facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът отмени таксата за почасова детска градина в София

1 965
 Илияна Кирилова

Таксата от 1.30 лв. на час за почасово посещение на детска градина е отменена от Върховния административен съд, видя "Сега" в електронното му деловодство. Решението на ВАС от 27 април е окончателно. Три дни след него ресорният зам.кмет Тодор Чобанов е наредил на районните кметове да информират директорите на градини, че таксата вече не се дължи.

Сега би трябвало общинският съвет да организира плащането на градината за децата, които ходят само до обяд, като се съобразят със съдебното решение.

До тази развръзка се стигна, след като прокуратурата атакува пред Административен съд София-град (АССГ) текста от наредбата за местните такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община, според който ползване на детски градини при почасова организация на предучилищното образование струва 1.30 лв. на час. Таксата е въведена след като заради липсата на места в столичните градини през 2016 г. беше уредено почасови посещения - само сутрин, без децата да остават за следобеден сън и занимания. В тази цена не влиза храната.

Първата инстанция отмени тази такса, като прие, че унифицираната такса за почасово предучилищно обучение в градините противоречи на Закона за предучилищното и училищното образование. Той регламентира, че за деца в задължително предучилищно възпитание се заплащат такси само за хранене, и то извън финансираното от държавата. Съдът подчертава, че общинарите не са съобразили, че в детските градини има и деца, които са част от задължителното предучилищно възпитание. Така са погазени принципите, че предучилищното образование е задължително и безплатно. От годината, в която детето става на 5 г., държавата има задължението да финансира предучилищното му образование.

Затова първата инстанция приема, че почасовата такса е за децата под 5 години, а за останалите трябва да се плаща само храната. Но тъй като Законът за местните данъци и такси регламентира, че за ползването на детски градини се събират само месечни такси, съдът изцяло отменя таксата. Почасовото обучение според съда не може да се таксува почасово, а само с месечно установен размер, съобразен с реалното предоставяне на услугите за това време.

Тримата върховни съдии - Маруся Димитрова, Свилена Проданова и Василка Шаламанова приемат, че решението на първата инстанция е правилно. За деца в задължително предучилищно възпитание може да се събира местна такса за ползване на детска градина, без значение от формата и начина на ползване, само за дейности по хранене и то извън финансирането от държавата.

 

Все още няма коментари

Още

Добрич и Пловдив надминават София по заразени с Ковид-19

09.08.2020

Обновена

6209 21
София пише нови правила за прием в детска градина
Силна буря повали дървета в София

08.08.2020

588

Влез или се регистрирай за да коментираш