Quantcast
Съд отказа на Брендо да излежи и трите си присъди у нас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съд отказа на Брендо да излежи и трите си присъди у нас

Евелин Банев може отново да поиска това, ако се върне в ЕС
5 053

Софийският градски съд остави без разглеждане молбата на Евелин Банев-Брендо да бъдат признати и приети за изпълнение в България наложените му присъди в Италия и Румъния. В разпореждането на съдия Величка Маринова се казва, че към момента Банев не се намира в страна членка на Европейския съюз, а е задържан под стража в Украйна, което му отнема правото на такова искане.

"Няма пречка лицето отново да направи същото искане, когато бъде евентуално екстрадирано на територията на България или на територията на Румъния, за където има официални данни, че той също е дирен с цел екстрадиция, респективно на територията на която и да е било друга държава членка на ЕС", пише в мотивите на съда. 

"Сега" припомня, че българският гражданин Евелин Банев-Брендо беше задържан преди 2 седмици край Киев, където се е укривал с чужди документи. Заедно с него са били задържани и още няколко души, които също са с криминални прояви. Той е с присъди в Италия - 20 години затвор, в Румъния - 10 години, в България - 6 години. Все за престъпления, свързани с наркотици, по-специално с кокаин - от организирането на трафик до прането на пари от продажбите.

От прокуратурата не се ангажираха с прогноза кога украинските власти ще отговорят на искането Евелин Банев да бъде върнат в България, за да изтърпи шестгодишната си присъда. за екстрадиция вече е изпратена, но претенции към Банев имат Италия и Румъния. "В случая наистина има конкуренция на основания за предаване на лицето и може би това ще бъде изпитание и по-скоро тест по какъв начин ще се действа, защото може би ще се наложи някаква практика. Ние такъв случай доколкото ми е известно, нямаме при нас“, заяви заместник-градският прокурор на София Иво Илиев.

 

Още

Съдът официално обяви фалита на "Еврофутбол"
Уволнен зам.-шеф на ДАНС: Рашков знаеше за отнетия допуск до тайни

01.06.2021

5165
В Австралия ще съдят медиите заради читателски коментари във фейсбук

03.10.2021

4450