него до мястото, закъдето е тръгнал.

Вторият билет за време ще може да се използва в рамките на 60 минути след неговото първо отчитане. Този билет ще струва 2,20 лв. И за този билет от ГЕРБ-СДС поясняват, че времетраенето му ще трае повече от един час, ако пътникът се е качил на превозно средство до 59 минути след първото му използване.

Промяната в тарифната политика на Столична община ще се случи без преди това от Центъра за градска мобилност да са преразгледали и синхронизирали разписанията на обществения превоз, стана ясно при представянето на новата тарифна политика на управляващите в София. Това означава, че за немалка част от ползвателите на градския транспорт пускането на билети за време може да се окаже не особено изгодно, тъй като на тях и сега се налага да прекарват голяма част от времето си по спирките в очакване да се прекачат от едно на друго превозно средство.   

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС предлагат и други сериозни промени в тарифите на градския транспорт в столицата. Според тях за пътуващите с него ще бъде по-изгодно и удобно, ако сегашните карти за зареждане с 10 пътувания, които струват 12 лева, бъдат заменени от такива с 20 пътувания за време. Тези карти, които са заредени с 20 пътувания от по 30 минути, ще струват 30 лева, а  пък тези, в които 20-те пътувания са от 60 минути, ще струват 40 лева.

През 2022 г. ще се промени и времетраенето на т.нар. дневна карта за градския транспорт и тя ще се трансформира в 24-часова карта. Това означава, ако човек си купи такава в 12 часа на обяд, то тя ще важи до същия час на следващия ден, а не до полунощ на същия, както е в момента. С това обаче ще се промени и цената на този тип карта. Тя вече ще струва 6 лв, а не 4 лв., както е сега. В същото време ще се запази възможността пътникът да се валидира с банкова карта или със смартфон в градския транспорт, като след третото пътуване в рамките на деня таксата, която ще се тегли от нея, остава 4 лв. 

ГЕРБ-СДС предлагат още въвеждане на 48-часова карта в градския транспорт с цена от 10 лева, както и на 72-часова карта срещу 12 лв. Управляващите очакват промените в тарифната политика на Столична община да бъдат гласувани от Столичния общински съвет през февруари 2022 година и да влязат в сила скоро след това.  

Целта на новата тарифна политика е да привлече повече пътници и да доведе до увеличение на приходите от градския транспорт, каза общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, който е зам.председател на транспортната комисия в СОС. Той посочи, че градският транспорт на столицата е в "изключително тежката ситуация". Заради коронавируса има драстичен спад на пътници - с около 60% спрямо 2019 г., изчисли Зарков.  

Още

15 лв. ще струва билетът за възстановената Минерална баня в Банкя

29.09.2022

3161
Шофьорите се оказаха виновни за калпавия ремонт на жълтите павета

28.09.2022

5680
Жълтите павета "проходиха" дни след ремонта пред парламента

26.09.2022

6671