Quantcast
"Възраждане" печели мандат в Кърджали | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

"Възраждане" печели мандат в Кърджали

ДБ няма депутати в 18 избирателни района, а БСП – в 7 района
Обновена
3 580
 Илияна Кирилова

Националистическата партия „Възраждане” получава мандат в бастиона на ДПС Кърджали. Това става ясно от изборните резултати. Формацията на Костадин Костадинов ще разполага с парламентарна група от 13 души в 47-ото Народно събрание, след като спечели 127 568 гласа (4.80 процента от всички гласове).

Доскоро единствената политическа сила, успяла да пробие в Кърджали, беше ГЕРБ. На изборите през последната година обаче бившите управляващи бяха изместени от ИТН. Сега „Възраждане” заема мястото на формацията на Слави Трифонов.

Това става благодарение на системата Хеър-Ниймайер, чрез която се разпределят мандатите в страната. Националистите заемат едва 7-ото място по гласове в този избирателен район със 718 избиратели и 1.08% от вота. Чрез системата обаче именно те взимат един мандат в областта, а останалите четири остават за ДПС. Водач на местната листа на „Възраждане” е Георги Георгиев.

Интересни са резултатите в трите столични избирателни района. Победител в София е „Продължаваме промяната” с общо 15 мандата. Близо обаче ги следва ГЕРБ-СДС, която успява да вкара 11 депутати от столицата. На третото място остава „Демократична България” (ДБ) със 7 депутати. Дясната коалиция доскоро се гордееше със силните си позиции в София, но формацията на Кирил Петков и Асен Василев я отслаби и тук, както се случи и на национално равнище.

Заради слабото си представяне десницата няма никакво присъствие в 18 избирателни района. Безспорно най-болезнена беше загубата във Велико Търново. Причината е, че в града на болярите Христо Иванов – най-разпознаваемият от десните лидери, се съревноваше с водача на листата на ДПС Делян Пеевски, и загуби. Всъщност, ако не бяха 7-те мандата от София, ДБ изобщо нямаше да влезе в парламента.

ИТН отсъства от 7 района - Габрово, Кърджали, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол. Най-доброто си представяне доскоро първата политическа сила отбелязва във Варна и Плевен, където взима по два мандата.

Лошите изборни резултати на БСП стават още по-видими, когато се поставят в контекста на разпределението на мандатите. Левицата не разполага с нито един депутат от почти една четвърт от областите в България. Тук влизат Габрово, Кърджали, Перник, Разград, Силистра, Смолян и Търговище - почти същите като при ИТН. Само от Плевен и Пловдив област социалистите вкарват по двама депутати. От всички останали избирателни райони получава по един мандат.

ГЕРБ-СДС успява да вкара депутати от всички избирателни райони – с изключението на Кърджали. Там за пореден път листата се оглавяваше от бившия председател на Народното събрание Цвета Караянчева. И за пореден път формацията изгуби.

Освен в Кърджали, както винаги, ДПС отбелязва силен резултат в Бургаския район - 3 мандата. По двама депутати от движението ще влязат от следните райони - Благоевград, Разград, Силистра, Търговище, Хасково и Шумен.

Още

В България има 206 американски военни, обяви военният министър

28.01.2022

1389
Рашков: Разследва се престъпна група за подкупи в община Варна

28.01.2022

3617
Цацаров: Предварително уведомих Радев и политици за оставката си

27.01.2022

Обновена

1946