Quantcast
Страсбург осъди България заради съдебно решение на Цацаров | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Страсбург осъди България заради съдебно решение на Цацаров

Пловдивчанинът Максим Савов спечели дело срещу държавата заради прокурорско-съдебен тормоз
12 889
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Пловдивчанинът Максим Савов осъди България в Страсбург заради прокурорско-съдебния тормоз, на който стана жертва в периода 2010-2012 г. Тогава той беше несправедливо обвинен в грабеж, държан в ареста повече от пет месеца, а после две години чака, за да бъде окончателно оправдан, защото прокуратурата и съдът съзнателно и последователно игнорираха всички доказателства за неговата невинност. Едно от действащите лица в тази сага е Сотир Цацаров, по това време председател на Пловдивския окръжен съд (ПОС), а сега шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, пише "Капитал".

Определение, подписано от Цацаров като председател на съдебен състав, с което на 19 януари 2010 г. е постановено задържането под стража на Максим Савов с констатация, че "няма спор относно авторството на обвиняемия в престъплението грабеж", е едно основанията за осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ), обявено във вторник. Според него България дължи на Савов 7800 евро за неимуществени вреди и 3000 евро за разноски по делото.

Савов бе задържан по дело за грабеж и с решения на различни съдии прекара 5 месеца в ареста. Той бе признат за виновен от първата инстанция, а след това оправдан от горните две. Осъдителната присъда на Савов е четена на 28 юни 2010 г. от районния съдия Стоян Тонев, който следващата година стана спецсъдия. Тонев призна Савов за виновен, че на 5 януари 2010 г. в Пловдив е ограбил 484 лв. от магазин, като блъскал с ръце и крака продавачката Магдалина Димитрова и я заплашил с нож. Тонев определя 3-годишно условно наказание.

Когато Окръжният съд в Пловдив гледа делото, прокуратурата пледира, че събраните доказателства "сериозно разколебават обвинителната теза, поради което предлага подсъдимият да бъде признат за невинен и оправдан". Окръжните магистрати пишат, че обявяването на Савов за извършител и неговото осъждане е било прибързано и незаконосъобразно. До него обаче се е стигнало заради "доказателствена непълнота, непрецизен анализ на доказателствените източници, предизвикал редица произволни фактически констатации в мотивите, и от предоверяване на определени свидетелски показания, дали грешна насока на разследването". Върховният касационен съд потвърди невинността на Савов и така приключи сблъсъкът му със съдебната система.

"Вероятно пловдивските съдии са респектирани от категоричните мотиви на окръжния съд и участието на неговия председател в тричленния състав", предполага пред "Капитал" адвокат Михаил Екимджиев, който движи казуса на Савов в Страсбург заедно с адвокат Снежана Стефанова. Така Екимджиев си обяснява защо през следващите 4 месеца мярката за неотклонение на Савов е обжалвана на два пъти, но и двата пъти е била потвърждавана на две инстанции, въпреки че с всяко следващо процесуално действие "обвинителната теза става все по-неубедителна и неудържима". В един от съставите, потвърдили задържането на Савов, е участвала и съдия Мария Шишкова, по-късно издигната от Сотир Цацаров за зам. главен прокурор в неговия мандат.

В деня, в който излезе решението по делото "Савов", Съдийската колегия на ВСС повиши Шишкова, като я направи зам.-председател на Окръжния съд в Пловдив.

"Най-важното от самото решение е, че съдът е "фрапиран" от пропуска на националните власти още в началото на разследването да назначат експертиза на видеоматериала, който несъмнено е най-категорично доказателство за авторството на престъплението. Необяснимо е според ЕСПЧ, че тази експертиза е назначена едва на съдебна фаза, при това от второинстанционния Пловдивски окръжен съд. Именно затова ЕСПЧ стига до заключение, че националните власти - и разследващите, и съставите на районния и окръжния съд, разглеждали жалбите срещу задържането на Максим, не са положили дължимото усърдие за своевременно изясняване на релевантните факти", коментира Екимджиев.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов и Пловдив - за стадиони пари има, за пътища няма

24.10.2020

ДИЯН ИВАНОВ

3117 4
Бивша заместничка на Цацаров стана шеф в съда в Пловдив

13.10.2020

423
Дърво падна върху дете с тротинетка в "Лаута"

10.10.2020

1751 3

Коментари

Пряко
снимка на Пряко

🙈🙉🙊

Flamand

Ако трябва да сме последователни и за всеки фал на прокуратурата да обвиняваме главния прокурор, странно защо не се споменава името на тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

Льо Клер

Не виждам описанието да е на чужд език. Как нищо не си разбрал? Вероятно се дължи на особености на хм... мозъка!

