Quantcast
Столична община отнема пазар на район „Лозенец“ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Столична община отнема пазар на район „Лозенец“

Спорът е дали пространството пред РУМ "Черни връх" да е само тържище или и сцена за събития
5 215
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев от коалицията ГЕРБ-СДС и представителите на БСП Николай Велчев и на ВМРО Карлос Контрера ще внесат днес доклад за създаването на временен пазар пред РУМ „Черни връх“ в район „Лозенец“. Това съобщи самият Георгиев. Така управляващите в София – групите на ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“ и групата на БСП смятат да се противопоставят на намерението на кмета на район „Лозенец“ Константин Павлов, който е представител на „Демократична България“, да намали пространството, на което е разположен пазара, и да организира на част от него споделено пространство за публични събития. Според Георги Георгиев против намеренията на районния кмет са и голяма част от жителите на „Лозенец“, от които около 1 400 души са са подписали в подписка против закриването на пазара.

„Сезирани сме с подписка от над 1 000 столичани, а ми казаха, че към тях има и още 400. Не разбирам упорството и желанието на кмета на „Лозенец“ да премахне пазара, като ¾ от неговата площ бъде предвидена за сцена за събития. Какви сцени за събития на метър и половина от най-оживения булевард „Черни връх“?! Кой ще отиде там да гледа някакво събитие или ще си пусне детето?! На следващо място, да не забравяме, наоколо има живущи. Пазарът на РУМ „Черни връх“ е важен за столичани, важен е за хората на район „Лозенец“. Не виждам причина да го премахнем. Затова ще направим всичко възможно да възложим този пазар на някое от нашите общински дружества (Георгиев има предвид „Пазари Възраждане“, „Пазари Юг“, „Пазари Запад“, „Пазари Изток“ или „Пазари Север“ – б.р.). Ще премахнем осемте павилиона отпред, за да има видимост от булеварда. Напролет имаме намерение да обновим площадката и да я направим един приветлив градски пазар“, коментира шефът на СОС.

„Демократична България“ отговори, че председателят на столичния парламент налага мнението си, без да го съгласува с районната администрация и без да е проведено обществено обсъждане. Безспорен факт е, че един от основните проблеми на нашата столица е презастрояването и липсата на достатъчно обществени площи от социално значение. В „Лозенец“ този проблем е особено симптоматичен. Затова е изключително важно във всяко, макар и малко публично пространство, да бъдат вложени достатъчно любов и разум, така че, всички граждани да го използват и да му се радват. Пространството е било неглижирано нееднократно през годините. Затова една от първите задачи на кмета на „Лозенец“ Константин Павлов беше да потърси варианти, с които това ценно за жителите на „Лозенец“ място да получи необходимата грижа и внимание. Неговата концепция предвижда част от пространството да остане пазар, от какъвто в района има нужда. Другата част, според него, трябва да бъде освободена от преместваеми обекти и да стане споделено пространство. Най-демократичният инструмент да бъде чут гласът на гражданите е организирането на широки обществени консултации, на които да бъдат разгледани всички визии и идеи за това пространство, а след това всичко това да бъде представено на Столичния общински съвет за обсъждане и одобрение“, коментираха от „Демократична България“ във „Фейсбук“.

Още

Утре градският транспорт в София ще работи, но със закъснение

17.05.2022

Обновена

2120
София свива с близо 10% наземния градски транспорт

16.05.2022

1733
София избра "Джи Пи Груп" да ремонтира тунела към "Люлин"