Quantcast
Витоша остана без лифтове заради стачка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Витоша остана без лифтове заради стачка

Служителите по поддръжката отказват да работят заради неизплатени заплати
2 109
 Булфото архив

На Витоша вече не работи нито едно лифтово съоръжение и достъпът до планината ще бъде доста ограничен. Лифтовете са спрели, защото работници на дружеството-собственик на съоръженията - "Витоша ски", стачкуват. Това са потвърдили самите служители пред сайта Столица.bg

В момента Симеоновския кабинков лифт, който отива до хижа Алеко, е спрян, като най-вероятно няма да работи и в събота и в неделя, защото обслужващият персонал не си е получил заплатите и стачкува. Това означава, че стотици туристи няма да се качат в планината през почивните дни. Освен това ще се наложи да се пракратят всички зелени училища и събития за деца в планината. 

"Заплатите ни започнаха да се бавят от юни. В момента не сме получили за юли. Директорът е заявил, че ако в събота и неделя има хора за лифта ще ни изплатят заплатите. Въпросът е: Ако няма хора, без заплати ли ще останем?", казва служител от лифта.

Работниците недоволстват, защото заплатите за хората, поддържащи съоръженията са по около 800 лв., а началниците, в кабинетите с климатици взимат над 4000 лв. Потърсен по телефона директорът на "Витоша ски" Костадин Костадинов, не е отговорил на обаждането.

"Обслужващият персонал на кабинковия лифт Симеоново - Алеко обяви стачка, поради неизплатени заплати. Директорът на сектора Костадинов - бивш офицер от армията, действа по сталински и заплашва с уволнение всички като уволни състава на кабинковия лифт.  Ако на софиянци им отнемат единствения лифт към Витоша, да знаят какви са причините. В Борда на директорите са дузина нищонеправци - роднини и близки на известни бизнесмени, които си нямат и хабер от проблемите на лифта, но със заплати от 5000 лв, докато поддържащите лифта са с по 800 лв. заплати, за които всеки ден висят по стълбовете - 30 метра високи, белким подкарат, тотално износения лифт, да осигурят заплати на шефовете си", написа във "Фейсбук" служител на "Витоша ски.

"Преди месец време, специалисти от австрийската фирма производител - DoрpellMayer, констатираха огромни несъответствия на стандартите на поддръжката на лифта, които са следствие на пълно безхаберие на управата спрямо сигурността на пътниците, ползващи кабинковото съоръжение.  Апелирам компетентните органи и служби да спрат да неглижират проблемите на лифта Симеоново-Алеко, а да се намесят, преди да се случи трагедия, поради абсолютно неглижиране на техническите изисквания на работата на лифта", описа тежката ситуация и опасността от авария друг служител в социалната мрежа.

Под поста му във фейсбук софиянец коментира, че ДАМТН трябва да спре лифта и да забрани ползването му, докато "Витоша ски" не го въведе в нормално състояние. Друг пък добавя: "Този лифт е златен. Билет за 4 членно семейство е 70 лв. За 70 лв. с колата ще се кача и сляза 2-3 пъти поне".

Още

Божков и Столична община се оплетоха в сага за незаконен строеж
Рязко поскъпват лифт картите в зимните курорти

18.11.2021

7366
Малките търговци сменят моловете с оживени улици

25.08.2021

МИЛА КИСЬОВА

4252