Quantcast
Vera Su не помръдна след 6-часово теглене | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Vera Su не помръдна след 6-часово теглене

Обновена
3 830
 FB/Скрийншот Maritime.bg
Момент от акцията.

Неуспешен бе опитът за изтегляне на Vera Su. Над 6 часа продължиха усилията корабът да бъда изваден от скалата, но той така и не помръдна. Акцията протече в нощта на събота срещу неделя. Преди това в рамките на денонощие съдът бе разтоварван - отнети бяха около 1600 тона кубика тор, примесен с вода. Олекнал, корабът се поиздигна. Въпреки това влекачите "Кастор" и "Тича" не успяха да свършат задачата. Както при първата акция на 27-28 септември, не се мина и без късане на въже.

В неделя времето на Камен бряг се влоши, заради което операцията бе прекратена. Именно благоприятният времеви прозорец бе поводът да се проведе цялостна акция след провала в края на септември. Действията стартираха във вторник сутринта, като до петък вечерта корабът бе отводняван, укрепван наново, източвани бяха смеси. Отваряха се нови пробойни, което затрудняваше задачата. В крайна сметка природата отпусна 5 дни за действия, а сега надеждата е да бъде отново благосклонна.    

Сайтът Maritime.bg следеше на живо събитията през нощта: 

 

ПЛАНОВЕ

Във вторник явно се очаква добро време, защото 12 часа след акцията шефът на "Морска администрация" Венцислав Иванов заяви, че именно във вторник ще бъде предприет нов опит за изтегляне. Дотогава ще се правят анализи на бъдещите действия, съобразно променената геометрия на съда. Разтоварени са около две трети от карбамида, който засега се съхранява във вагони на варненските пристанищни терминали. До момента не е известно операцията от този уикенд да е предизвикала замърсяване. 

Още

Държавата не може да си върне разходите по кораба Vera Su

29.09.2022

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

3681
Държавата продава кораба "Вера Су" на търг с начална цена 460 000 $

09.09.2022

382
Кораб със зърно заседна в Босфора

02.09.2022

1206