Памфуций
снимка на Памфуций

Кого да споменаваме - "Братиньо"?

Иначе се касае за фал, както на прокуратурата (която в един етап все пак осъзнала проблема), така и на съставите на районния и окръжния съд, в които изпъкват Цацаров и Шишкова в лично качество.

Ако помня добре , когато се стигна до избора на Цацаров за главен прокурор, Борисов и Цветанов (тогава министър на вътрешните работи) не спираха да хо хвалят за действията му като шеф на Пловдивския окръжен съд и за усилията, които полагал като такъв в борбата срещу престъпността. Това ще да е било едно от тези усилия. 

Тази философия впроче, е заложена в специализираните съдилища. 

марк

 

 

 

 

                                   

Flamand

Ако трябва да сме последователни и

 

 

                                   Ако трябва да сме последователни ще трябва да се запитаме колко години вече прокуратурата държи М. Стайков , Баневи , (не знам другите откупиха ли се ) , сега и брат Бобоков без повдигнати обвинения ? И какво общо има Б. Велчев със случая ?

Forza NATO

Помня я тази случка. 

 

Инатът на прокурора и нежеланието на съда да накриви капата на поркуратурата още тогава будеха искрено недоумение.

Under_My_Thumb

Едно от действащите лица в тази сага е Сотир Цацаров, по това време председател на Пловдивския окръжен съд (ПОС), а сега шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ

Г-н Стефан Стефанов (практикуващ адвокат и доскорошен дългогодишен преподавател по право в СУ "Св. Климент Охридски") си спомня:

"Гледам го сега главният прокурор и се чудя дали да му дам поле за изява?

Много го харесвам и ще му дам подсказка.

През 2012 г. в Пловдивския съд имаше едно много интересно дело. По делото имаше едно СРС, в което се говореше за един високопоставен пловдивски магистрат, който бе поискал шестцифренна сума за да оправи едно дело. Магистратът бе описан като *пълен, с очила*, а и името му се споменаваше. Прокурорът по делото потвърди пред съда, че се чуват имена и шестцифрени суми и каза , че се касае за *ОПГ*, така е записано в протоколът. Съдът веднага засекрети делото без да постанови това в протокола.

По – интересно беше едно ВДС. На видео файл се виждаше как високопоставеният магистрат си иска сумата от един осъден на тринадест години затвор. Файлът беше правен в някакъв ресторант. Виждаха се осъденият, баща му и магистратът.

Когато делото стигна до ВКС съдиите Мавров и Имова разпоредиха доказателствата по делото да бъдат унищожени. А дано, ама надали.
Чудя се сега какво ще стане ако някой вземе та изпрати *унищожените доказателства* на президента или руският посланник ?

Сега трийте и размазвайте, господин главен прокурор!" 

 

AliBabah

До него обаче се е стигнало заради доказателствена непълнота, непрецизен анализ на доказателствените източници, предизвикал редица произволни фактически констатации в мотивите

Ех заради това вчера прокурорите апелираха да се промени НК, така че тези гореописани дреболии да не пречат на съда да осъжда, така, както иска прокуратурата.

Бинко

ОТ ТАКАВА ПРОКУРАТУРА МАЙ ИМАМЕ САМО ВРЕДИ...

sega_reader

В кой ли сектор на общестния и икономическо-социален живот в България не трябва да се почва отначало.

Слаб две и почвай пак от А, Б...

Да, но тази 30 годишна агония на държавата се дължи на факта, че уж властта се смени и собствеността се смени, а ... нямаше зачистване.

Как така без зачистване на виновниците, не става.

 

Светозар

"Сотир Цацаров е доказан симулант, 120 пъти е измамил фиска.

Г-н Цацаров е доказан в съдебна зала симулант. Семейство Цацарови сключва сделка за покупка на овощна градина и изповядва сделката на цена 1000 лева. След време възниква проблем с продавача, сделката влиза в съдебна зала. Семейство Цацарови показва документ, който разкрива симулативната сделка. Там стои цена от 60 000 евро. Това означава, че 120 пъти си измамил фиска.“

faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/zhenata-na-lozan-panov-sotir-tsatsarov-e-dokazan-finansov-simulant

Влез или се регистрирай за да коментираш