Quantcast
Съпротивата срещу новия завод за боклук на Вълка расте | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съпротивата срещу новия завод за боклук на Вълка расте

Над 8000 граждани са се обявили срещу проекта до момента
3 992
 FB/За Павликени
В Павликени през последните месеци се проведоха няколко протеста срещу завода за боклук - всичките бяха многобройни.

Недоволството срещу проекта за завод за горене на боклук на дружеството на Румен Гайтански - Вълка "Петрургия" вече обхваща не само Павликени, където се предвижда да бъде изградена инсталацията. Подписки срещу инвестиционното намерение се събират още във Велико Търново и Сухиндол, отпор има в Левски и Севлиево. Становища срещу проекта готвят и местни селскостопански съсловия. Над 8000 към момента са подписалите се граждани, като 6500 от тях са в Павликени.

Проектът бе спрян преди месец от новия шеф на РИОСВ  - Велико Търново Мая Радева. Тя върна Доклада по оценка за въздействието върху околната среда (ДОВОС), макар по-рано Екологичният експертен съвет към инспекцията да се бе произнесъл положително. Сега предстои ново заседание на съвета. Някои от експертните становища се пишат наново. Цялата тази промяна се дължи и на вицепремиера и екоминистър Борислав Сандов, който малко след встъпването си каза, че в хода на процедурата са извършвани нарушения и смени ръководството на РИОСВ.

Междувременно недоволните граждани в Павликени се опитват да гарантират отрицателния глас на общината по време на новия експертен съвет. Хората настояват общинския съвет със специално решение да задължи общинските представители да гласуват срещу проекта. Към момента обаче такова решение няма. Желанието на хората е продиктувано от факта, че преди предишното заседание на експертния съвет местната власт произведе декларация срещу завода, но на самия съвет нейните представители го подкрепиха. 

Още по темата: 

 

Още

Умилителна сцена преди протест и вот: Кмет лично "чисти" контейнери

15.08.2022

2736
Бурен гняв срещу Хасан Азис расте в Кърджали заради боклука

14.08.2022

4711
РИОСВ за боклука: Варна е в окаяно състояние!

11.08.2022

1712