Quantcast
Васил Божков публикува SMS-и с министър Горанов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Васил Божков публикува SMS-и с министър Горанов

Двамата са обсъждали проверки на комисията по хазарта
Обновена
30 858
 Васил Божков

Хазартният бос Васил Божков, срещу когото има повдигнати 11 обвинения, публикува във "Фейсбук" съобщения, които си е разменял с финансовия министър Владислав Горанов през 2018 г. и януари 2020 г. От тях става ясно, че двамата редовно са контактували, като финансовият министър се е намесвал пряко в работата на Държавната комисия по хазарта след молби на Божков. Горанов твърди, че нищо не е знаел за работата на комисията.

Божков е публикувал общо 13 реплики. На 24 февруари 2018 г. Горанов му пише: "Като се върнеш от ските правим веднага срещата" (бел. ред. правописът и пунктуацията са запазени). На 29 май отново го кани със "17 те очаквам ако е добре за теб". През март същата година Божков търси министъра, защото "няма връзка със девойката". В съобщението до медиите бизнесменът уточнява, че говори за Мария Филипова - председател на ДКХ от февруари 2018 г., а понастоящем зам.-председател на Комисията за финансов надзор. "Ще има в 12 я видях и получи ценни указания", успокоява го Горанов.

Любопитно е, че двамата поддържат кореспонденция броени дни преди Божков да получи обвинения от прокуратурата. "Комисията ни съботира. Ти ли си казал или шефа ѝ го прави на своя глава", пита Божков на 15 януари тази година, на което министърът отговаря: "Комисията е спряла да прави каквото и да било до като не приключи имспекцията".

Двамата очевидно разговарят за започналите проверки, които установиха, че Васил Божков е спестявал такси към държавата от хазарта. "Това пречи на рутинната работа и няма общо с проверките. Нали го говорихме", обяснява бизнесменът. "Ще говоря с Сашо да не смесва нещата", отговаря Горанов, визирайки доскорошния шеф на комисията по хазарта Александър Георгиев.

Разговорите не са подбрани случайно. Мария Филипова е сред най-приближените хора на Владислав Горанов. Тя стана председател на ДКХ през февруари 2018 г., като професионалната ѝ биография преди това включва лице по регистрацията и младши юрисконсулт в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, старши експерт в Министерството на правосъдието, главен експерт в Министерството на финансите и старши юрисконсулт в Българската банка за развитие. От ДКХ Филипова се изстреля в друго любимо място за заслужили преторианци - Комисията по финансов надзор. В момента тя е зам.шеф на КФН, с ресор "Надзор на инвестиционната дейност". Всичко това се случва, докато Филипова още не е навършила 33 години.

Смяната в ДКХ през 2018 г. беше изненадваща и без обяснения. Точно тогава се разрази огромен скандал с масираната реклама на хазарта по всички телевизии. Веднага след като беше назначена на поста, Филипова установи, че въпреки че по закон пряката забрана на хазарт е забранена, няма никакво нарушение с изобилието от игри на късмета по телевизиите.

Мария Филипова беше единствената, която не бе арестувана и на която не бе повдигнато обвинение от прокуратурата. Когато атакува ДКХ, прокуратурата проверяваше работата ѝ в периода 2014-2019 г. Тогава трима души са били председатели - Огнемир Митев, Мария Филипова, Александър Георгиев. Митев и Георгиев бяха арестувани и им бяха повдигнати обвинения за длъжностни престъпления.

Интересен детайл е, че Мария Филипова беше единствената, която бе поименно защитена от бившия съдружник на Васил Божков - Цветомир Найденов, на чиито показания основно се крепят обвиненията на прокуратурата. Той обясни, че всички шефове на ДКХ без Филипова и Калоян Кръстев са ходили за инструктаж в офисите на Васил Божков.

Въпреки че в ръководството на ДКХ се назначават основно хора, които са близки на финансовия министър Владислав Горанов, той упорито твърди, че никога не е знаел какво става там. "Ако се установи лична моя вина или компетентност по Закона за хазарта, тази отговорност не само че ще бъде поета, но тя ще се сведе до друг тип отговорност", каза той през февруари 2020 г. в отговор на журналистически въпрос дали самият той не трябва да понесе отговорност за това, че държавата е загубила над 500 млн. лв. заради неправомерните действия на Комисията по хазарта.

