Quantcast
София заделя 1 млн. лева за банкови гаранции на закъсали фирми | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

София заделя 1 млн. лева за банкови гаранции на закъсали фирми

Бюджетът на Столична община ще бъде актуализиран, съобщи кметът Йорданка Фандъкова
829
 Илияна Кирилова

Пакет с мерки за подпомагане на изпаднали в затруднение фирми обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Една от тях е да се създаде фонд с 1 милион лева за банкови гаранции за кредити на малки и средни фирми, засегнати от кризата." Този финансов инструмент ще е към Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия", поясни Фандъкова във "Фейсбук".

Друго предложение предвижда освобождаване от наем за периода на извънредното положение на тези наематели на общински имоти, чиито обекти не са работили. Освен това ще бъдат освободени от такса "тротоарно право" тези търговци, които са затворили обектите си за същия период. Някои от изброените мерки трябва да се гласуват от Столичния общински съвет, който вече отложи заседанието си в четвъртък.  

С два месеца се удължава и срокът за плащане с отстъпка на местните данъци (недвижими имоти и МПС). "Досега отстъпката от 5% се ползваше до края на април, а сега срокът ще е краят на юни", уточнява Фандъкова.   

"Създавам временен икономически съвет, с който да изработим мерки за подкрепа на бизнеса в София. В него съм поканила икономисти и експерти, а целта ни е да помогнем на тези сектори, които са ключови за града ни и сега изпитват сериозни затруднения", съобщи още тя.

По-рано днес Фандъкова обяви пред Би Ти Ви радио, че бюджетът на Столичната община ще трябва да бъде актуализиран заради извънредните разходи и намалените приходи в следствие на разпространението на коронавируса в страната и мерките срещу него. Ще бъде ревизирана и инвестиционната програма на местната власт.

В началото на февруари Столичният общински съвет гласува бюджет в размер на1,722 млрд. лв., а капиталовата програма бе размер на 475 млн. лв. От общия бюджет делегираните държавни дейности са в размер на 555 млн. лв., собствените приходи са на стойност 782 млн. лв., което трябваше да е с 57 млн. лв. повече спрямо 2019 г. При данъчните приходи бяха планирани 388 млн. лв или ръст от 36 млн. лв. При неданъчните приходи очакванията бяха за 393 млн. лв. или с 21 млн. лв. повече от 2019 г.

Още

Столична община представи кални могили като "байк парк"

05.06.2021

9763
Държавата ще гарантира необезпечени кредити за всички фирми

04.06.2021

Обновена

3760
12 314 деца останаха без градина в София и след второто класиране

29.05.2021

1800