facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

София заделя 1 млн. лева за банкови гаранции на закъсали фирми

Бюджетът на Столична община ще бъде актуализиран, съобщи кметът Йорданка Фандъкова
829
 Илияна Кирилова

Пакет с мерки за подпомагане на изпаднали в затруднение фирми обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Една от тях е да се създаде фонд с 1 милион лева за банкови гаранции за кредити на малки и средни фирми, засегнати от кризата." Този финансов инструмент ще е към Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия", поясни Фандъкова във "Фейсбук".

Друго предложение предвижда освобождаване от наем за периода на извънредното положение на тези наематели на общински имоти, чиито обекти не са работили. Освен това ще бъдат освободени от такса "тротоарно право" тези търговци, които са затворили обектите си за същия период. Някои от изброените мерки трябва да се гласуват от Столичния общински съвет, който вече отложи заседанието си в четвъртък.  

С два месеца се удължава и срокът за плащане с отстъпка на местните данъци (недвижими имоти и МПС). "Досега отстъпката от 5% се ползваше до края на април, а сега срокът ще е краят на юни", уточнява Фандъкова.   

"Създавам временен икономически съвет, с който да изработим мерки за подкрепа на бизнеса в София. В него съм поканила икономисти и експерти, а целта ни е да помогнем на тези сектори, които са ключови за града ни и сега изпитват сериозни затруднения", съобщи още тя.

По-рано днес Фандъкова обяви пред Би Ти Ви радио, че бюджетът на Столичната община ще трябва да бъде актуализиран заради извънредните разходи и намалените приходи в следствие на разпространението на коронавируса в страната и мерките срещу него. Ще бъде ревизирана и инвестиционната програма на местната власт.

В началото на февруари Столичният общински съвет гласува бюджет в размер на1,722 млрд. лв., а капиталовата програма бе размер на 475 млн. лв. От общия бюджет делегираните държавни дейности са в размер на 555 млн. лв., собствените приходи са на стойност 782 млн. лв., което трябваше да е с 57 млн. лв. повече спрямо 2019 г. При данъчните приходи бяха планирани 388 млн. лв или ръст от 36 млн. лв. При неданъчните приходи очакванията бяха за 393 млн. лв. или с 21 млн. лв. повече от 2019 г.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП към Борисов: Мазнинките са парите на българите, а не ваши

28.07.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

3301 47
Прелелите в бурята реки са най-обгрижваните от Столична община

08.07.2020

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

1946 6
Фандъкова: Носенето на маска не пречи на никого

28.06.2020

Обновена

1163 17

Коментари

Диагностик

Партиите трябваше да получат първия транш от парите си до края на март, сега обаче този срок се отлага с три месеца напред във времето.

„Този път управляващите може ще намалят субсидията за постоянно, не театрално както преди. Ще го обосноват с необходимостта от пари, икономически мерки и т.н.

Освен това другите партии популистки ще се откажат от субсидиите и ще бият по нас - ето, ние се отказваме, а вие...“, коментираха притеснени социалисти.

Според червени депутати най-лошият сценарий е БСП да загуби регистрацията си – ако се стигне до фалит на партията. А това не е изключено, защото

според изчисленията на социалисти БСП има около 7 млн. лв. дългове – 4,5 млн. лв. за надвзети субсидии, 1,5 млн. лв. заем, 500 хил. неплатени осигуровки за партията и партийната телевизия, още 500 хил. лв. за авторски права и 100 000 лв. неизплатени задължения за техника на БСТВ.

"И на фона на всички финансови проблеми Корнелия продължава на ходи с лична охрана от двама бодигарда!", недоумяват социалистите.

Финансовият удар обаче ще е най-тежък за БСТВ, защото партийната телевизия разчита изцяло на парите от субсидията. 

Хирург

За един пиятел да питам, офшорките изпаднаи в затруднения и тях ли ще ги подпомагаме? Или з тях само 60/40?

😭

Гого

Банкова гаранция - демек ще ти дадем заем по-лесно, но ще го връщаш!!!  

С други думи: ако още не си затънал достатъчно ние ще ти помогнем!!

Zmeja

Друго предложение предвижда освобождаване от наем за периода на извънредното положение на тези наематели на общински имоти, чиито обекти не са работили.

А нещо подобно за наемателите на частни имоти, чиито обекти не са работили, няма ли поне да се препоръча?

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Какви кредити когато ти фалира фирмата. Палиативни мерки, абсолютно безмислени.

Влез или се регистрирай за да коментираш