Quantcast
Управляващите се ангажираха да актуализират бюджета до края на юни | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Управляващите се ангажираха да актуализират бюджета до края на юни

Националната позиция спрямо Северна Македония ще бъде обсъдена в парламента
Обновена
6 049
 БГНЕС
Лена Бориславова

С разбирателство за конкретните срокове, в които да се извърши очакваната актуализация на държавния бюджет, приключи заседанието на съвета на управляващата коалиция, проведен тази вечер. В седмицата от 6 до 10 юни депутатите от четворната коалиция ще се постараят да разгледат бюджетните промени на първо четене. Актуализацията трябва да бъде приета до края на същия месец. Това съобщи Лена Бориславова - началникът на кабинета на премиера Кирил Петков, след края на съвета.

Управляващите са обсъдили и по какъв начин да подобрят законодателната дейност на коалицията и нейното единодействие. Това се налага заради предстоящото приемане на антикризисните мерки, както и на законовите промени, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, обясни Бориславова. В тази връзка, на следващия коалиционен съвет ще бъде разгледана подробна програма, която да засегне 20-те законодателни промени, които трябва да се приемат заради плана.

По отношение на въпроса за управленската програма на правителството, който беше повдигнат от БСП и ДБ, Бориславова разказа, че отделните министерства работят от около месец върху нея. Документът обаче постоянно трябвало да бъде преправян заради кризите, които заляха страната, и това е причината за забавянето му. В Министерския съвет обаче разполагали с работен вариант. Когато окончателният вариант бъде готов той ще бъде консултиран с коалиционните партньори, а впоследствие и представен за обществено обсъждане, увери Бориславова.

Нищо обаче не е произлязло от съвета по основната тема, заради която беше свикан - казусът със Северна Македония. По думите на Бориславова, управляващите са се обединили, че трябва да има много широко съгласие по въпроса. Това означава, че задължително ще се проведе обсъждане в Народното събрание, а дотогава дипломатите ще бъдат оставени да си вършат работата.

Бориславова заяви, че разговор между премиера и президента Румен Радев за Северна Македония не е воден поради анжгажираността на Петков в последно време. Двамата обаче били в диалог, увери тя. И се зарече: "По тази тема ние обещахме да бъде търсена широка обществена подкрепа за всяка стъпка. Няма да е правителството, което ще предаде българския национален интерес."

Един от най-съществените проблеми в четворната коалиция - лошата им комуникация, също е бил обсъден на съвета, като управляващите са се разбрали да работят за подобряването й. "Мисля, че това беше един от най-приятните и ползотворни коалиционни съвети, които сме имали", оптимистично обяви Бориславова.

По-малко ентусиазирано говори представителят на ИТН на съвета - депутатът Станислав Балабанов. Той каза, че на срещата са се опитали "в името на конструктивния диалог" да обсъдят болезнените теми - като Северна Македония и бюджетната актуализация. По първия въпрос всяка една формация препотвърдила досегашната си позиция. "Нормален конструктивен диалог вътре в коалицията – нищо повече, нищо ново", лаконично обобщи срещата Балабанов.

ПРЕДИ СЪВЕТА

Нито един от партньорите на премиера Кирил Петков в управляващата четворка не знаеше какво да очаква от коалиционния съвет, който той свика вечерта заради Северна Македония. Това стана ясно от коментарите на представителите на формациите преди началото на сбирката. Тогава остана впечатлението, че те са се съгласили да участват, за да покажат, че са готови на диалог, а не защото очакват някакви драматични заявки за промени в държавната политика спрямо Скопие.

"Не знам какво ново ще научим", откровено призна съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пред журналистите. Той заяви, че в настоящия момент няма условия да се вдигне ветото, което страната ни наложи на началото на преговорите за еврочленство на Северна Македония. "България има национален интерес да бъде заобиколена от съюзници. Но по никакъв начин не помагат нашите партньори от Македония в тази насока", посочи десният политик.

Атанасов изказа опасения, че бавенето на Скопие може да препречи и пътя на Украйна към Европа. "Има някакъв ред на опашката. Така мисля аз и това ме притеснява", обясни той. По думите му, президентът Радев трябва задължително да свика по темата Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), както го призова Кирил Петков.

В същото недоумение беше и Станислав Балабанов. Той обаче беше на съвсем друго мнение по въпроса за воденето на каквито и да било дискусии за позицията спрямо Северна Македония. "Какво да се обсъжда? Има ясна позиция от страна на всички парламентарно представени партии. Е, да, с изключение на един външнополитически екип и един министър-председател, който в последните два месеца водеше друг тип политика в тази насока", иронично каза Балабанов. Така напомни за обвиненията на ИТН към Кирил Петков, че с неговите приближени държат различен курс спрямо Скопие от останалите държавни институции.

Балабанов допълни, че партията му очаква от Северна Македония да промени конституцията си, в която да запише „с големи букви, че българският народ е с равни права с всички останали народи – не малцинство, а народ с равни права”.

От ИТН отидоха на съвета готови за разправа с партньорите си, както се виждаше от думите на Балабанов: "Очаквам да си изясним един път завинаги - партньори ли сме в тази коалиция или еднолично се управлява държавата." На срещата обаче, както се спомена по-горе, са решили да водят  "конструктивен разговор".

Преди това Балабанов говори обширно за нещата, които партията му не харесва в ПП, като например проектозакона за националната сигурност, предизвикал днес яростен разнобой в коалицията. "Обратното броене на търпението е стартирало. Важното е да се спазва коалиционното споразумение и да вървим по него, и да спрат да мислят, че може да се управлява еднолично", предупреди депутатът от ИТН. Заканата обаче удари на кухо, след като Балабанов бързо уточни, че предсрочните избори биха нанесли вреда в настоящата ситуация.

 

Още

"Галъп": Българите очакват ново правителство на ПП

27.06.2022

5719
Прокуратурата проверява договор на ББР, свързан с Лена Бориславова
Президентът осмя Петков, че по погрешка улучил Нинова за оръжието

25.06.2022

Обновена

5646