Quantcast
Втори опит: Разтоварването на Vera Su започна на 4-ия ден | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Втори опит: Разтоварването на Vera Su започна на 4-ия ден

1 120
 Скрийншот БНТ
Първата баржа бе натоварена малко след старта на операцията.

Същинското разтоварване на заседналия кораб Vera Su при втората спасителна акция започна едва тази вечер около 19 часа. "Едното от люковите закрития на хамбара е отворено. Около кораба са и трите надуваеми баржи, на които се прехвърля втечненият азотен тор", съобщи БНТ. В района е и фериботът "Варна" - влекачи ще транспортират до него товара.

Спасителната акция стартира във вторник сутринта. Целта е да се използва времевия прозорец от добро време - да се разтовари, и евентуално изтегли кораба. Въпреки спешността на задачата, четири дни отидоха за отводняване на съда, обезопасяване, проучвания, източване на смеси и други подготвителни дейности. Работи се денонощно, ще е така и през следващите дни. Колко ще продължи доброто време обаче, не се знае. Прогнозата засега сочи влошаване на метеорологичните условия в неделя.

На 27-28 септември се състоя неуспешен опит за разтоварване и изтегляне на Vera Su. Тогава кран изсипа в морето част от товара, а екоминистерството спря операцията. На другия ден неразтовареният кораб не помръдна при опита за изтегляне. Екоминистерството е одобрило действията при сегашната операция.

Още

Украйна показа втори потопен руски военен кораб

07.05.2022

Обновена

18329
Правителственият самолет прибра моряците от „Царевна”

18.04.2022

Обновена

2908
Вахтеният на Vera Su заспал половин час преди катастрофата

11.04.2022

1000