Quantcast
US визите за Хърватия падат от 1 ноември, но за България те остават | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

US визите за Хърватия падат от 1 ноември, но за България те остават

2 052
 ЕПА БГНЕС архив

Към 28 септември 2021 г. Хърватия е изпълнила всички необходими двустранни споразумения за сигурност и е изпълнила необходимия процент на отказ за издаване на виза и е одобрена да влезе в програмата за отмяна на визи на САЩ, което означава, че хърваските граждани могат да пътуват до САЩ за бизнес и туризъм без виза от 1 ноември 2021 г., съобщиха от Посолството на САЩ в Загреб, цитирано от Агенция Фокус.

От 1 ноември 2021 г. хърватските граждани ще могат да пътуват до Съединените щати без визи, след като получат одобрение от електронната система за разрешение за пътуване (ESTA) онлайн. Пътуващите се насърчават да кандидатстват за ESTA най- малко 72 часа преди планираното пътуване.

Пътуващите без визи трябва да имат паспорти с вградени компютърни чипове и да получат ESTA, която понастоящем струва $ 14 и е валидна до две години за многократни пътувания до САЩ. Пътуващите трябва да използват само официалния уебсайт на ESTA на адрес esta.cbp.dhs.gov.

Хърватските граждани, които желаят да пътуват в Съединените щати за повече от 90 дни, или които желаят да се занимават с дейности, изискващи други категории визи (например за работа или обучение в Съединените щати), все още трябва да кандидатстват за съответната категория виза. Хърватските граждани, на които е отказано ESTA, също трябва да кандидатстват за виза.

Така на практика от целия ЕС с визи за САЩ остават единствено Румъния, Кипър и България. При България за миналата година процентът на отказани визи е бил 9,75 на сто, което е далеч от изискванията на американците за 3 на сто.

 

 

Ключови думи:

САЩ, визи, Хърватия, България

Още

Европа смята българските искания към Северна Македония за абсурдни

07.12.2021

16361
САЩ се похвалиха пред света с наказаните по закона Магнитски българи

07.12.2021

3524
САЩ: Възобновяваме всички визи, но може да има значително забавяне

07.12.2021

1216