Quantcast
Съдът ще гледа жалбата на партията на Божков срещу списъка Магнитски | СЕГА
facebook
twitter

България

Съдът ще гледа жалбата на партията на Божков срещу списъка Магнитски

1 426
 БГНЕС

Жалбата на партията на Васил Божков "Българско лято" срещу решението на кабинета за съставяне на черен списък след американските санкции по закона "Магнитски" трябва да бъде разгледана. Това приема петчленен състав на Върховния административен съд и връща преписката на тричленният състав, който през юни реши, че партията няма правен интерес да оспорва акта на правителството. Аргументът на тримата върховни съдии бе, че включването на "Българско лято" в черния списък, не пречи на партията да се яви на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Петимата върховни съдии - Таня Вачева (докладчик), Тодор Тодоров, Бисер Цветков, Росев Василев и Мартин Аврамов смята, че партията на Божков има правен интерес да обжалва, тъй като е включена в черния списък. "Право да оспорват административните актове имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от тях, или за които те пораждат задължение", обяснява съдът.

Магистратите смятат, че списъкът сам по себе си не съдържа "белези на самостоятелно властническо волеизявление", но в случая от значение е разпореждането за предприемането на незабавни мерки по отношение на лицата от списъка. Тричленният съдебен състав се е ограничил само до осигуреното участие на политическата партия в парламентарните избори, без да е подложил на проверка степента на засягане на правата на "Българско лято" в контекста на цялата политическа дейност на партията, пишат в определението си петимата върховни съдии. А от "Българско лято" твърдят точно това - че включването им в черния списък им пречи за пълноправно участие в политическия процес.

По темата за делата срещу черния списък "Магнитски" вижте и:

 

Още

Пише се закон за санкциите "Магнитски"

14.09.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2259
Година след акцията срещу Васил Божков - много репресия, малко право
ДАНС: Прокуратурата ни забрани да дадем информация за Пеевски

31.08.2021

Обновена

6004