Quantcast
Стотици „мъртви души” подкрепиха коалиции за участие в изборите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Стотици „мъртви души” подкрепиха коалиции за участие в изборите

Починалите граждани бяха открити в подписките на „Ляв съюз за чиста и свята република”, „Движение Заедно за промяна” и "Национално движение Единство"
Обновена
15 775
 БГНЕС
Подписи на починали хора бяха открити в списъка на новата коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република".

Стотици българи, които не са между живите, се оказаха сред гражданите, които са подкрепили с подписите си три формации за изборите. Става въпрос за новосъздадената коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република”, прочула се с участието на бившия премиер Жан Виденов, коалицията „Движение Заедно за промяна” и партията "Национално движение Единство".

За скандалния факт стана известно, когато в Централната избирателна комисия (ЦИК) се обсъждаше регистрацията на партиите и коалициите за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Комисарите нямаха какво да направят, тъй като Изборният кодекс на практика не се занимава с този конкретен проблем.

Според закона, освен всички други документи, политическите формации трябва да представят списък с 2500 подписа на граждани, които подкрепят регистрацията им за изборите. Валидността на подписите се проверява в регионалното министерство. ЦИК може да откаже да допусне партиите и коалициите за изборите, само ако бройката на подписите падне под минималния праг.

Не такъв е случаят със споменатите коалиции. Заявката за регистрация на „Ляв съюз за чиста и свята република” беше одобрена от ЦИК, тъй като отговаря на изискванията на кодекса - подкрепена е от 4873 подписа на избиратели. При гласуването членът на комисията Цветозар Томов отказа да подкрепи решението. И посочи, че проверката на подписката е показала, че вътре присъстват 124 починали лица.

Същото се повтори и при разглеждането на заявлението на „Движение Заедно за промяна”. Този случай е още по-драстичен – 305 „мъртви души” са били открити в списъка, както и други 1600 невалидни подписа. „Това е скандално много и според мен говори за нечистоплътност при начина, по който тази коалиция е събирала изискуемите от закона подписи”, коментира Цветозар Томов. Общо обаче коалицията разполага с 4888 подписа и дори като се приспаднат некоректните записи остават достатъчно за регистрацията.

Впоследствие се разбра, че подобен случай е изникнал при проверката на подписката на партията "Национално движение Единство", в която покойниците са дори повече - 364. Тази формация обаче няма да участва в изборите - от общо внесените 4400 подписа само 2219 са се оказали коректни след проверката. Така партията падна под минимума от 2500 валидни подписа и ЦИК заличи регистрацията й за вота.   

Празноти в закона

Мнението на Томов по случая сподели и шефът на ЦИК Камелия Нейкова. „За съжаление, в Изборния кодекс няма правно основание с подобна хипотеза – ЦИК да има възможност да откаже регистрация за участие в изборите, така че моралната страна на въпроса оставяме на партиите и коалициите, които ще участват в предизборното състезание”, заяви тя.

Цветозар Томов посочи пред "Сега", че и при други формации има много починали, но описаните случаи са най-фрапиращите.

Решението на проблема остава в ръцете на законодателите в следващия парламент.

Още

ГЕРБ и ДПС влязоха дружно в борба срещу Бойко Рашков

04.08.2021

10201
Слави Трифонов: Правя самостоятелен кабинет

12.07.2021

Обновена

14788
Гласуване с машина или хартия – темата отново влиза в парламента

30.07.2021

2395