Quantcast
Яростта на Павликени срещу завода на Вълка расте стремително | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Яростта на Павликени срещу завода на Вълка расте стремително

Към 2000 души вече се подписаха срещу проекта за инсинератор за горене на боклук
12 823
 Илияна Кирилова

Все по-мощен отпор среща намерението за изграждане на инсталация за горене на боклук край село Върбовка, община Павликени. Местните жители предприеха редица действия, като показателна за настроенията е подписката срещу проекта. Тя върви в електронен и хартиен вариант, обхващайки вече 2000 души - към 10% от населението на община Павликени и близката Сухиндол.

В по-мащабен вариант проектът представлява завод за каменна вата. Предвижданата му стойност е 420 млн. евро. Инсинераторът е определен като енергоизточник, а капацитетът му е 56 тона на час. Инвеститорът е "Петрургия", собственост на Румен Гайтански-Вълка. Дружеството добива базалти в находището на Върбовка, като срещу кариерата се проведе референдум през 2013 г., който след съдебни перипетии се оказа неуспешен.

За завода се заговори преди месеци, а на 6 януари се проведе обществено обсъждане в Павликени, превърнало се в протест. След това местна група внесе в множество институции отрицателно становище по ДОВОС, успя да се срещне с екоминистъра Борислав Сандов и издейства администрацията към Министерския съвет да изиска становище от местните кметове. Помага им и екодружеството "За Земята". Големите опасенията са, че заводът ще преработва огромна част от българския боклук, ще се увредят въздуха, почвата и в крайна сметка здравето на хората. Има и страхове, че проектът ще засегне културно-историческото наследство в региона. Самото обсъждане на 6 януари е със спорна легитимност, тъй като много от хората не успяха да влязат в сградата на община Павликени, тъй като нямаха зелен сертификат. Готвят се още протести.

От няколко изявления на кмета на Павликени Емануил Манолов пред различни медии се разбра, че той не е против завода. Според него технологията е качествена и гарантира опазването на околната среда. Представителят на инвеститора Тодор Тодоров пък каза на обсъждането, цитиран от БНР: "Става дума за чисто екологичен проект. Един затворен цикъл на производство на минерална вата при топене в електрически пещи със собствен енергоизточник -  работи с горене на стандартизирано гориво от твърди битови отпадъци". 

Всъщност, в Павликени и селата се говори, че именно заводът е една от причините за интереса на ДПС към Великотърновска област, станал видим при кандидатирането на Делян Пеевски за депутат от региона. Както е известно, Вълка имаше съдружие с Ахмед Доган.

 

Още

Всички жени и деца са евакуирани от "Азовстал"

07.05.2022

3702
Съпротивата срещу новия завод за боклук на Вълка расте

13.03.2022

ДИЯН ИВАНОВ

3840
Гражданският отпор срещу новия завод на Вълка се разрасна

23.02.2022

4357