Quantcast
Томислав Дончев: Президентът да се смири и да си гледа работата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Томислав Дончев: Президентът да се смири и да си гледа работата

Вицепремиерът цитира Гьоте: "Когато двама се карат, виновен е по-умният"
9 748
Брифинг в МС

Брифинг на вицепремиера Томислав Дончев, ген. Веницслав Мутафчийски и гл. комисар Николай Николов

Posted by bTV Новините on Tuesday, April 7, 2020

След като президентът Румен Радев отново разкритикува управлящите и призова всички болници бързо да се оборудват с маски, шлемове и костюми, вицепремиерът Томислав Дончев, шефът на пожарната и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски свикаха специална пресконференция, за да отговорят на обвиненията. "Моля да не се бърка с раздаването на мартеници сложната логистична задача за снабдяването на болниците с предпазни средства", заяви Дончев.

"Единственият персонален призив, който ще си позволя към г-н президента, е да следва собствения си призив и нека всички се смирим и да си гледаме работата, защото обществото ни има нужда точно от това. Да завършим с Гьоте - "Когато двама се карат, виновен е по-умният", продължи вицепремиерът. Той си послужи и с друг цитат от немския автор по адрес на президента: "Както е казал Гьоте - колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали".

Вицепремиерът не пропусна да коментира и думите: "Кръгом и бегом към месец март да си дарите заплатите", които държавният глава използва по отношение на депутатите. "Доколкото си спомням от скромния си опит във въоръжените сили, армейските команди "Кръгом" и "Ходом марш" се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисъла им. Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци. Второ, не сме на занятия по стрелева подготовка. Всичко това ми прилича на един шарж от военните сили, където някой, с цел да унижи другия, му подава командата "Шашкай се в различни посоки", заяви Томислав Дончев.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов пък даде информация за разпределените до момента предпазни средства: 53975 защитни маски за лекари на първа линия, 946950 за граждани. Освен това са предоставени защитни облекла за специализиран медицински персонал и облекла за обща употреба - 1050 броя за еднократна и 40180 за многократна.

"Днес на заседание на логистичния център предстои да бъдат разпределени 1 млн. броя ръкавици, 6500 броя предпазни облекла, както и маски. Част от тях ще бъдат отделени за резерва на държавата", отбеляза още Николов. По негови думи повече от 60 фирми са предложили своите оферти и услуги за организирано производство, което вицепримерът коментира: "Аз съм горд с българския бизнес, че вместо да чакаме само на доставки, вече сме в състояние и да произвеждаме. Щом други държави чакат на нашата помощ, това е достатъчно показателно".

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски от своя страна изтъкна, че никой не може да избяга от статистиката. Според него тя показва, че мерките у нас дават резултат и нямаме трупове. "Те не могат да се скрият. Ние лекарите най-добре го разбираме. Така че, това е един от най-важните показатели, че ние се справяме добре на този етап. Това, разбира се, не означава че ще продължи, ако започнем да се лигавим с мерките и да си правим експерименти", заяви проф. Мутафчийски.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи още, че чрез социалното министерство се осигурява храна на около 60000 души. "Това е чрез системите на социалните патронажи. Имаме и допълнителна форма - "Топъл обяд", където също се осъществяват подобни услуги. Ако има нужда от още, ние сме в състояние да увеличим обема лица, на които се дава храна", добави той.

Още

Назначиха нов шеф на националната пожарна

28.11.2022

8313
Радев пенсионира шефа на пожарната с почести и знаци

25.11.2022

8611
Радев и ГЕРБ се скараха за НАТО и военния бюджет

26.10.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

15998