Quantcast
Спецпрокуратурата: Има няколко дела за корупция на министри | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Спецпрокуратурата: Има няколко дела за корупция на министри

Шефът на структурата Валентина Маджарова отказа да назове имена
6 663
 Скрийншот

В Специализираната прокуратура има няколко дела, касаещи корупционни практики от министри. Това обяви по Нова тв  ръководителят на структурата Валентина Маджарова. 

"Не искам да навлизам в конкретния случай за повдигане на обвинение срещу лице от финансовото министерство. Мога да кажа само че има дела срещу няколко министри, касаещи корупционни престъпления", обяви тя.

На няколкократното настояване на водещата да каже кои са другите министри, от кои министерства или поне колко са, Маджарова отговори: "Друго от министерствата, за което става въпрос, е здравното. Това е сигналът на министър Кацаров и касае обществена поръчка, свързан с детската болница". Тя даде да се разбере, че има и още, но отказа да разкрие повече подробности и добави, че ще информират обществото, когато има какво да кажат. 

Маджарова коментира за пореден път проекта за закриване на специализираната прокуратура, който беше приет на първо четене през седмицата. "Говоренето за закриването на спецпрокуратурата постигна ефекта си - да се насложи страх, че който спазва закона и не се подчини, ще бъде закрит", каза тя. 

Прокурорът коментира и ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като обяви, че МВР предприело действия по разследване в грубо нарушение на закона, защото не е имало каквато и да е неотложност По думите й сигналът На Божков срещу Борисов е още от 2020 г. "Такава неотложност нямаше, тъй като такъв сигнал съществува от юни месец 2020 г. Ние сме обследвали този сигнал. Извършени са действия по разследването и изводът, който са направили наблюдаващите прокурори, е, че това е защитна теза на едно обвиняемо лице. Това не е крайно заключение, а мнението на наблюдаващите прокурори", обясни тя. 

"Към Божков има 19 обвинения. Имаме увереността, че по делото има достатъчно доказателства, които да мотивират всички тези 19 обвинения. Дали ще влезе в затвора, ще реши независим съд", коментира Маджарова. По думите й няма да бъде уважено искането му за снемане на червената бюлетина. "Такова искане е несериозно", каза още тя. Самият Божков каза, че ако бъде свален от издирване от Интерпол, ще се върне веднага в България.

 

 

Още

Бившата шефка на спецпрокуратурата се издигна в Бургас

12.10.2022

5093
Гешев повиши без конкурс бившите шефове на спецпрокуратурата

13.08.2022

7626
Със скромни доходи Спецов е купил апартамент в Дубай за 1.1 млн. лв.

10.08.2022

Обновена

18155