Quantcast
София въвежда ограничение до 30 км/ч. в част от центъра | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

София въвежда ограничение до 30 км/ч. в част от центъра

"Спаси София" предлага пускане на нова трамвайна линия от южните квартали до Централна гара
5 138
 Илияна Кирилова

Първата зона с намалена скорост на движение на автомобилите до 30 км/час ще бъде въведена в част от центъра на София от февруари. Целта на "Зона 30" ще е за по-голяма пътна безопасност, съобщиха от общината във Фейсбук. "Ограничение на скоростта за движение до 30 км/ч ще бъде въведена през февруари по част от уличната мрежа в центъра на София. Ограничаването на скоростта за движение в центъра на столицата ще повиши пътната безопасност и ще стимулира споделеното ползване на зоните", обясни зам.-кметът по транспорт на София Кристиан Кръстев, цитиран от пресцентъра на СО.

Инициативата за пътна безопасност  ще стартира в карето между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев", "Витоша". Подготвен е и проект за следващата зона, която е между бул. "Христо Ботев", ул. "Алабин", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Ангел Кънчев". "Зона 30" ще бъде въведена с поставяне на съответните пътни знаци, бележещи началото и края на зоната. Очаква се това да стимулира и по-широкото използване на алтернативни методи за придвижване. 

 

Предложение

Гражданското организация „Спаси София“ предлага пускане на нова трамвайна линия по бул. „България“, която да подпомага изключително натоварената линия 7 и да осигурява нови връзки на редица южни квартали с центъра и метрото. От сдружението предвиждат новата линия 17 да се движи успоредно с линия 7 между „Борово“ и пл. „Македония“, след което маршрутът да продължава по ул. „Алабин“ и бул. „Мария Луиза“ до Централна гара.  “С предложението ни целим подобрение на комфорта за пътуване и намаляване на интервалите за движение по бул. „България“ и покрай НДК. Сегашната линия 7 е втората най-натоварената и използвана линия в София и често трамваите пътуват претъпкани. Това е очаквано, предвид неспиращото застрояване на южните квартали и затова предлагаме още една линия да се движи по бул. „България“, даваща нови директни връзки с центъра.”,  казва общинският съветник и лидер на „Спаси София“ Борис Бонев.

От сдружението казват, че предложението им е основано да данните на ЦГМ, които показват натовареност над допустимата на трамвайните мотриси по линия 7, както и най-добра събираемост от билети в целия град. “В контекста на тежкото състояние на градския транспорт в столицата, предлагаме реорганизация на трамвайния транспорт, така че без допълнителни финансови разходи, едновременно ще се подобри обслужването на пътниците и приходите от карти и билети. Именно затова очакваме управляващите да подкрепят предложението ни и то да бъде въведено при завършването на ремонта на пл. Македония в края на февруари.” - обяснява експертът към транспортната комисия в Столичния общински съвет Андрей Зографски от „Спаси София“.

Сред мотивите на градските активисти е създаването на нови директни връзки с градския транспорт между южните квартали, центъра и най-натоварени станции на метрото. “С линия 17 ще можем да пътуваме без прекачвания между гъстонаселени квартали като „Гоце Делчев“ и „Стрелбище“ и метростанциите „Сердика“ и „Лъвов мост“. Интервалите на движение ще бъдат намалени, а хората ще чакат по-малко по спирките и ще пътуват комфортно в по-малко препълнени трамваи.” - обясняват ползите от „Спаси София“.   

С въвеждането на новата линия 17 се предвижда и реорганизация на част от съществуващите линии с цел оптимизация на разходите и подобряване на връзките. Трамваите от линия 1 ще бъдат зачислени към новата линия 17, а трамвай 6 ще бъде подсилен с още три мотриси, с цел подобряване на обслужването на важни квартали като „Иван Вазов“, „Надежда“, „Свобода“ и „Обеля“. “Нашето предложение е основано на данни и взима предвид както подобряването на условията за пътуване с градския транспорт, така и финансовите аспекти на системата. Вярваме, че всички страни ще спечелят от тези промени”, завършва Борис Бонев. 

Още

София избра "Джи Пи Груп" да ремонтира тунела към "Люлин"
Държавата ще провери договор на общинска фирма за покупка на газ

14.05.2022

1663
Автокъща „Капитолия“ трябва да изчезне от Борисовата градина

13.05.2022

3335