Quantcast
Йончева: Нинова има договорка с Борисов и затова не подкрепя Радев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Йончева: Нинова има договорка с Борисов и затова не подкрепя Радев

Евродепутатът прогнозира провал за левицата на парламентарните избори, ако лидерът продължава да управлява по този начин
6 314
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Когато лидерът на БСП не изрази своята подкрепа за най-последователната опозиция срещу статуквото, срещу това авторитарно управление, значи има нещо изключително смущаващо. Изводът, който си правим всички ние е, че има договорка с господин Борисов, защото г-н Радев представлява директна заплаха за това управление, за този авторитарен режим". Така евродепутатът от левицата Елена Йончева коментира пред Би Ти Ви мълчанието и протакането на Корнелия Нинова на подкрепата за президента Румен Радев за втори мандат.

Преди два дни Нинова отново не даде точен отговор на въпроса, а остави решаването му за след парламентарните избори на 4 април. Мотивът й - в соцпартията си имало уставни правила и процедурата по издигането на Радев трябвало да се извърви по тях.  

Според Йончева договорката между Нинова и Борисов била заради едни бъдещи съвместни действия за управлението на страната.

"Жесток удар срещу БСП и това ще отслаби резултатите на партията на 4 април", определи Йончева липсата на подкрепа от левицата за Радев в този момент.

"Смятам, че тази неподкрепа за г-н Радев е в резултат на такава договорка за бъдещо управление под някаква форма – правителство на спасението или наречено по някакъв друг начин. Г-н Радев представлява най-голямата опасност за това авторитарно управление за г-н Борисов. Едно служебно правителство ще направи ревизия на всички корупционни сделки", допълни Йончева, която в началото на мандата на Радев работеше за него в президентската администрация.

"Да сте чули г-жа Нинова да е взела отношение за "Барселонагейт", за снимките с шкафчетата и парите на Борисов?! Не.", даде пример евродепутатът за разбирателство между лидера на БСП и председателят на ГЕРБ. 

Йончева коментира и листите на БСП, като подчерта, че е изненадана от липсата на имена като Иво Христов и Тома Томов: "Аз се надявам, че основният критерий не е послушанието, а ясната професионална и гражданска позиция. Усещането е, че тези, чието мнение се опитва да се потуши, не са част от техните листи. Това е впечатлението, което имаме всички ние, включително и от общинските структури на БСП", каза Йончева.

Разривът между нея и Нинова е от месеци и започна, след като соцлидерът я обвини, че не работи достатъчно в Европарламента и че има забележки към нея. Йончева пък отвърна, че не е срещнала подкрепа от Нинова по разследването й за "Барселонагейт".

 

Още

ГЕРБ плаши гаргите с касиране на изборите

18.06.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

1051
Иран избира наследник на президента Хасан Рухани

18.06.2021

103
Руското посолство се подигра на уволнения шеф на разузнаването

18.06.2021

Обновена

20257