Той заяви категорично, че не е знаел за злоупотребите, които прокуратурата и държавната финансова инспекция установиха при работата на подопечната му ДКХ. Същото Горанов повтори и на пресконференция в парламента миналата седмица, след интервюто на Васил Божков по БТВ, в което той обяви, че за хазарта си е контактувал единствено и само през Горанов. Любопитна подробност е, че в края на 2016 г. от устройствения правилник на финансовото министерство отпада съществувал с години текст, който вменява на министъра задължението да извършва контрол върху спазването на законите при провеждането на хазартни игри.

 

МФ: Няма да коментираме

Министерство на финансите обяви, че няма да коментира пуснатите от Васил Божков смс-и. "Във връзка със засиления медиен интерес, породен от разпространените днес внушения от страна на г-н Васил Божков, Министерството на финансите припомня, че министър Горанов на брифинг в Народното събрание миналия петък, 8 май, коментира и изрази своята позиция относно твърденията на г-н Божков.

Поради това заявяваме, че финансовият министър няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна", написа в съобщение финансовото министерство.

Коментар няма и от премиера Бойко Борисов. Вицепремиерът Томислав Дончев обаче допусна, че Горанов все пак ще даде някакво обяснение. Дончев защити Горанов и избегна пряк отговор на въпроса допустимо ли е да се говори по такъв начин с бизнесмени. "Убеден съм, че колегата Горанов съвсем скоро би коментирал и автентичността на кореспонденцията. Карате ме да влизам в ролята на анализатор, която ми е неприсъща. Изнесените скрийншотове подтвърждават това, което министър Горанов сам каза -  че се виждал с г-н Божков. Те са си комуникирали с цел да се виждат. Това потвърждават тези скрийншоттове. Всички останали коментари, интерпретации...", не довърши изречението Дончев.

На въпрос към председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова от Би Ти Ви за смс-тите нормално ли да има такава комуникация с финансовия министър, тя отговори: "Не съм ги видяла".

Депутатът от БСП Румен Гечев заяви в кулоарите на парламента, че финансовият министър Владислав Горанов трябва да подаде оставка, тъй като е осигурявал чадър над бизнесмена Васил Божков. „Държавната комисия по хазарта е помощен орган на министъра на финансите, подпомага министъра в надзорната дейност. Браво, и каква е надзорната дейност – няма ги 700 милиона. Няма значение какви са есемесите“, каза Гечев.

"Г-н Божков видяхме ли го в кабинета на премиера? Вие видели ли сте в Европа някъде премиерите да се срещат с футболни клубове, защото аз не съм видял. То не може да се срещаш по ловни стопанства и да си каниш ключови олигарси по кабинетите и после да пищиш, че ги няма парите. Така че да си взимат шапките и да си ходят“, каза депутатът от БСП Румен Гечев.

На практика коментар отказа и депутатът от ДПС Йордан Цонев. Пред Нова тв той обяви, че Горанов вече бил обяснил, че се е срещал с Божков. Веднага след това Цонев каза, че имало решение на парламентарната група на ДПС и на ръководството на Движението да не се коментира тази история. Това е работа на разследващите органи, добави още депутатът от ДПС.

 

390

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5-ма потърсиха 4,5 млн. лв. от печеливши билети на Национална лотария

13.01.2021

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

6239 11
Дългът на "Левски" към Божков е 6 млн. лв.

08.01.2021

1377 5
Съкращават наполовина лауреатите в Спортист на годината 2020

23.12.2020

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

608

Коментари

Страници

Минувача
снимка на Минувача

Това  не може да събори  Горанов 

 

vrana2

  Ами то вероятно има още много SMS-и, на които още не е дошло времето. Това ще е само подборка.

Хулиган

Горанов ще се оправдае, че с разрешението Му го е играл изкуствена патица.

С цел да пипнат Божков, как прави опит да корумпира невинни държавни служители.

Иначе отдавна всички сме се нагледали на боклучави олигарси и боклучави политици.

В бантустаните със задрямало население, обикновено е така...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Не съм фен на Бойко и никога не съм гласувал за герп, но не мога да отрека, че Черепа ги направи луди. Не искам да адвокатствам на Горанов, но той трябва веднага да си омита парцалките.

geo_19

Ще си ги омете, но с героичната поза на борец срещу 9% ДДС за ресторантския бизнес. Впрочем Барцелонски му даде извинителна бележка за "достойно" оттегляне. 

segal

И къде да си омете парцалките? В ОАЕ или Сърбия? В Русия? При предишния такъв финансист? 

Минувача
снимка на Минувача

Затваряйте си прозорците  на колите, за да не ви подхвърлят акциите...

geni1

ха-ха, а уж се пишеш грамотен!

