facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Томислав Дончев: Президентът да се смири и да си гледа работата

Вицепремиерът цитира Гьоте: "Когато двама се карат, виновен е по-умният"
9 718
Брифинг в МС

Брифинг на вицепремиера Томислав Дончев, ген. Веницслав Мутафчийски и гл. комисар Николай Николов

Posted by bTV Новините on Tuesday, April 7, 2020

След като президентът Румен Радев отново разкритикува управлящите и призова всички болници бързо да се оборудват с маски, шлемове и костюми, вицепремиерът Томислав Дончев, шефът на пожарната и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски свикаха специална пресконференция, за да отговорят на обвиненията. "Моля да не се бърка с раздаването на мартеници сложната логистична задача за снабдяването на болниците с предпазни средства", заяви Дончев.

"Единственият персонален призив, който ще си позволя към г-н президента, е да следва собствения си призив и нека всички се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това. Да завършим с Гьоте - "Когато двама се карат, виновен е по-умният", продължи вицепремиерът. Той си послужи и с друг цитат от немския автор по адрес на президента: "Както е казал Гьоте - колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали".

Вицепремиерът не пропусна да коментира и думите: "Кръгом и бегом към месец март да си дарите заплатите", които държавният глава използва по отношение на депутатите. "Доколкото си спомням от скромния си опит във въоръжените сили, армейските команди "Кръгом" и "Ходом марш" се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисъла им. Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци. Второ, не сме на занятия по стрелева подготовка. Всичко това ми прилича на един шарж от военните сили, където някой, с цел да унижи другия, му подава командата "Шашкай се в различни посоки", заяви Томислав Дончев.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов пък даде информация за разпределените до момента предпазни средства: 53975 защитни маски за лекари на първа линия, 946950 за граждани. Освен това са предоставени защитни облекла за специализиран медицински персонал и облекла за обща употреба - 1050 броя за еднократна и 40180 за многократна.

"Днес на заседание на логистичния център предстои да бъдат разпределени 1 млн. броя ръкавици, 6500 броя предпазни облекла, както и маски. Част от тях ще бъдат отделени за резерва на държавата", отбеляза още Николов. По негови думи повече от 60 фирми са предложили своите оферти и услуги за организирано производство, което вицепримерът коментира: "Аз съм горд с българския бизнес, че вместо да чакаме само на доставки, вече сме в състояние и да произвеждаме. Щом други държави чакат на нашата помощ, това е достатъчно показателно".

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски от своя страна изтъкна, че никой не може да избяга от статистиката. Според него тя показва, че мерките у нас дават резултат и нямаме трупове. "Те не могат да се скрият. Ние лекарите най-добре го разбираме. Така че, това е един от най-важните показатели, че ние се справяме добре на този етап. Това, разбира се, не означава че ще продължи, ако започнем да се лигавим с мерките и да си правим експерименти", заяви проф. Мутафчийски.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи още, че чрез социалното министерство се осигурява храна на около 60000 души. "Това е чрез системите на социалните патронажи. Имаме и допълнителна форма - "Топъл обяд", където също се осъществяват подобни услуги. Ако има нужда от още, ние сме в състояние да увеличим обема лица, на които се дава храна", добави той.

150

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В България има само 17 нови случая на коронавирус

28.05.2020

Обновена

3037 48
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4985 91
А нощта е бременна с очаквания...

19.05.2020

Г-н БАЛЕВ

1695 5

Коментари

Страници

noooo1

Нали само по веднъж на ден щяха да се явяват на брифинги?  След днешното изказване на Радев "Активният глупак" май ги е задействал.:)

Сладур

Радев днес изби рибата. По т.п президент България не помни..Овенен...

Sine_metu

Вт., 07/04/2020 - 13:08 (нов)

noooo1

Нали само по веднъж на ден щяха да се явяват на брифинги?  След днешното изказване на Радев "Активният глупак" май ги е задействал.:)

 

Налага се заради извънредния шут. Че и топката поднесоха на воле.

Боли, та се не трае :)

Джиджи

Тоя път Радев така се ИЗДЪНИ, че загуби в мое лице един твърд привърженик.

 

ЗАВИНАГИ !!!

vasilevil

Радев ми хареса и следващият път ще гласувам за него.

wreckage
снимка на wreckage

Томислав Дончев, кризисният щаб и пожарната дават брифинг

Кувертът е 40лв.

nebenebe

Е от туй по-голяма скука има ли? Със скръстени ръце ли ще дрънка оня? И с философски набърчено чело.

urupuchi

 

ще дадат брифинг ....

 

на кого ще дават брифинг?

 

... Може да проследите пресконференцията

 

Последно, брифинг или пресконференция? Не че има някво значение.

 

 

АдМин

👍

 

Поне един форумец, който да схваща разликата между тези понятия.

 

За мисирките е ясно, че и сега няма да я схванат, понеже са... мисирки. Гулю-гулю-гулю

nebenebe

Абе кратък брифинг, както обясняваше .. Ивайло май беше. Около Ж. Желев се въртяха все едни грамотни хора.

erkek

"Нивото на река Дунав в сантиметри' е по интересно отколкото безкрайните брифинги на Щаб 1,2,3 и т.н.

Да си тегли милиардния заем мутрата,да си го краде както обикновено става,и да се прекратява тази пародия.

Wolf ACE

Мда, кратък производствен банкет - първо официалната част по телевизията...

nebenebe

Бе то хем пародия, хем трагедия. Щото на нашия гъз се пише. Пардон!

Звън®
снимка на Звън®

Не престава да вехне славата на този властелин на безсмислено дрънкане, този дървен палячо, набързо издялкан в НПО работилницата на Джепето, член на ГЕРБ-полупедали. 

 

Бърчещият челце Томиславино се прочу навред с бързоговора си, в неповторимо съчетание с празноговор. Именно затова стана изключително търсен лектор и събеседник. Нека си припомним знаменитото му постижение от края на 2017 г.  Тогава той гостува на седянка-семинар в Наречен, организирана от фондация “Фридрих Науман”. Томиславино е главен лектор на дискусията "Транажиране на европейски цености". Той говори без прекъсване 41 минути, поддържайки скорост от 350 думи на минута. Произнася общо 14555 думи, което е признато за европейски вербален рекорд. Овациите продъжават над девет минути. Томито многократно се покланя и се съгласява да изпълни на бис опасния си коронен номер - "Свръхскоростно произнасяне на еврокохезионни броилки". Преди това всички бременни, деца и болнави са помолени да напуснат залата. Томиславино говори в продължение на 8 минути, а скоростта на изговор достига до умопомрачителните 45180 думи на час. При последните броилки радарът показва вече 52019 думи на час - феноменално и невероятно постижение! Ето финалът на Томиславино в темпо Presto Prestissimo, получен след разчитане на фонограмата:
 

- Диноле, додиноле, додиджака, радиджука, петиман, чучулян, чучулица. Единала, двадинала, двата царя, царафида, лющил тютюн, жаба, слава, ръжолец, скачулец, сен вар, сен кач, дурма кач – пис. Единала, двадинала, два царя, царавиндал, лющюн тютюн, жаба, слава, ръждец, скакалец, кач, камъче. Единала – дудинала, дудикука – завалюга!


Докато трае представлението на Томиславино, негови съпартийци, предвождани от Флориан от Вършец, не остават по-долу. Пресният сняг навън е обагрен с кръвта на три прасета. А сръчните им партийни ръце вече ги превръщат в ароматни цвъртящи мръвки, суджук по добруджански и бахур по харманлийски.


 

urupuchi
Звън®
снимка на Звън®

Много весело и подходящо! :-)

Justinian2
снимка на Justinian2

на кого ще дават брифинг?

 На мисирките , естествено !😁

Solace

Не "пожарната", а началникът на службата. Списвателят на дописката онлайн ли е учил, та е такова нивото?

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Томислав Дончев, кризисният щаб и пожарната дават брифинг

 

Липсват ХЕИ, Агенция "Пътна инфраструктура", Изпълнителна агенция "Морска администрация", Дирекция "Помощни училища" към МОН и др.

Звън®
снимка на Звън®

Точно така! Защо няма нито дума за тези органи от първа линия? Къде е Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав"? Нима спи? Защо никой не коментира, че нивото на Дунав  при Никопол е спаднало със седем сантиметра? 

Шлифера

И основните липсват ....

 

ФРЕД ФЛИНСТУН И БАРНИ РЪБЪЛА

http://afera.bg/wp-content/uploads/2020/04/BARNI44...

пърпъл

и томислав дончев не се стърпя, та излезе да ни се кара от телевизора... аман!

Iberia
снимка на Iberia

На теп лично ли?

пърпъл

ми не, ама активната глупост и за мен си е страшна :)

Solace

С изказването си, че освен ресторантьори и хотелиери всички останали работят, Т. Дончев (когото смятам за умен, но явно дългогодишното герберясване си казва думата) ИЗЛЪГА! 

Явно не е минавал покрай бюро на труда. Явно не си дава сметка, че нашата жалка икономика е толкова свързана, че когато хотелите/кръчмите не работят, то след себе си влачат неработещи търговци на храни, транспортни фирми, производители и т.н. И не само това. Освободените работници нямат покупателна способност, оборотите на всякакъв бизнес (в т.ч. хранителни стоки) падат и това още повече върти надолу по спиралата.

Пфу!

noooo1

По Звън@

Бърчещият челце Томиславино се прочу навред с бързоговора си, в неповторимо съчетание с празноговор.

Винаги съм твърдял, че е празнодумец и времето показа, че не съм грешал.

Iberia
снимка на Iberia

Точно на теп трябва да ти е ясно, че ресторанти и кръчми не водят до никаква кой знае каква трагедия.

 

Пред перспективата да хвърля 100 - 200 лева за вечер на некой кръчмар, предпочитам да си напълня хладилника.

 

А невероятно много търховци на храни се зареждат директно от дестрибуторите на храни.

Също така с пиячката и папирусите с филтър.

 

Без хгодене на кръчма или ресторант още никой не е умрел.

Интервал

Iberia, четенето с разбиране е препоръчително. Така или иначе, никой не е умрял от четене без разбиране.

Iberia
снимка на Iberia

За какво четене с разбиране става дума?

 

Да гърлям некой кръчмар от солидарност за това, че ми сипва фалшива рачия или че ми сервира шкембе от преди 10-15 дни с запръжки дето да умрем от киселини?

 

Неам нужда!

 

Моята Цура ми прави шкембе на деня, а рачията ми е домашарка.

 

Пушим си на воля и неам грижи.

 

 

Интервал

Така де :) Както казах, от четене без разбиране не се умира. Наздраве и дерзай!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×