Quantcast
Съдът поряза мераците на кмета на Царево за залива Корал | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът поряза мераците на кмета на Царево за залива Корал

ВАС отхвърли жалбата на Георги Лапчев срещу заповедта за нова защитена местност
7 489
 МОСВ
Граници на защитената местност "Залив Корал"

Върховният административен съд отхвърли жалбата на кмета на община Царево Георги Лапчев срещу заповедта на бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов, с която обяви залива Корал за защитена местност. Определението на ВАС подлежи на обжалване пред 5-членен състав.

Кметът Лапчев е поискал от съда да спре предварителното изпълнение на заповедта. С нея се забранява навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства с изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март. Доводите на Лапчев са, че това ще създаде сериозни препятствия пред местния риболов.

ВАС отбелязва обаче, че община Царево не представя доказателства нито за реалния брой регистрирани рибарски лодки, нито каква част от тях са моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. Липсват и доказателства каква част от улова на риба от регистрираните рибарски лодки в рибарско пристанище Царево се осъществява на територията на залив Корал.

"Не обуславят настъпването на преки и непосредствени вреди от действието на тази част на заповедта. Характерът и размерът на евентуалните вреди от действието на тази част от заповедта подлежат на доказване от оспорващия, което в случая не е сторено", пише в определението на съда.

Заповедта на бившия екоминистър за новата защитена морска местност "Залив Корал", която обхваща 1320 декара площ, беше публикувана в Държавен вестник през юли. Тогава кметът на Царево Георги Лапчев заяви, че тя нарушава основния закон.

"Основният мотив е, че тя е противоконституционна, защото се създава граница и прави недостъпна Община Царево по море за малкия клас плавателни съдове. Коридорът на плаване е 500 м", уточни той.

Още

Полицията атакува кмета на Стамболийски и областен лидер на ГЕРБ

24.11.2022

Обновена

4767
Върховният съд отмени условната присъда на Румен Овчаров

13.09.2022

Обновена

3794
Върховният съд спаси оранжерията на Доган от събаряне

22.11.2022

1812