Quantcast
Съдът пусна листата на ДБ в Стара Загора | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът пусна листата на ДБ в Стара Загора

Обновена
2 349

Административният съд в Стара Загора отмени отказа на РИК-Стара Загора да допусне кандидатската листа на "Демократична България" за парламентарните избори. Съдът смята, че решението е било незаконосъобразно и дава указания на районната комисия да регистрира листата. Решението на съда е окончателно.

Според РИК – Стара Загора представените на технически носител електронни документи не изпълняват формалните изисквания на чл.255, ал.1 от ИК, поради което и РИК приема, че липсват валидно подписани предложение. В решение № 742-НС от 14.10.2021г. ЦИК приема, че направеният от РИК – Стара Загора извод е правилен вкл. по съображения, че „разпоредбите на Закона за електронния документ и Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета, са неотносими към производството по регистрация на кандидатска листа за участие в избори по изборното законодателство“, тъй като в специалния закон – Изборния кодекс, изрично се уреждат случаите, в които е налице възможност за ползване на електронен подпис.

Съдът обаче смята, че от приложното поле на ЗЕДЕУУ, уреждащ електронния документ и електронните удостоверителни услуги, са изключени единствено сделките, за които законът изисква квалифицирана писмена форма. "Абсолютно недопустимо е по съображения, че в Изборния кодекс изрично се уреждат случаите, в които е налице възможност за ползване на електронен подпис, по аргумент за противното да се приеме, че във всички останали случаи документи в електронна форма /електронни документи, съдържащи електронни изявления/, не могат да се ползват", отсича Административен съд-Стара Загора.

Следва изводът, че при съставени електронни документи, съдържащи електронни изявления, подписани с КЕП, писмената форма на документа са счита за спазена, при равностойна правна сила на квалифицирания електронен подпис с тази на саморъчния. 

 

 

Ключови думи:

ДБ, листа, Стара Загора

Още

Слави Трифонов предложи ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ да направят кабинет

24.06.2022

2264
Норвежки студент в Стара Загора е арестуван за тероризъм

01.06.2022

2132
Кърлежи и змии плъзнаха из неокосените градинки

21.05.2022

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

9955