Quantcast
Закъсняла и необходима - парламентът одобри оставката на Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Закъсняла и необходима - парламентът одобри оставката на Борисов

156 депутати гласуваха да бъде сложен край на правителството, въпреки съпротивата на ГЕРБ
Обновена
3 597
 БГНЕС

С пълно единодушие от 156 гласа новото 45-о Народно събрание одобри оставката на кабинета „Борисов 3”, която премиерът депозира в четвъртък. Депутатите от ГЕРБ демонстративно отказаха да гласуват.

Обсъждането и гласуването на оставката стана в отсъствието на Бойко Борисов, който излезе в отпуска. Това предизвика гняв и недоволство сред народните представители, тъй като за пореден път Борисов показа пренебрежението си към парламента.

Йордан Цонев от ДПС напомни, че в началото на деня колегата му от ГЕРБ Александър Ненков е обявил, че гласуването на оставката от парламента днес цели да унизи Борисов и неговия кабинет. "Не може българският премиер да бъде унизяван, като се вика пред Народното събрание, когато трябва да даде отчет пред Народното събрание, когато трябва да подаде оставка пред Народното събрание. За всеки български премиер, за всеки български министър това трябва да е въпрос на чест. Не е така за сегашния български премиер. Уважаеми колеги от ГЕРБ, не беше така и за вас за доста дълго време", обърна се Цонев към бившите управляващи.

Той разказа, че навремето бившият министър-председател Иван Костов е казал, че министър, който си позволи да не отговори на народен представител, да не приеме народен представител, трябва да му бъде поискана оставката на минутата. "Това е уважение към народното представителство, защото властта ни е дадена от народа и ние излъчваме изпълнителната власт. Министър-председателят трябваше да бъде тук, да си връчи оставката и да каже: "Аз направих това за България"", заключи Цонев.

"Тази оставка е безвъзвратно закъсняла, трябваше да бъде подадена миналата година, когато българският народ протестираше", отбеляза Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!". А Борисов упрекна: "Това е онзи човек, който в края на първия си мандат заяви, че види ли кръв на улицата, веднага си тръгва. Мисля, че по време на протестите всички видяхте много кръв пред Министерския съвет. Очевидно и кръвта не беше мотивът, който можеше да спре този човек да се държи с нокти и зъби за властта."

Христо Иванов от "Демократична България" призова народните представители: "Тази оставка трябва да се превърне във вододел за това властта да се върне към институциите. Има една велика фраза, казана е от един от бащите на конституционализма: "Дадохме ви република, ако можете, да я удържите." Удържането на република, удържането на това властта да бъде публична, а не бащиния, е това, което всички ние трябва да правим."

Бавно движение напред

Политическото напрежение между бившите управляващи и опонентите им очаквано забави сериозно работата на парламента. Редовното му заседание започна от 10 часа и до обед премина във всевъзможни спорове, без да започне работа по същество.

Най-напред се започна с въпроса за включването на оставката на правителството в дневния ред на парламента. От ГЕРБ настояха, че няма основания да бъде гласувана сега, тъй като министрите в оставка и в момента продължават да изпълняват задълженията си. "На този стол трябва да дойде този, който е подал оставка. Не съм сигурен дали не е направен преврат в държавата. Някой да го е виждал?", иронично отвърна депутатът от БСП Георги Свиленски.

Тома Биков от ГЕРБ обяви цялата процедура за „смешна”. Думите му предизвикаха възмущението на Мика Зайкова от „Има такъв народ”: "Г-н Биков, вие обидихте конституцията и законите на тази страна! Оставката трябва да се гласува! Не можете да наричате текстовете на конституцията смешни!" Съпротивата на ГЕРБ беше сломена и въпросът влезе в програмата.

С това обаче драмите не приключиха. Новите формации в парламента поискаха да бъде внесен в парламента Националният план за възстановяване и устойчивост. Бившите управляващи скочиха, че планът вече е налице. Опонентите им обаче се усъмниха, че това, което е внесено в парламента, е действително необходимото. Борислав Сандов от "Демократична България" обяви, че в деловодството на парламента има само една презентация, а ядосаният Александър Ненков от ГЕРБ му отвърна, че може да си потърси плана в интернет.

След което дойде редът на освобождаването на Националния оперативен щаб (НОЩ). БСП, ДПС, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!" заклеймиха решението на Борисов като проява на безотговорност, която ще остави здравната криза без управление. Без никаква логика депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова обърна всичко към неспазването на противоепидемичните мерки в пленарната зала. "В тази зала се позволява да стоят хора без маски, демонстративно, пред българските граждани, които ни гледат", обяви Дариткова. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е сред най-честите нарушители на тези мерки, като редовно или не носи изобщо, или носи неправилно маска на публични места, но ГЕРБ нито веднъж не са се възмутили от това. Напротив - когато са с него министри и депутати също не слагат маски.
В НС се появи и здравният министър Костадин Ангелов, който заяви, че отговорността за мерките срещу кризата е негова работа, а НОЩ е просто съвещателен орган.

Още

Милиард за пенсии има, но той се харчи по най-глупавия начин
5 скандала от комисията по ревизията

08.05.2021

Екип на Сега

7563
Христо Иванов: Борисов е най-добрият сводник в бардака на властта

08.05.2021

6926