Quantcast
ВМРО поиска касиране на вота в Турция | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ВМРО поиска касиране на вота в Турция

Обновена
2 123
 БГНЕС
Ангел Джамбазки

ВМРО не признава резултатите от гласуването в 35-те избирателни секции в Турция. Това обяви неуспелият кандидат-депутат от партията Ангел Джамбазки. „Войводите” останаха под 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

Хората на Красимир Каракачанов са пратили писма до всички държавни институции, които могат да сезират Конституционния съд с искане за обявяване на вота за незаконосъобразен. Мотивите им са: говорене на турски език, неспазване на противоепидемичните мерки, корпоративен вот.

"Те дори не знаеха да се подпишат както трябва. Бяха неграмотни. Най-малко се говореше на български в секциите от членовете на избирателните комисии. Те говореха с избирателите предимно на турски", възмутено разказа наблюдател, пратен от ВМРО в Турция. Друг сподели, че е видял как членове на комисиите са влизали в тъмната стаичка, за да "помагат" на избирателите. В много от декларациите, които трябвало да попълнят гласоподавателите, е имало липсващи данни като ЕГН и номера на лични карти, пишело се е и на латиница, твърдят още наблюдателите. Те разполагат с кадри, които са готови да приложат към евентуално искане пред Конституционния съд като доказателствен материал.

"Ако в Турция бъдат разкрити стотици секции, много трудно ще упражняваме контрол и Ердоган ще избира нашето Народно събрание ... Изключително опасно ще бъде да се променя Изборният кодекс в полза на Ердоган", заяви Джамбазки по повод исканията на българите от чужбина да отпадне ограничението от 35 избирателни секции в страните извън ЕС.

По думите му дори и вотът да бъде касиран, съпартийците му не очакват, че ВМРО ще влезе в новия парламент, най-много "Демократична България" да се изкачи над ДПС по брой депутати.

В търсене на съюзници

На ВМРО му предстоят разговори с останалите патриотични формации, стана ясно от изказването на Джамбазки. "Резултатът от изборите е пречистващ за този сектор, към който принадлежим, защото приключиха процеси, които бяха деструктивни ... Ерата на механичното коалиране приключи", посочи той. И спомена "Възраждане" на Костадин Костадинов като партия, с която може да се преговаря.

Още

Откриха най-старата мозайка в света в Турция

16.09.2021

838
Гърция построи напълно стената на границата с Турция

21.08.2021

13124
България ще приеме най-много 70 бежанци от Афганистан

20.08.2021

Обновена

1090