Quantcast
Съдът отмени домашния арест на Десислава Иванчева | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът отмени домашния арест на Десислава Иванчева

Върховният касационен съд отложи разглеждането на делото по същество
Обновена
4 862
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Десислава Иванчева

Върховният касационен съд промени мярката за неотклонение на бившата кметица на столична район "Младост" Десислава Иванчева в по-лека. Досега тя беше задържана под домашен арест, а от днес ще бъде освободена срещу парична гаранция от 10 000 лв. предаде Нова тв.

Делото срещу Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, които са обвинени, че са взели подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, вече се гледа на трета инстанция. Първоначално Специализираният наказателен съд осъди двете жени съответно на 20 г. и 15 г лишаване от свобода. Впоследствие апелативният спецсъд намали драстично наказанията им, като Иванчева получи 8 г. затвор, а Петрова - 7 г.

Днес адвокат Емануил Йорданов, който защитава Биляна Петрова, обясни, че ще иска ВКС да върне делото на прокуратурата, защото обвинението е наясно. Освен това според него присъдата на втора инстанция срещу двете жени е поставена в нарушение, тъй като спрямо председателя на съдения състав Георги Ушев има образувано дисциплинарно производство във Висшия съдебен съвет. 

ВКС в крайна сметка отложи разглеждането на делото срещу Иванчева и Петрова по същество и изиска документи от ВСС. Гаранцията от 10 000 лв. пък беше заплатена с лични средства от адвокат Албена Белянова. "Внесох паричната гаранция на Деси Иванчева, защото е правилно и справедливо. Знам какво означава да се бориш и да се молиш за правосъдие. Знам какво е и да не го получаваш, защото някой е решил да те съсипе. Това е. Вярвам, че много други биха постъпили по този начин. Аз просто бях там, можех да го направя и го направих", написа Белянова във фейсбук профила си.

 

Още

Янаки Стоилов подкрепи номинацията на съдиите за шеф на ВКС

21.10.2021

478
Задържан на протест срещу Гешев е оправдан от съда

19.10.2021

1943
Съдиите първи номинираха кандидат за шеф на ВКС