Quantcast
Втори опит: Акцията за Vera Su тече доста по-внимателно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Втори опит: Акцията за Vera Su тече доста по-внимателно

Обновена
6 729
 Скрийншот maritime.bg
Край кораба тия дни са разположени доста съоръжения.

За разлика от 27 септември, акцията по спасяването Vera Su сега протича доста по внимателно и с много повече техника. Това е обяснимо с оглед на провала първия път, а и поради факта, че корабът вече е наводнен. Дейностите на място се осъществяват от два дни, с надежда да има поне още два добро време. За утре е планирано същинското разтоварване.

Днес бе източена емулсия от вода и разтворен карбамид в предната част на кораба. Част от капаците на хамбара бяха отворени, а товарът - огледан. Една част от него е на каша. Той ще бъде разтоварен с помощта на докараните от Италия надуваеми баржи. Тази нощ те ще бъдат дислоцирани в Каварна или Балчик. След като бъде разтоварено количество, ще се преценява има ли нужда съдът от ново укрепване, как точно да бъде осъществено и т.н. Възможно е при олекотяване той да промени геометрията си, или пък да нахлуе още вода.   

Съвсем близо до кораба е прикрепена голяма платформа, на която са монтирани съоръжения. Спусната е стълба, по която работници слизат на палубата на Vera Su. На разпространените кадри личи, че работят спокойно. Малък кораб и други съоръжения са разположени наоколо. 

 

Междувременно Министерството на околната среда и водите одобри планираните дейности. Началникът му Асен Личев се качи на катер и пристигна на място. Успоредно министерството за пореден път съобщи за замърсяване. В общи линии, в предишните дни всяка подобна негова информация бе съпътствана от реакция на транспортното министерство, че замърсяване няма. Днешното съобщение на екоминистерството гласи: "Анализирани са резултатите от изпитване на водните проби, взети в периода от 15 до 17 октомври, след сигнал от Гранична полиция за опалесценция на повърхността на водата и силна миризма на нефтопродукти в района на кораба „Вера Су“.Извършените пробонабирания показват наличие на нефтопродукти в морските води.На 18 и 19 октомври районът е изследван с летателен апарат - дрон, при което е констатирано петно по протежение на бреговата ивица в района на инцидента. Наблюдението върху хода на започналата спасителната операция потвърждава, че с действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискът от замърсяване на морските води. Екипите за наблюдение на МОСВ продължават да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб с цел проследяване на операцията по разтоварване".

 

Още

Украйна показа втори потопен руски военен кораб

07.05.2022

Обновена

18256
Правителственият самолет прибра моряците от „Царевна”

18.04.2022

Обновена

2908
Вахтеният на Vera Su заспал половин час преди катастрофата

11.04.2022

999