Quantcast
Vera Su вече е във Варна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Vera Su вече е във Варна

Участниците в спасителната акция ще бъдат почетени с държавна награда
Обновена
8 234
 FB/Скрийншот от радио Варна
Към 10 часа днес корабът се появи във Варненския залив.

На 36-ия ден от засядането Vera Su беше успешно изтеглен. Акцията продължи повече от седем часа, като в нея се включиха три влекача. Целият товар от азотен тор беше предварително разтоварен, за да се избегне замърсяване на морската екосистема, в случай на изтичане във водата. 

Акцията по изтеглянето започна около 17.00 часа вчера. Преди това, след олекотяването, плавателният съд промени положението си и позволи да се пристъпи към включването на влекачите. Vera Su измина първите си метри точно 16 минути след полунощ. Изваден от скалите, корабът бе насочен към Варна. 

Изтеглянето на кораба се вижда към края на клипа, след 22.20: 

Малко след 10 часа днес корабът се появи във Варненския залив:

 

ИДЕЯ

Цялата операция бе извършена без поражения върху околната среда. Затова екоминистърът Асен Личев днес предложи спасителите да бъдат държавно почетени. "Възложено е изготвяне на списък на участниците в спасителната операция", съобщи МОСВ. Малко по-късно транспортният министър Христо Алексиев потвърди, че държавата ще раздаде награди. "Това е безпрецедентна операция. Подобен инцидент не се е случвал в български води през последните 30 години", заяви Алексиев. Той почти се просълзи, изказвайки благодарности на моряците, участвали в акцията денонощия без прекъсване.

Алексиев изтъкна още, че е заварил пълна разруха. България била единствената европейска морска държава, която не разполага със спасителен кораб и екипаж. "Е, успяхме. Успяхме да спасим екипажа, да запазим човешкия живот при една много сложна операция и при едни много тежки атмосферни условия. Успяхме и да освободим товара от кораба, да запазим както околната среда, така и поминъка на местните хора", обобщи той.

 

КОМПЕНСАЦИИ

Сега България очаква застрахователите на кораба да платят разходите по изтеглянето и разтоварването. Сметката се калкулира в момента. "Ако не бъдат покрити разходите, страната ни ще заведе иск срещу корабособственика и застрахователя", заяви Алексиев. Според министъра собственикът е целял потапяне на кораба. Съдбата на Vera Su така или иначе е неясна. Последното му плаване към момента е Камен бряг - доковете на кораборемонтната фирма "Одесос".

Занапред България ще мисли за корекция на разделителната зона за плаване, за да не минават корабите близо до брега. Ще се обсъждат и други промени, които да предотвратяват такива инциденти.

 

 

Още

Украйна показа втори потопен руски военен кораб

07.05.2022

Обновена

18329
Правителственият самолет прибра моряците от „Царевна”

18.04.2022

Обновена

2908
Вахтеният на Vera Su заспал половин час преди катастрофата

11.04.2022

1000