Quantcast
Варненци се вдигат на бунт за минерален комплекс | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Варненци се вдигат на бунт за минерален комплекс

Хората искат не просто да се запазят басейните на Дом Младост, но и те да бъдат достъпни
6 261
 FB/ Дом Младост
Мястото е любимо за поколения варненци.

Позадрямалата напоследък гражданска активност срещу строителните безобразия се пробужда. Днес във Варна се организира протест срещу събарянето на Дом Младост и превръщането му в луксозна жилищна сграда. Домът е уникален комплекс с басейни, чиято топла минерална вода от десетилетия се ползва от варненци с лечебна цел.

Историята му, общо взето, е тривиална. Строен в средата на 80-те години на миналия век, комплексът бързо се превръща в привлекателно място за отмора. След 1990 г. се предприема раздържавяване на търговското дружество "Лазур", в чийто активи е той. Така Дом Младост се оказва част от холдинга "Феста". Постепенно запада като база, което не пречи мнозина варненци да го ползват. Преди около 2 години комплексът се оказва собственост ново частно дружество, регистрирано с името на самия комплекс. А новият собственик смята да вдигне друга тип сграда. (Това не е първият мащабен бизнес проект - още през 2007 г. тогавашният собственик представя идеята за "Феста тауър", изготвен е и ПУП). Сегашната сага практически стартира миналото лято, когато наемателите на помещенията получиха предизвестия да напуснат. Още тогава се организира протест с искане общината да спре събарянето, но тя отговори, че никога не е била собственик, а събарянето, както и вдигането на нова сграда, е напълно законно.

Преди няколко дни пресконференция даде арх. Красимира Костова, която се представи като автор на новия проект. Тя не скри, че ще се строят жилища. Но успоредно, според нея, щяла да се доразвие цялата стара идея. Щял да изникне модерен комплекс, който освен жилищна зона, щял да има 2 вътрешни и 3 външни басейна, рехабилитационен център, плаж, СПА услуги. Те щели да се ползват и от външни хора. Костова съобщи още, че инвеститорите били чужденци. Според Николай Танчев от фондация "Гея", който е един от организаторите на протеста, казаното от архитектката няма особено значение. "Бе съобщено, че инвеститорът представя проект. Всъщност, това е реклама на несъществуващ такъв. До 21.01 подобен не е входиран в никоя институция", написа той в социалните мрежи.

Всъщност, протестът цели не просто запазването на басейните. Нито просто да се спаси близката чешма, от която варненци пълнеха минерална вода. Но и целият ресурс, който предлага минералния извор, да бъде все така широкодостъпно благо. Например една солидна цена за вход, каквито по принцип имат луксозните спа комплекси, би го лишил от социалната функция.  

 

УНИКАЛНОСТ

"През годините десетки хиляди болни деца и възрастни са оздравяли (в т.ч.и с детска церебрална парализа) благодарение на басейните на дом Младост", пише в петицията в подкрепа на комплекса. Отделно от това самите басейни са плитки, което ги прави изключително удобни за начинаещи плувци - и много варненчета се научиха да плуват там в годините назад. На територията на града няма друг такъв комплекс. А иначе, самият протест днес се предвижда да бъде доста зрелищен - хората ще носят съдове с вода, с които ще я препредават един на друг посредством жива верига.

Още

Кърлежи и змии плъзнаха из неокосените градинки

21.05.2022

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

5132
Библиотекарите излизат на протест

19.05.2022

162
Баба Тонка спасява и градския транспорт

18.05.2022

Г-н БАЛЕВ

16140