Quantcast
За Джипко Бибипков и Мозъка – в парламента чакат Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

За Джипко Бибипков и Мозъка – в парламента чакат Борисов

Депутатите задължиха премиера и финансовия министър в оставка да се явят пред тях следващата сряда
Обновена
18 263
 БГНЕС
Тошко Йорданов (вляво) обяви премиера в оставка за "страхливец и шофьорче".

Поредна грозна дрязга разкъса новия парламент. Този път причината беше отсъствието на премиера в оставка Бойко Борисов, от когото депутатите искат да говори пред тях за Националния план за възстановяване и устойчивост, който е жизненоважен за страната заради кризата. Накрая, въпреки ожесточената съпротива на ГЕРБ, мнозинството гласува решение, с което задължава Борисов да се яви пред тях следващата сряда.

Предложението дойде от Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!”. „Една от стъпките за връщане на достойнството на парламента ще бъде довеждането на премиера Борисов тук, пред народните представители”, обяви бившият омбудсман. От ГЕРБ реагираха с възмущение, в което най-високо се чуваше гласът на бившия председател на парламента Цвета Караянчева. „Последният човек, който има правото да се възмущава, е г-жа Караянчева, която участваше активно в опозоряването на 44-то Народно събрание! Засрамете се и мълчете, защото вие допуснахте 4 години Борисов да се гаври с парламента!”, изви глас Манолова.

Всички мразят Цвета Караянчева

Лъчезар Иванов от ГЕРБ определи искането й като нарушение на правилника. „Не може с такава злоба, с такава жлъч от тази висока трибуна да се говори за министър-председател. Това е олицетворение на ръководството на държавата”, с развълнуван глас каза Иванов. От думите му излезе, че премиерът едва ли не може да не идва повече в парламента, след като подаде оставка.

След него на трибуната буквално влетя Караянчева, почувствала се обидена от Манолова. „Вие сте се обединили около една обща теза – всички да мразим Цвета Караянчева. Само че ще ви кажа нещо – омразата не е добра основа за изграждане на съгласие и политическата енергия, впрегната само в омраза, е изгубена енергия. Хората не са ви пратили тук, за да правите циркове, а за да работите”, нападна тя опонентите на ГЕРБ.

Малко логика в дебата се опита да внесе Атанас Славов, конституционалистът от „Демократична България”, който обясни защо Борисов трябва да дойде: „Министър-председателят е длъжен винаги да се появи. Независимо дали е в оставка, независимо дали е болен, независимо дали е на воаяж до Барселона – министър-председателят е длъжен винаги да се явява в Народното събрание. Парламентаризмът не се суспендира, когато той е в оставка.”

За Джипко Бибипков и Мозъка

Филип Станев от „Има такъв народ” хвана на мушката си Лъчезар Иванов. „Вие сте джентълмен, интелигентен човек, неслучайно носите прозвището „Мозъка”, дръжте се по-възпитано”, подигра се той с Иванов. А към герберите се обърна: „Искам да ви кажа с широка усмивка оттук – днес се оказа, че бистришкият тигър е един най-обикновен страхлив заек от Банкя!”

Последва го съпартиецът му Тошко Йорданов, който предварително обяви, че ако се наложи, е готов да плаща глоби за обида, и след това започна: „Страхливецът Борисов днес не дойде за пореден път! Шофьорчето Борисов днес не дойде за пореден път!” От ГЕРБ го освиркаха, а председателят на парламента Ива Митева извика предупредително: „Г-н Йорданов!” Това обаче изобщо не спря засилилия се депутат, който продължи с лице към герберите: „Джипко Бибипков днес не дойде за пореден път! Прекрасно е, че той е ваш лидер. Благодаря за това удоволствие.”

Хаосът в пленарната зала се разрастна и накрая депутатите излязоха в почивка, за да се поуспокоят. След завръщането си гласуваха и одобриха предложението на Манолова.

Кой ще гони мутрите

Напрежението обаче бързо започна да се покачва отново. В залата пристигна вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, който се беше приготвил да отговаря на въпроси за Националния план вместо Борисов. Водещият заседанието Татяна Дончева обаче го отпрати с думите, че неговата точка в дневния ред е отминала. Дончев си тръгна, без да каже и дума.

Дойде редът на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев - също пристигнал за изслушване, но за държавния бюджет. От ГЕРБ обаче се бяха развълнували заради безцеремонния начин, по който беше отпратен техният вицепремиер, и започнаха да удрят по банките и да скандират "Мутри вън!" към Татяна Дончева, която принадлежи към едноименната формация. "Заповядайте, г-н министър!", подкани Дончева Ананиев - и трябваше да го прави няколко минути, защото герберите я прекъсваха с мощни възгласи. Междувременно финансовият министър стоеше объркан и наплашен до трибуната, без да смее да излезе на нея.

"Министър може да поиска думата по всяко време. Нарушавате правилника", порица Дончева Димитър Главчев от ГЕРБ. "Добре. Имате ли нещо друго да добавите?", невъзмутимо го попита водещата заседанието. Скандиранията продължиха, само се промениха на "Таня, вън!" - и така няколко минути, когато Дончева прекъсна заседанието и свика председателския съвет на Народното събрание, в който участват парламентарните групи. Накрая всички се разбраха, че изслушването на Ананиев ще бъде отложено също за следващата сряда.

Още

Манолова призова за финансова проверка в Александровска болница

15.05.2021

2719
Шпигел: Една странна сделка между Меркел и Борисов

14.05.2021

4214
Разпитът на Илчовски в прокуратурата продължи 4 часа

14.05.2021

Обновена

5750