Quantcast
Съдът масово отменя санкциите за нарушение на Covid мерките | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът масово отменя санкциите за нарушение на Covid мерките

Допускани са съществени нарушения при налагането на глоби за неспазване на мерките срещу пандемията
6 634
 Илияна Кирилова

Наложените глоби по Закона за здравето за нарушаване на противоепидемичните мерки срещу Covid-19 масово са отменяни от районните съдилища у нас, сочи доклад на Българския институт за правни инициативи. Прегледът на извадката от 300 такива дела показва, че първоинстанционните съдилища са отменили с различни мотиви 216 глоби, а са потвърдили само 82 от наложените от контролните органи санкции.

В условията на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка в страната, бяха издадени редица заповеди от министъра на здравеопазването, въвеждащи ограничения, насочени към овладяване на разпространението на вируса. Те включваха задължения за носене на маска на открито и в закрити обществени пространства, забрани за посещения на паркове, градски градини, детски и спортни площадки, и други.

Контролът по изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването бе възложен приоритетно на органите на МВР, държавните здравни инспектори и длъжностни лица, определени от кметовете на общините. Налаганите глоби при нарушение на мерките бяха в размер на 300 лв. за физически лица. През 2020 г. бяха издадени над 23 хиляди такива акта от полицията.

Основните мотиви, с които първоинстанционните съдилища отменят глобите, са допуснати съществени процесуални нарушения, неправилна квалификация на деянието, личността на нарушителя и съображения за маловажност на случая с оглед на конкретни обстоятелства. Съдът обръща внимание и на други аспекти, свързани с правата на гражданите. Отчитат се затрудненията при спазване на мерките поради многобройните и разнопосочни актове за въвеждането им, както и изменението и отмяната на правилата за носене на маски. 

 

Ключови думи:

маски, мерки, Covid, глоби, съд, санкции

Още

САЩ не смятат санкциите срещу Русия за спешен въпрос

23.01.2022

Обновена

1992
Обвиненият за смъртта на М. Цветков се оплака от полицейски тормоз

21.01.2022

3022
От понеделник хиляди деца ще учат онлайн

20.01.2022

Обновена

8713