Quantcast
Съдът: Списъкът "Магнитски" не действа, докато се обжалва | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът: Списъкът "Магнитски" не действа, докато се обжалва

Васил Божков и братя Найденови също атакуваха във ВАС решението на кабинета за черния списък
Обновена
3 855
 Фейсбук
Васил Божков

Решението на правителството за съставяне на черен списък след наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски" не действа, докато се обжалва. Това приема Върховният административен съд по едно от делата, заведени от засегнати от списъка. Според ВАС тъй като правителството не е предвидило изрично, че решението му се изпълнява веднага, то обжалването му от някой, който има правен интерес, автоматично спира изпълнението. ВАС се произнесе по жалба на Александър Георгиев, който бе включен в списъка, тъй като е от свързаните с Делян Пеевски лица.

"Липсата на предварително изпълнение, допуснато от органа (правителството, бел.ред.) или уредено от законодателя, налага извода, че подаването на жалба срещу решението има суспензивен (спиращ) ефект", пише в определението на съда. С този мотив магистратите оставят без разглеждане искането на Георгиев за спиране на изпълнението на решението на МС, докато съдът се произнесе по същество. Техният акт обаче се отнася само за Георгиев, като не означава, че той ще бъде изваден от списъка. Той може да бъде оспорен от Министерския съвет пред петчленен състав на съда. "Министерският съвет смята, че решението е неоснователно и ще го обжалва", съобщи правителството.

Тепърва се очаква да излязат и другите определения на ВАС по исканията за спирането на предварителното изпълнение на решението на правителството. В деловодната система на съда "Сега" видя, че магистратите вече са се произнесли по още няколко от делата. Определенията им обаче още на се качени онлайн, защото трябва техническо време за заличаване на личните данни от тях. Съдът съобщи, че по шест от делата различни състави на ВАС са разделили производствата. В частта им, в която се иска отмяна и спиране на действията на администрацията и ведомствата, извършени в изпълнение на решението на Министерския съвет, делата се изпращат на Административен съд София - град. Причината е, че според върховните магистрати той е компетентен да се произнесе по тях.

Междувременно решението на кабинета за списъка вече е атакувано и от самия Васил Божков, който бе санкциониран от САЩ за корупция, както и от бившите му съдружници братята Боян и Цветомир Найденови, които попаднаха в списъка заради него. ВАС съобщи, че жалбите по темата вече са 54.

 

Още

Брюксел призна: Не си свършихме работата в България

16.09.2021

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

43147
Пише се закон за санкциите "Магнитски"

14.09.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2276
Година след акцията срещу Васил Божков - много репресия, малко право