Quantcast
Течна дрога на мексикански наркокартел е хваната на летище София | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Течна дрога на мексикански наркокартел е хваната на летище София

Тя била прикрита в пратка ванилия и според митниците на черния пазар струва 35 млн.лв
Обновена
1 938
 Илияна Кирилова

Близо половин тон течна дрога на мексикански наркокартел е заловена на Летище София. С това се похвалиха от митниците и прокуратурата на специален брифинг. По съдебни цени наркотика е за около 11 млн.лв, но на черния пазар от него може да бъдат получени 35 млн.лв, твърдят от полицията.

При проверка на карго пратка от Латинска Америка, идваща от Мексико е установено, че в 450 бутилки с течност от екстракт от ванилия всъщност има метамфетамин. Количеството е 450 литра, а дрогата е била готова за директна консумация.

Веднага след това е образувано досъдебно производство и е задържано едно лице - получателя на практиката. Извършени са обиски и претърсвания на много адреси в няколко области на средната част на България, разказаха от митниците.

"Течният метамфетамин е наркотично вещество от групата на стимулантите и се пренася много лесно. Основни производители на метамфетамин в света са Мексико, Иран, Белгия, Холандия, Чехия и Полша", каза Стефан Бакалов, шеф на специализирания отдел „Борба с наркотрафика” и началник на отдел „Разследване и разузнаване” към митницата на Летище София. 

Случаят бил интересен с това, че досега е бил известен само едно толкова голямо залавяне на течни метаамфетамини - преди 6 месеца в Австралия, 540 литра. Според митниците става дума за експанзия на мексиканските наркокартели, които се опитват да стъпят на всички континенти, включително и в Европа.

След проведени оперативно-издирвателни действия е установен получателят на пратката - М.Д., съобщиха по-късно от покуратурата. Той е привлечен като обвиняем за това, че в съучастие като извършител с неустановеното по делото лице е пренесъл през границата на страната без надлежно разрешение високорисково наркотично вещество – около 450 литра метамфетамин.

С прокурорско постановление, М.Д. е задържан за срок до 72 часа. По искане на СГП състав на Софийския градски съд е взел постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. Наказанието, което предвижда законът за престъплението, за което М.Д. е привлечен към наказателна отговорност, е от 10 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 100 000 до 200 000 лв.

Още

Георги Свиленски от БСП осъди прокуратурата за над 20 000 лв.

19.05.2022

Обновена

2879
Прокуратурата обвини бащата на футболиста Георги Йомов

18.05.2022

Обновена

1545
Прокуратурата се събуди за хакерската атака срещу пощите

18.05.2022

613