 

Поне да беше прочел форума на - https://segabg.com/hot/category-sport/borisov-otkaza-da-prieme-dzhirosanite-mu-akcii-na-levski

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Това  не може да събори  Горанов 

 

Как ще го събори! Той и човек да убие, ще кажеш, че това няма нищо общо с финансите.

Талибан

Това  не може да събори  Горанов

Нищо не може да събори върховната наглост. Само картечен откос.

geni1

👍

Интервал

Както и за писателите - нито ден без ред! :) За нашите наглеци и китайската стена ще е къса.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Хайде, Влади, тази риза ти отива - отивай си и ти.

hamer

Иначе Горанов не контактувал с него, не знаел какво прави Комисията по хазарта, не е разпореждал нищона "Сашо", какво бил виновен Горанов, че Комисията, назначена от него, си въртяла игрички....Ми то така никой министър или шеф не е длъжен да знае какво правят подчинените му и не е виновен за нищо. Тогава да пускат от затвора всички задържани началници и да се свърши. Има достатъчно дребни риби,които да измиват очите на прокуратурата.

idunno

Хаха... Влатко ще си иде само когато реши алфаб@буинът ! Тези разкрития на Черепа са като закачка в сравнение с другото, чегъртано с отвертки. Нещо да се случи ? 

Нагло, по-нагло, гербераст

PlaNed
снимка на PlaNed

Да сте чували някоя банка да си търси управител?

nebenebe

Ами така се получава, като министрите ни работят с цифри, а не с числа. Прекалено много очаквате от тях. За масовото мекане и почивки с "ъъ, ъъ..." по средата на дългото изречение, няма да издребняваме. БХ поне завършва изречението бързо, колкото и да е глупаво.

...................................

Земеделката пък говори за ретроспекция в историята. Други за таргетна цел. Трети за грандове и суапи. Пълна скръб.

dream team
снимка на dream team

A, и клъстъри споменават...

segal

Министър

 

"до като" 

 

не е истина. Есемесите са фейк. 

Доц.Трътлев

таргетна цел

Страхотно.😂 

Under_My_Thumb

Обикновен МУТРОКАПИТАЛИЗЪМ, сър!

За хайдуците МУ виновни са комунистите, а НАРОДНИЯТ съд не бил справедлив!

rorik

Ейй , не мирясахте  да оплювате тоя и оня .

И какво като тоя публикува това или онова .

През час  ще питам администратора какво да правя . И като ми каже прави каквото искаш той виновен , така ли??

Каквото правиш Байно  си е тоя работа и твоя отговорност .

 

Леля_Стойка_III

Хахахаха :D А пък чадърът е само уред, който те пази от дъШт и не може да бъде нищо повече, нали?

geni1

Най добре е ББ на подава ОСТАВКА, ако иска да запази поне част от образа си !

Смяната на горанов няма да донесе нищо добро нито на него нито на България!

ssto

Не може. Достойнството му на спортист не го позволява. Мачът се играе до последния сигнал.

 

Този човек има историческа роля. Прилича на Тарквиний Горди - последният от древноримските царе. Толкова бил опротивял на римляните, че след него Римската република просъществувала 500 години.

 

Харизматикът все още не знае с кой бог играе и как го разиграват.

 

Най-ценният ресурс е способността да се вижда в бъдещето.

slavabg

Този, рядко неграмотният -  министър на финансите на България ли е?  

 

Той изобщо може ли да смята? 😆

nottheone

😁

матурите по български са скоро. владко да не се мае, а да хваща за начало граматиката за 7-ми клас

Минувача
снимка на Минувача

Видях каченото във Фейсбук. То е смешно направо. То е с нулева степен на доказателство. Коя е девойката, за която пише вътре? Може да бъде и Лилана или една от стотиците му любовници. Не се вижда никъде нейното име в този разговор.

Не се знае и номера на кого е, нищо, че пише името на финансовия министър. Аз не виждам никъде повод за притеснение за каквото и да било, дори, ако това е разговор с Владислав Горанов“.

Това коментира пред „Телеграф медиа“ шефът на "Ефбет“ Цветомир Найденов във връзка с публикуваните чатове на Васил Божков, в които той твърди, че е водил кореспонденция с финансовия министър Владислав Горанов. 

„Възможно е това да е фалшификация, защото Черепа е велинградски измамник. Той може да фалшифицира всичко. Правил е измами още преди 10 ноември, може да го е фалшифицирал. Както е нареждал карти и зарчета по време на хазарта, всичко може да направи“, убеден е Найденов.

Шлифера

Срамно и заразно  е да се цитира ПИШ и ДОНОСНИКА шеф на ЕФБЕТ!!!!!

АлСал

А "Телеграф" е на ...?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш