Quantcast
Вицепремиерът Пеканов: Пари за метрото ще има | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Вицепремиерът Пеканов: Пари за метрото ще има

Той отговори на кмета Йорданка Фандъкова, според която е заплашено изграждането на връзката от Военна академия до Окръжна болница
4 152
 Илияна Кирилова

Проектът за софийското метро няма да бъде ощетен, той ще бъде реализиран. Това заяви пред БНТ служебният вицепремиер Атанас Пеканов, цитиран от БГнес. Служебният кабинет търси вариант за намаляване на други средства за столицата по Плана за възстановяване и устойчивост - например за ВиК.  "Малко се преекспонира политически темата с парите на София. Не трябва да концентрираме цялата икономическа активност в столицата. Това не е атака към конкретен проект, метрото е важно и не виждам защо всички инфраструктурни проекти да получават толкова много средства от държавата, а не се търси самостоятелно финансиране, отговори Пеканов. В последните няколко дни кметът на София Йорданка Фандъкова лансира версията, че служебният кабинет се готви да извади парите за продължението на третия метродиаметър - от Военна академия до Окръжна болница, от българския вариант на споменатия План. 

Според Пеканов в стария вариант на Плана е имало отделни проекти, отделени единствено за София, за около половин милиарда лева. "Всички други отделни проекти за специфични градове, взети заедно, нямат такова финансиране. Вече многократно имах възможност да обясня, че логиката на моята критика е чисто икономическа. Пет от шестте региона на страната ни са най-бедните в цяла Европа. София не е сред тях, а продължава да получава голяма част от средствата. Струва ми се за редно столицата да опитва да финансира все повече от инфраструктурните си проекти сама, чрез по-устойчиви модели на финансиране и собствените си приходи. Европейската комисия от години ни казва, че това трябва да спре и че парите, които ни дава, трябва да отиват за сближаване, а не в такава степен за единствения ни регион, който се справя по-добре. За съжаление, екипът на госпожа Фандъкова явно не я е информирал достатъчно добре, защото точно обратно на нейните изказвания, Член 3 на Регулацията, която създава Механизма за възстановяване и устойчивост, казва, че Плановете трябва да допринасят и за териториалната и социална кохезия в страните-членки", коментира той пред Дир. бг. 

 

 

Пеканов посочи, че Националният план за възстановяване и устойчивост не бил достатъчно изпълнен от бившия вицепремиер Томислав Дончев. "Заварих вариант на Плана, който заедно с колегите от министерствата оценихме като недостатъчно амбициозен. В допълнение, на масата ме чакаше папка с редица бележки от службите на Европейската комисия, които трябваше в спешен порядък да адресираме. Така от една страна се заехме да спасим Плана, като отразим критиките, а от друга страна - да го подобрим, като включим нови проекти и подобрим някои от съществуващите, като това трябваше да се случи за много кратък период от време. Вече рамкирахме новите проекти и в края на изминалата седмица ги изпратихме за техническо обсъждане със службите на Европейската комисия. Когато получим техните коментари обратно, ще можем да направим и обсъждане с обществото, в средата на юли. Така се надяваме в края на месеца да имаме версия на един по-добър План", допълва Пеканов пред Дир. бг.

Приоритет за служебния кабинет остават здравеопазването, образованието и енергетиката. Има зададени критерии от ЕК, трябва да спомагат за зеления преход. Надграждаме някои пера, в други е имало излишни разходи, коментира Пеканов. Той даде като пример за добър проект този за STEM центрове, като се предвижда национален такъв, в който да се обучават преподаватели. Ще увеличим и средствата за фотоволтаични клетки, каза Пеканов. По половината проекти по Плана за възстановяване и устойчивост е имало оптимизация през последния месец, изчисли вицепремиерът. На всяко тримесечие ще се следи дали се изпълняват заложените цели. Тази година по плана предварителното финансиране е 1,6 млрд. лева. "Допълнително, в сферата на здравеопазването включваме проект за медицински хеликоптери, каквито в България липсват, както и проект за създаването на регионални центрове за лечение на инсулти, като и двата проекта са свързани с реакция в т.нар. "златен час" - времето, в което интервенцията е от съществено значение и може да спаси човешки живот. Като цяло променяме в някакъв аспект около половината от проектите в стария вариант на плана, включваме и няколко нови", заявява още служебният премиер.

Сериозен проблем в плана има за модернизация на напоителните системи и реконструкция. Може да се каже, че подобрихме Плана за възстановяване и устойчивост, като в половината от проектите има подобряване за това къде ще отидат средствата, обясни Пеканов.

"Планът е уникален инструмент, който досега го нямаше в Европа и ще трябва да следим на всяко тримесечие доколко сме изпълнили целите си. Тази година в икономиката ни ще влязат 1.6 млрд. лв., което е 13 на сто от цялото предвидено финансиране. Другите средства ще се влеят през следващите години, когато са изпълнени останалите цели", категоричен бе Атанас Пеканов.

Според него изказванията, че някои страни се къпят в пари били прекалени. Парите в плана за България не са застрашени, увери вицепремиерът. Нито една държава все още не е получила средства по този механизъм, каза още Пеканов. 

Още

Пеканов: ЕК не дава пари без дата за затваряне на въглищните централи

17.09.2021

2257
Бизнесът е донесъл скромни доходи на Асен Василев

10.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, МАРТИН ГЕОРГИЕВ

9340
Темида и енергетиката бавят достъпа на България до 12.6 млрд. лв.

11.09.2021

3267