Quantcast
Току-що открит от Фандъкова мост пак е затворен | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Току-що открит от Фандъкова мост пак е затворен

Според първоначалните планове съоръжението между "Люлин" и Западен парк трябваше да е готово преди повече от година с края на ремонта на втория по големина парк в София
8 818
Мостът над река Суходолска между "Люлин" и Западен парк отново е затворен.

Столична община за пореден път доказва, че показността и личният пиар на кмета Йорданка Фандъкова са й по-важни от реално свършената работа и от комфорта на жителите на града. Откритият лично преди няколко дни от Фандъкова мост над река Суходолска между ж.к. „Люлин“10 и Западен парк отново е затворен, видя „Сега“. Недостъпни са и двете детски площадки, както и спортната площадка, пред които наскоро кметът на града се снима заедно със съпартиеца си от ГЕРБ и кмет на район „Люлин“ Милко Младенов. Както и преди, на живеещите в квартала отново им се налага да ходят дълго и да заобикалят доста, за да успеят да влязат и да се разходят в Западния парк. Самият парк също дълго бе изцяло затворен заради ремонт, продължил между 2018 г. и 2021 г. Първоначалната идея бе мостът да бъде готов заедно с края на ремонта на втория по големина парк в София, но впоследствие строителството на съоръжението бе допълнително отложено. 

Всичко това се случва, въпреки че преди само три дни от Столична община официално разпространиха информация, че след дълго чакане мостът е завършен и че той вече може да се ползва от софиянци. „Благоустрояване на над 10 декара паркова територия и нов пешеходен мост осигуряват удобна връзка от район „Люлин“ към Западен парк. Оформени са зелени площи, алеи, две детски и спортна площадка, както и велоалеи“, се казваше в съобщението, в което бяха цитирани думи на Фандъкова. „За територията бе разработен подробен устройствен план (ПУП) и подготвен проект „Западна порта към Западен парк“ – допълни кметът на „Люлин“ Милко Младенов. „Паркът е обособен по протежението на бул. „Петър Дертлиев“ и ж.к. „Люлин 10“. Изградени са тротоари, пешеходни алеи и ново осветление. Места за почивка с пейки и кошчета. Поставено е и видеонаблюдение. Пешеходният мост, със стоманена конструкция, е с дължина над 31 метра и минава над река Суходолска", съобщиха още от "Московска" 33. Всъщност в действителност към настоящия момент цялата описана територия е оградена с огради и никой не може да влезе в нея. 

Причината мостът все още да не функционира е, че предстои да се доизгради още от алейната мрежа около него, както и да му се постави ограда към реката, поясниха от общината. Предстои също така в района да се засади дървесна и храстова растителност. 

Според първоначалните планове мостът над река Судохолска при "Люлин" 10 трябваше да бъде завършен в рамките на мащабния ремонт на Западен парк, започнал преди повече от 3 г., чийто край многократно бе отлаган. По време на строителството обаче Столична община поиска това съоръжение да отпадне от проекта. Причината бе, че фирмата-изпълнител на цялостния ремонт - "Галчев инженеринг", отказала да го строи с мотив, че мостът е невъзможен за изпълнение. Затова и от общия бюджет за ремонта на парка, който бе в размер на около 11 млн. лв, бяха извадени 63 654 лева с ДДС, колкото се смяташе, че ще струва съоръжението.

Впоследствие обаче от общината все пак решиха да има мост между "Люлин" и Западен парк|. Този път обаче цената бе доста по-висока - около 300 000 лева. Неговото строителство започна около 3 месеца след края на ремонта на самия парк и очевидно ще продължи и още. 

Още

Архитекти негодуват срещу проекта за ремонт на театър „София“

19.01.2022

1701
Спаси София: Общината ще провали проекта за Зона 30

18.01.2022

1358
София въвежда ограничение до 30 км/ч. в част от центъра

17.01.2022

5097