Quantcast
ВАС задължи съдебния съвет да се произнесе за уволнението на Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ВАС задължи съдебния съвет да се произнесе за уволнението на Гешев

9 905
 Булфото
Не е ясно дали правосъдната министърка Надежда Йорданова ще чака ВСС да се произнесе по искането на предшественика й Янаки Стоилов, или ще внесе паралелно и своето предложение за уволнение на главния прокурор.

Висшият съдебен съвет трябва да се произнесе по същество по искането за уволнение на главния прокурор Иван Гешев, внесено още лятото на 2021 г. от тогавашния служебен правосъден министър Янаки Стоилов. Това следва от решение на Върховния административен съд, пред който Стоилов обжалва отказа на съдебния съвет да разгледа искането му за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев. Тъй като правителството поиска Конституционният съд да тълкува може ли министърът да иска уволнението на главния прокурор, делото във ВАС беше спряно през октомври в очакване на произнасянето на КС. То стана факт на 9 февруари, а на 15 бе обнародвано в "Държавен вестник". Конституционните съдии единодушно решиха, че няма пречка министърът да предлага освобождаване на главния прокурор.

След това произнасяне на КС, ВАС възобнови делото, заведено от Стоилов, и го реши по същество, съобщиха от съда. Тримата върховни съдии - Тодор Тодоров (председател на състава и докладчик), Росен Василев и Хайгухи Бодикян, връщат казуса в полето на Висшия съдебен съвет, постановявайки, че кадровиците дължат произнасяне по същество. 

Не е ясно каква ще е тактиката на министъра на правосъдието Надежда Йорданова след това произнасяне на ВАС. Очакваше се министърката да внесе тези дни ново искане за освобождаването на Гешев. Засега тя отказва да разкрие какви нарушения на главния прокурор ще посочи в него. Любопитно е дали сега Йорданова ще се присъедини към искането на Стоилов и ще го допълни, дали ще чака съветът да се произнесе по него и евентуално да го отхвърли, преди да внесе ново.

Приемникът на Стоилов в МП - Иван Демерджиев пък разкри, че в министерството има сигнал, че Гешев е горил материали по делото "КТБ", свързани с Делян Пеевски.

Вижте тук какво се твърдеше в искането на Стоилов за освобождаването на Гешев:

Още

Кирил Петков ще ходи на разпит, за да пита Гешев за Мата Хари

07.02.2022

Обновена

8881
Гешев е преметнал евродепутатите за кюлчетата и "Барселонагейт"

23.06.2022

27859
Кьовеши иска повече европейски прокурори в България