Quantcast
Заради честите рокади служебният кабинет съвсем се оплете в ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Заради честите рокади служебният кабинет съвсем се оплете в ЕС

Правителството е отказало да заеме становище за връщането на бюджетните ограничения в съюза
4 034
Вицепремиерът Атанас Пеканов не е получил убедителни отговори на въпросите, които е поставил на последното заседание на МС.

Честите рокади във финансовото министерство започват да водят до неуредици. Министерският съвет се е оплел в регулярна позиция на България за проведеното вчера заседание на финансовите министри на ЕС в Люксембург (ЕКОФИН) и заради липса на убедителни обяснения от страна на новия финансов министър Валери Белчев е отказал да изрази становище по ключова тема. Страната ни не е изразила мнение по въпроса за евентуалното възстановяване на бюджетните лимити в ЕС за дефицита и дълга с отшумяването на ковид кризата. До отказа от заемане на позиция се стига след размяна на реплики в стил "изгубени в превода" между Белчев и вицепремиера Атанас Пеканов, като в крайна сметка премиерът Стефан Янев се е намесил на страната на Пеканов и е спрял позицията. 

Това става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание и последвали коментари след заседанието на ЕКОФИН.

Отпадането на бюджетните лимити за размера на дефицита и дълга в страните-членки бе една от мерките, които ЕК предприе в отговор на пандемията. Така през 2020 г. страните-членки получиха фискална свобода да инвестират по-щедро и да надхвърлят ограничението за дефицита от 3% с цената на увеличение на дълга. ЕК взе решение да запази тези по-хлабави регулации и през 2022 г. и да възстанови лимитите едва през 2023 г. Еврокомисията обаче ще се опита още през 2022 г. да премине към по-пълна и редовна координация на икономическите политики в съюза. "Ще се опитаме да избегнем и дублирането на отчети и претоварването на администрациите покрай Националните планове за възстановяване и устойчивост", коментира след заседанието европейският комисар за икономиката Паоло Джентилони. 

В тази връзка в доклада си до МС от финансовото министерство са предложили България да изрази позиция, че споделя "необходимостта от завръщане към пълното многостранно наблюдение в рамките на Европейския семестър през 2022 г.". Не е ясно дали докладът съдържа повече детайли по темата, но финансовият министър Валери Белчев е отметнал въпроса мимоходом с едно изречение и е успял да изуми вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов. Според Пеканов от позицията на МФ излиза, че България ще иска предрочно възстановяване на лимитите за дълга и дефицита още през 2022 г. (б.р. противно на решението на ЕК това да стане през 2023 г.)

"Тук става въпрос дали през 2022 г. ще бъдат отново прилагани правилата за Маастрихтските критерии, в последните две години те не се прилагат. Но дали наистина България подкрепя веднага да започнат отново да се прилагат тези правила, след като те ще са най-ограничаващи за нас като страна, която предстои да се включи в еврото в някакъв момент", е попитал пред колегите си Пеканов. Той е подчертал, че някои страни са стигнали дефицити от 8-9%, докато България се опитва да поддържа ниски нива дори при отпаднали лимити, но евентуалното възстановяване на ограниченията ще се следи най-стриктно при нея заради изискванията за членство в еврозоната.

Финансовият министър Валери Белчев не успял да даде убедителни разяснения по темата. Според него експертите от МФ просто са предложили позиция, отговаряща на общите настроения в ЕС. "Въпросът е ние дали да възразяваме и да вървим срещу течението или не", е коментирал Белчев.

В ЕС обаче няма никакви настроения за изпреварващо връщане на твърдите фискални правила през 2022 г., което е намекнато и от Пеканов. Размяната на реплики е довела до включването и на премиера Стефан Янев, който е настоял да се внимава със затягането на ограниченията. "Въпросите, които постави г-н Пеканов, наистина са важни, защото в стремежа да се придържаме към ниски нива означава, че ние не полагаме усилия за развитие на собствената си икономика и всъщност целта, която стои зад това да държим ниски нива, за да може да сме подготвени за Еврозоната, е един отворен въпрос. В обществото и в политическия дебат не е достатъчно ясен и не е еднозначен отговорът искаме или не искаме, ако искаме кога и на какви условия?", е изтъкнал Янев.

След неговата намеса докладът с позицията за предстоящото заседание на EКОФИН е одобрен частично, а позицията за фискалните правила е отпаднала, става ясно от стенограмата. 

Още

Пеканов: Няма смисъл да затваряме въглищните си централи

26.11.2022

1716
Пътниците в самолетите в ЕС вече ще могат да ползват 5G

25.11.2022

2177
Стреляха по българския клуб "Цар Борис III" в Охрид

24.11.2022

Обновена

1310