Quantcast
Третият мандат е за БСП | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Третият мандат е за БСП

Корнелия Нинова няма да е кандидат-премиер
Обновена
5 663
 Илияна Кирилова
Корнелия Нинова

БСП ще получи третия мандат за съставяне на правителство. Новината бе съобщена успоредно от президентството и Корнелия Нинова днес около 15 часа. Церемонията при Румен Радев ще се състои утре в 9.30 часа. БСП получи мандат и след 4 април, когато също бе трета сила на вота. 

Сега социалистическата партия се надява на успешни преговори с ИТН, ДБ и "Изправи се!...". Нинова обеща, че ще се подходи колегиално, разумно, без условия за имена. И ще направи всичко възможно преговорите да дадат резултат, за да има редовно правителство. "Изправени сме пред сериозни изпитания като държава и народ - ковид криза, огромен ръст на цени, емигрантска вълна, икономически проблеми... Това е последен шанс за България. Каним ги добронамерено, държавнически, отговорно - да заповядат! Вратата ни е отворена за политики и разговори за личности", заяви председателят на БСП. Самата Нинова няма да е кандидат-премиер. Според нея министър-председателят не бива да е партиен лидер, трябва да е "надпартийна консенсусна уважавана фигура".

"Ще предложим да стъпим на политическата декларация, която постигнахме при първия кръг от преговорите (има предвид инициираните разговори от ИТН при първия мандат - б.а.). Тя беше добър документ, в който участвахме и четирите партии. Заявихме си приоритетите, последваха доста сериозни експертни разговори и постигнахме съгласие по най-важните въпроси за България. Разбира се, този документ остава отворен", каза още Нинова. И уточни: "Не предвиждаме на този етап да разговаряме с ДПС. Разговори с Движението в рамките на 46-ото Народно събрание няма да се водят".

ДБ казаха многократно през последните дни, че няма да подкрепят кабинет с мандат на БСП. Малко след изявлението на Нинова съпредседателят на формацията Христо Иванов заяви: "Когато има предложен състав на кабинет и премиер, тогава ще вземем решение. Тепърва ще решаваме дали изобщо да влизаме в разговори". Иванов допълни: "Аз продължавам да се питам, когато някой е взел решение именно така да се конструират нещата сега, без да има предварителни преговори между партиите, за които ние настоявахме, как са си представяли ходовете оттук нататък". Недоволството му вероятно е прицелено в Радев, тъй като мандатът отива именно при БСП, посочена от ДБ предварително като невъзможен партньор. 

Принципната позиция на ИТН пък е, че не желаят да подкрепят когото и да е било. "Мандатът отива при БСП, а ние няма как да съставим кабинет с тях. Нашата позиция е ясна. Дипломацията, политиката и човешкото общуване изискват да се водят разговори, но със сигурност няма да правим кабинет с БСП. Вървим към избори. При положение, че няма да подкрепяме кабинет, да предлагаме наши хора е наивно", каза Филип Станев от ИТН малко след поканата от Нинова.

Арман Бабикян заяви, че "Изправи се!..." ще откликне на БСП. Той също смята, че може да се разговаря около политическата декларация, която бе подписана при совалките на ИТН.  "Ние сме казали, че ще положим добронамерени усилия. Подигравка със съдбата на България е непрекъснато хората да бъдат пращани на избори без да има яснота, след като същите играчи се върнат в парламента, какво ново ще се е случило след два месеца. Мозъчна операция, промяна на моралните критерии, какво различно ще е станало? Затова, ако има шанс третият мандат, това е шансът на разума", колоритно коментира Бабикян ситуацията.

 

ПО КОКАЛЧЕТАТА

Очаквано коментарът на ГЕРБ се превърна в атака по слабите места, които може да се намерят в решението на Радев. "Съвсем закономерно е г-н Радев да връчи третия мандат на БСП, все пак Корнелия Нинова го договори с външни сили и други генерали. Освен това преди 5 години почти Илияна Йотова го заплаши, че всяка стъпка срещу БСП ще му струва скъпо. Очевидно е и друго - г-н Радев не желае да има редовно правителство. Той изглежда само прави сметки за своите избори, своята кампания и затова, предполагам, желае служебен кабинет без парламент", заяви Десислава Атанасова. Според нея, ако президентът е искал да се постигне консенсус, е щял да посочи друга парламентарна група. 

"Тези, разговарящите, ще са малко по-наясно с онова, което ще се случи, отколкото ние, с които не разговарят, нали така?". Това пък бе реакцията на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

Още

Новите управляващи ще правят армията еко

26.11.2021

Обновена

3629
БСП сезира прокуратурата за скандален конкурс в София

26.11.2021

3703
Бъдещата власт: Край на лесните пари за наши кметове

26.11.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

5044