facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Управляващите рязко разшириха правомощията на разузнаването

То ще има собствени комуникационни мрежи, ще използва сини лампи, а в него ще е и контратерористичното звено
2 144

Управляващото мнозинство разшири рязко правомощията на разузнаването след като прие и на второ четене промени в закона за Държавна агенция "Разузнаване", внесени от представители на ГЕРБ и Обединени патриоти. Въпросните изменения са съпътствани и от промени в закона за ДАНС, в закона за движение по пътищата, закона за електронните съобщения, закона за противодействие на тероризма. По стар обичай последните се правят в преходните разпоредби на основния проект. 

С промените в закона за ДАР се възлага на разузнаването да се бори и хибридни атаки и асиметрични рискове и заплахи. От мотивите на депутатите, както и от липсата на каквито и да е разисквания в пленарна зала не стана ясно какво е пречило на разузнавачите да събират подобна информация и до този момент.

Депутатите дадоха правомощия на разузнаването да си организира и осъществява свои собствени комуникации "за разузнавателни цели и за обмен на информация със свои структури". На практика това означава, че ДАР може да изгради своя комуникационна мрежа, включително мобилен, сателитен, радио канал. По закона за специалните разузнавателни средства разузнавателните служби имат право на самостоятелна апаратура и система за използването им. Сега обаче това се разширява и се дава възможност буквално за цели мрежи.

С приетите промени се предвижда ДАР да може да съставя и използва документи за чужда самоличност и други официални документи, необходими за прикритие на служителите и сътрудниците й. Изрично се добавя, че за това прикритие ще може да се правят "необходимите промени в електронните бази данни".

С други изменения и допълнения в закона за ДАР пък се "прецизират и доразвиват разпоредби, по отношение на достъпа до класифицирана информация - служебна тайна, деклариране на несъвместимост, имущество и интереси, служебната дисциплина, отпуските, временното отстраняване и прекратяването на служебните правоотношение".

Интересна е поправката, в която служителите на ДАР се задължават след напускане да не търсят и осъществяват контакти с лица, станали им известни при или по повод изпълнение на оперативно-разузнавателната дейност.

Прави впечатление и изменението, с което се променят условията за назначаване на инспектор в ДАР. Тази длъжност беше вкарана с новия закон като фигура, която да следи за харчовете в разузнаването. Условието досега беше човекът, който ще я заема да има 5 години стаж в Агенцията. Сега бе прието той да трябва да има само 3 години, което дава основание да се смята, че това изменение се прави специално за определена кандидатура, на която не й стига стажа. Досега това предположение не е опровергано.

С измененията на Закона за движение по пътищата пък на ДАР и на служба "Военна информация", която всъщност е военното разузнаване, се дава право да използват специален режим на движение по пътищата. Това се налагало, за да се обезпечи сигурността при транспортирането на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация, при или по повод осигуряване на физическа защита на служители или сътрудници на разузнавателните служби. Този режим им е нужен и при превоз, придружаване и охрана на официални високопоставени длъжностни лица от разузнавателните общности на партньорски държави по линия на сътрудничеството и оперативните дейности. 

С промени в закона за противодействие на тероризма пък се създава междуведомствено контратерористично звено,  в което ще участват органи и структури на прокуратурата, МВР, ДАНС, цивилното и военното разузнавания, митниците. През август 2014 г. в ДАНС тържествено бе открит Национален контратерористичен център. И тогава бе обявено, че той се създава, за да имало координация между прокуратура, служби, митници. Така и не става ясно какво точно налага да има още един, пореден подобен център. Още повече, че се предвижда новото контратерористично звено да се разположи в ДАР. Така ще има център в ДАНС и звено в ДАР.

Отделно от това в оценката за въздействие на измененията в закона за ДАР се предвижда, че за новото звено ще отидат 1,5 млн.лв. -  610 000 за издръжка и други текущи разходи и 890 000 лв за капиталови разходи.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прагът за тройка на матурите ще се повиши
Казино „България“

14.06.2020

ЕМИЛ ХЪРСЕВ, д-р ик.

5927 16
Прокуратурата арестува разузнавач и го обвини за издаване на тайни

10.06.2020

2444 10

Коментари

TRENDA

 включително мобилен, сателитен, радио канал.

 

Не е необходимо да има собствена телевизия - в тубата ще  е на далавера  да има предавания на живо .

Evasion

Не съм вещ в разузнавателното дело, та да попитам някой по-вещ - даването на специални права на движение по българските пътища на служителите на българското разузнаване не е ли в разрез с изначалната идея на разузнаването да слухти извън България?

nebenebe

Демек агентът Герги примерно, като минава, да му правим път, да гони враговете де. Абе тия депутати кой клас са изкарали?

.............................

Сателитният канал пък е най-сигурния, извън всяко съмнение.

........................

Външното ни разузнаване борави с чуждата преса, доколкото поназнайва езици. За престиж шефовете се поразхождат чат-пат. А какви времена бяха!

Каубой
снимка на Каубой

Е, сега на слона му се Е?? ма???а!😁

Влез или се регистрирай за да коментираш

×