Quantcast
Втори опит: Акцията за Vera Su тече доста по-внимателно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Втори опит: Акцията за Vera Su тече доста по-внимателно

Обновена
6 726
 Скрийншот maritime.bg
Край кораба тия дни са разположени доста съоръжения.

За разлика от 27 септември, акцията по спасяването Vera Su сега протича доста по внимателно и с много повече техника. Това е обяснимо с оглед на провала първия път, а и поради факта, че корабът вече е наводнен. Дейностите на място се осъществяват от два дни, с надежда да има поне още два добро време. За утре е планирано същинското разтоварване.

Днес бе източена емулсия от вода и разтворен карбамид в предната част на кораба. Част от капаците на хамбара бяха отворени, а товарът - огледан. Една част от него е на каша. Той ще бъде разтоварен с помощта на докараните от Италия надуваеми баржи. Тази нощ те ще бъдат дислоцирани в Каварна или Балчик. След като бъде разтоварено количество, ще се преценява има ли нужда съдът от ново укрепване, как точно да бъде осъществено и т.н. Възможно е при олекотяване той да промени геометрията си, или пък да нахлуе още вода.   

Съвсем близо до кораба е прикрепена голяма платформа, на която са монтирани съоръжения. Спусната е стълба, по която работници слизат на палубата на Vera Su. На разпространените кадри личи, че работят спокойно. Малък кораб и други съоръжения са разположени наоколо. 

 

Междувременно Министерството на околната среда и водите одобри планираните дейности. Началникът му Асен Личев се качи на катер и пристигна на място. Успоредно министерството за пореден път съобщи за замърсяване. В общи линии, в предишните дни всяка подобна негова информация бе съпътствана от реакция на транспортното министерство, че замърсяване няма. Днешното съобщение на екоминистерството гласи: "Анализирани са резултатите от изпитване на водните проби, взети в периода от 15 до 17 октомври, след сигнал от Гранична полиция за опалесценция на повърхността на водата и силна миризма на нефтопродукти в района на кораба „Вера Су“.Извършените пробонабирания показват наличие на нефтопродукти в морските води.На 18 и 19 октомври районът е изследван с летателен апарат - дрон, при което е констатирано петно по протежение на бреговата ивица в района на инцидента. Наблюдението върху хода на започналата спасителната операция потвърждава, че с действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискът от замърсяване на морските води. Екипите за наблюдение на МОСВ продължават да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб с цел проследяване на операцията по разтоварване".

 

Още

България иска 2 млн. лв. за „Вера Су“, иначе го продава на търг

07.01.2022

569
България още си чака милионите по спасяването на Vera Su

01.12.2021

487
България ще иска 2 млн. лева от застрахователя на Vera Su

04.11.2021

944