Quantcast
За БСП Нинова става за премиер – прочела е повече от една книга | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

За БСП Нинова става за премиер – прочела е повече от една книга

Нашият кандидат за поста е Бойко Борисов, категорични са в ГЕРБ
37 657
 bTV
Явор Божанков (вляво) и Тома Биков се сблъскаха на предизборен дебат.

ГЕРБ и БСП – двете партии, които най-вероятно ще излъчат следващия министър-председател на България, смятат своите лидери Бойко Борисов и Корнелия Нинова за най-подходящите хора за поста. Това обявиха кандидат-депутати от двете формации в предизборното студио на bTV в понеделник.

На дебата този път се сблъскаха неформалният говорител на управляващата партия Тома Биков и социалистът Явор Божанков. Биков пробва да притисне опонента си с въпрос за кандидата на БСП за премиерския пост, като очевидно очакваше, че няма да получи конкретно име в отговор. Божанков обаче не се поколеба да назове своя партиен водач.

„Това се определя от следващото мнозинство, ние не сме лидерска партия. Но съм убеден, г-н Биков, че ще намерим кандидат за министър-председател, прочел повече от една книга и говорещ повече от един чужд език. И ако ме питате дали г-жа Корнелия Нинова е подходяща – тя, за разлика от г-н Борисов, владее два чужди езика, има образование и е прочела повече от една книга”, подигравателно се обърна социалистът към представителя на ГЕРБ.

Изправен пред същия въпрос, Биков също не прояви никакво колебание. „Нашият кандидат е г-н Бойко Борисов. Това е най-логичното нещо – лидерът на една голяма партия”, заяви той.

Ситуационно управление на кризата

Двамата кандидати се скараха, когато стана въпрос за мерките, които се вземат за овладяване на епидемията и последиците от нея. “Стратегията при управлението на тази криза е по-скоро ситуационна, отколкото дългосрочна. Не виждам как можем да имаме дългосрочна стратегия при положение, че този вирус е абсолютно непредвидим”, обяви Биков. По думите му Чехия и Гърция са затворени от 6 месеца, но имат сходни резултати с нас, въпреки че мерките в България са доста по-либерални.

„Борисов си позволи да каже, че нашият модел е за пример в Европа. Аз съм шокиран от подобни твърдения, тъй като тази криза доказа, че Борисов е най-слабият министър-председател в Европа. Той си беше популист и управляваше хаотично и преди кризата. Но тази криза показа, че не може да се управлява с мерки на парче”, отвърна Божанков.

„Г-н Божанков явно не може да разбере логиката на нашето поведение”, пренебрежително каза Биков. „Защото такава няма ... Борисов управлява през Фейсбук и брифинги. Той не управлява съгласно наредбите и законите на държавата. Това логично ни води до хаос”, не му остана длъжен социалистът.

Къде има корупция

Парлива се оказа и темата за правосъдната система и борбата с корупцията. „Аз мисля, че корупция има навсякъде, и ако си мислим, че само в България има подобни практики, сме доста наивни. От друга страна, разбира се, че съдебната власт и правосъдието в България имат нужда от реформа, включително конституционна”, заяви представителят на ГЕРБ. Той посочи, че това ще изисква мнозинство от 2/3 в бъдещия парламент, за постигането на което ще бъде нужно да се възстанови политическият диалог.

„Слава богу, че нямаха мнозинство. Тази конституция, за която не се разбра дали беше на Данаил Кирилов или на Десислава Атанасова, беше обида за юридическата мисъл”, отговори Божанков. И обяви, че страната трябва да последва препоръките, които идват от Брюксел за промени в правосъдието, включително по отношение на главния прокурор, който според социалиста е „фигура от съветски тип”.

„Докато ние самите не седнем да си направим модел на българската съдебна система, който да е ефективен за нас, а единствено четем препоръките на Европейската комисия, няма да стане”, коментира Биков. „Вие управлявате 10 години и сега ни казвате, че трябва да сядаме на някаква маса да обсъждаме”, възмутено отвърна Божанков.

Още

Важни лекарства срещу COVID-19 изчезнаха от аптеките

23.09.2021

753
Маркет Линкс: ГЕРБ взема над 22.5%, а ИТН вече е трета сила

23.09.2021

Обновена

8599
Режисьорът на „Левиатан“ излезе  от кома

23.09.2021

224