Quantcast
Съдът във Варна реши да върне руснак по искане на властите в Москва | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът във Варна реши да върне руснак по искане на властите в Москва

Алексей Алчин е искан с аргумент финансови нарушения, но близките му са убедени, че е заради гражданската му позиция
Обновена
6 737
 TWITTER

Окръжният съд във Варна допусна екстрадицията на 46-годишния руски гражданин Алексей Алчин, който се издирва от властите в родината си заради разследване за укриване на данъчни задължения в особено големи размери. Според обвинението в резултат на престъпната му дейност на държавната хазна на Руската федерация са нанесени вреди за над 282,5 млн. рубли.

Алчин, както и съпругата му смятат, че разследването и искането за връщането му са свързани с неговата гражданска позиция. На 26 февруари, във Варна, той е на протеста срещу руското нахлуване в Украйна и запалва руските си лични документи. В месеците след това активно помага на украинските бежанци и призовава за спиране на войната.

Според варненските магистрати всички предпоставки за екстрадицията са налице - престъпленията, за които Москва иска Алчин, се преследват и от нашия НК, и за тях се предвижда над година затвор. В Русия Алчин го грозят 6 години затвор. Сроковете за давност за привличане на Алчин към наказателна отговорност не са изтекли, нито лицето е с имунитет, освобождаващ го от наказателно преследване, допълва пресслужбата на съда.

Съдът, разглеждащ искането за екстрадиция, е задължен да провери дали предаването на обвиняемото лице не цели преследване заради политически убеждения, расова принадлежност, вероизповедание или националност.

В изпратените до българските власти документи, заместник-генералният прокурор на Руската федерация Пьотр Городов, гарантира че искането за предаване на лицето няма за цел преследването му по политически мотиви, във връзка с политически възгледи, расова принадлежност, вероизповедание или националност. Руските власти уверяват, че на Алексей Алчин ще бъдат предоставени всички възможности за защита, в това чисто помощ от адвокати, както и че той няма да бъде подлаган на мъчения, жестоки, безчовечни и унижаващи достойнството видове третиране или наказания, обяснява съдът. А в Русия той ще бъде преследван само за престъпление, за което е праден и ще боже да бъде посещаван от служители на българското посолство в Русия.

Защитата на руския гражданин изтъкна, че неговото предаване в Русия се иска във връзка с изразената от него политическа позиция. Те посочиха, че след задържането под стража през юни тази година в България, той е поискал от българските власти политическо убежище. Прокурорът отговори, че подобно искане може да бъде ценено единствено, ако е подадено преди задържането на лицето във връзка с исканата екстрадиция.

Варненският съд потвърди и че Алчин трябва да остане в ареста до предаването му на руските власти. Решението за екстрадицията може да се атакува пред още една инстанция в 7-дневен срок. Утре апелативният съд ще разгледа жалбата на руснака срещу задържането под стража, наложено му от окръжния съд на 2 август.

По-рано пред деня пред съда във Варна се събра протест срещу екстрадирането на Алчин, който от 5 години живее и работи в България.

На 15 юли във Върховна касационна прокуратура идва искане за екстрадирането му по дело, образувано на 25 януари 2018 г. - за невнесен ДДС в размер на близо 300 милиона рубли. Олга живее с Алексей повече от три години. Описва го като човек, на когото може да разчита и с усет за правилното.

"Абсолютно ни изненада искането за екстрадиране. В края на юни той получи съобщение от "Миграция" за това, че са дошли документи за издирването му от Русия и че той трябва да се яви за интервю", обяви съпругата на Алчин Олга Гюрова.

Тогава Алексей Алчин е задържан, прекарва 12 дни в затвора, но после е пуснат под домашен арест. От 1 август той отново е в затвора, след като идва искането за екстрадиция. И той, и Олга са изключително притеснени.

"Това нещо не е било първата му скептична проява по отношение на политиката на родината му. Сега всички тия събития най- вероятно ще се трактуват по доста очакван начин от страна на Русия и мерките, наказателните мерки, приложени към него, ще бъдат просто несъпоставими с мащаба на въпросите, които руската страна има към него официално, разбирате ли? Има безбройни прецеденти и случаи, за които се знае за неправомерно осъждане и нечовешко третиране на хората, които държавата не ги иска", обясни Гюрова.

Искът срещу Алчин е свързан с частната му фирма за изкупуване на скрап от ценни метали, създадена през 2014 г. Бизнесменът твърди, че е започнал натиск от страна данъчните и федералните служби за сигурност и получава информация, че предстои да му повдигнат фалшиви обвинения. Решава да напусне Русия.

В България създава собствен туристически бизнес, работи като представител на украинска фирма и треньор по кендо и иайдо. На фона на историите на Магнитски, Ходорковски и Навални Алексей не очаква по-различна съдба за себе си, ако бъде екстрадиран. Решението ще вземе Варненският окръжен съд в понеделник.

Само преди дни OFFNews обяви, че разполага с писмо на Министерството на правосъдието до Върховната касационна прокуратура, че документите за екстрадицията на Алчин  са донесени “лично на ръка” от служител на Руското посолство в деловодството на Министерството на правосъдието. В същото писмо се припомня “отново” на прокуратурата, че на Съвет правосъдие и вътрешни работи на З и 4 март 2022 г. в Брюксел беше изразено общо мнение от държавите членки на ЕС, че действията на Русия представляват толкова сериозно нарушение на международното право и международните споразумения, че оправдават избора на много държави членки да не разглеждат искания от Русия и Беларус за сътрудничество по наказателно правни въпроси, като си запазват правото на преценка за всеки отделен случай”. Без значение от това "напомняне" Окръжната прокуратура Варна е дала начало на процедурата по екстрадиция.

По време на делото за задържането на Алчин прокуратурата застана на страната на руските власти и пледира, че извършеното престъпление не е политическо, а икономическо и то извършено през 2015 г. Руските власти започнали издирването през 2018 г. и след като лицето не било установено, било обявено за международно издирване - т.е. далеч преди избухване на военния конфликт между Русия и Украйна.

Още

Русия изненадващо отложи преговорите със САЩ за ядреното оръжие

28.11.2022

Обновена

1521
Как ще преговаряме с терористи?
Българските евродепутати социалисти не гласуваха срещу Русия

23.11.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

2887