Quantcast
Вторият ешелон в служебния кабинет излезе по-богат от министрите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Вторият ешелон в служебния кабинет излезе по-богат от министрите

Зам.-министри декларират пред КПКОНПИ впечатляващо количество имоти и спестявания
16 660
 БГНЕС
Заместникът на Асен Василев Виолета Лорер (вдясно от министъра) е доста по-заможна от него.

Фрапиращо несъответствие сред хората във властта – министрите в служебното правителство се оказват по-бедни от своите заместници. Така поне изглеждат нещата, когато се разгледат имотните декларации на висшите длъжностни лица от втория ешелон, подадени в регистъра на държавната антикорупционна комисия (КПКОНПИ), и се сравнят с документите, подадени от шефовете им.

На усилено закупуване на земи се е отдал в периода 2016-2020 г. зам.-министърът по земеделието Георги Събев. Той изрежда 32 земеделски имота, от които 29 са ниви в повече от дузина различни населени места в страната. Събев може да се похвали и с апартамент в Брюксел за 342 270 лв., придобит през 2018 г., жилище в Приморско и 3 къщи с дворове на село. Вероятно заради усилените покупки земевладелецът е спестил само 60 630 лв., а задълженията му по договори за ипотеки наближават 300 хиляди.

На неособено впечатляващото имотно състояние на финансовия министър Асен Василев контрастира обявеното от заместничката му Виолета Лорер. В декларацията й се наброяват 29 различни собствености, повечето във Варна и Кранево – апартаменти, магазини, места с право на строеж и др. Стойността им е сумарно около 800 хиляди лева. Семейството й притежава и 6 ниви, а в банката държи около 275 хиляди лева.

Хваща окото и обявената собственост от Емилия Тончева от екологичното министерство, която извън държавната служба е известен адвокат. Семейството й притежава 22 имота, включително 5 апартамента, 6 складови помещения и др. Разполагат и с близо половин милион лева в наличност и спестявания.

Внушителен списък с имоти е обявила зам.-министърът по културата Борислава Танева. В него влизат общо 18 собствености, от които 7 къщи с дворове и 8 парцела в селски райони. Повечето обаче са придобивани отдавна и стойността им, посочена в декларацията, е ниска – от няколкостотин до няколко хиляди лева.

17 собствености изброява образователният зам.-министър Генка Петрова-Ташкова, водещи се на нейно име и на съпруга й. Тук влизат 7 апартамента, 4 гаража, 3 къщи с дворове, дори мелнична сграда. Цената на придобиването им надхвърля 600 хиляди лева. Семейството й притежава 9 земеделски имота и 4 коли.

Иван Демерджиев от правосъдното ведомство изброява 8 различни собствености и 12 ниви. Семейството му притежава 4 леки коли, една от които е „Порше”. Той обаче има да връща много по договори за заеми и кредити – близо 1.1 млн. лв. В същото време има да получава от заемоискатели 885 хиляди, разполага с 520 хиляди в кеш и около 270 хиляди на влог.

Със 7 различни собствености – 5 апартамента и гараж в София, къща с двор в Симитли, разполага Александър Николов от енергетиката. Той държи и 149 820 лв. в налични пари, ала в същото време „виси” пред банките с над 270 хиляди лева заради ипотечен и жилищен кредит.

Прави впечатление задлъжнялостта на зам.-министъра по спорта Валентин Гичев – над 580 хиляди лева, натрупани по договори за заем между 2016 г. и 2020 г. С дългове изпъква и другият заместник на спортния министър – Росен Барчовски, който трябва да връща над 300 хиляди за ипотека и потребителски кредит.

Александър Петков от военното министерство се забелязва с активният интерес към ценните книжа – придобил е акции в 15 различни компании. А сред заместниците на икономическия министър Кирил Петков изпъква Яна Балникова с любопитния факт, че разполага с налични средства в крипто-валути, възлизащи на 89 315 лв.

Още

КПКОНПИ ще плати рекордните 250 000 лв. разноски по загубено дело
Сянката на президента поглъща партиите и парламента

28.09.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7579
Прокуратурата препрати на Кьовеши 3 сигнала от служебния кабинет

11.10.2021

3019