Quantcast
Заради ЦИК избухна спор за правомощията на президента | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Заради ЦИК избухна спор за правомощията на президента

Борисов и Герджиков упрекнаха Радев, че като кандидат няма право да привиква комисарите, а той се защити с конституцията
4 727
 БГНЕС
Румен Радев

Заради обострената предизборна кампания въпросът за срещата в президентството, която Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа, прерасна в спор за конституционните правомощия на президента.

Изборните комисари не приеха поканата да разговарят на „Дондуков” 2 с другите институции, ангажирани в произвеждането на изборите, тъй като почувстваха, че това накърнява независимостта им. Противниците на държавния глава Румен Радев се възползваха от това, за да го обвинят, че прави нещо, което не му е позволено като кандидат на президентските избори.

От ГЕРБ атакуваха Радев още същия ден, когато ЦИК отклони поканата. Днес водачът им Бойко Борисов реши отново да подхване въпроса на брифинг, свикан от партията му. „Вчера разбрахме, че един кандидат-президент си позволява да вика ЦИК на среща. Разбира се, те любезно му отказват. Но що за поведение е това, да си го позволяваш? Значи, това е начин на мислене”, обяви Борисов.

Малко по-късно се включи и съперникът на Радев за „Дондуков” 2 Анастас Герджиков, който е подкрепен от ГЕРБ. „Приветствам доблестта на ЦИК, която е отказала да бъде привиквана от г-н Радев, именно с мотива, че е налице конфликт на интереси. На фона на здравната криза, която премина и в образователна, с какво се занимава г-н Радев? Събира институциите, които ще организират изборите. И преди съм питал - как така някой може да е едновременно президент и кандидат за президент? Това не го ли поставя в привилегировано положение пред останалите кандидати?”, коментира Герджиков пред симпатизанти във Видин.

Той припомни положението, в което изпадна, след като обяви кандидатурата си и върху него се посипаха упреци, че е излязъл в платен отпуск. „И защо останалите кандидати трябва да излязат в неплатен отпуск, очевидно за да не влияят на мнението на колегите си, а действащият президент може да бъде всеки ден в новините, което е забранено за останалите кандидати, и да свиква институциите, които организират изборите? Не му ли е достатъчно, че самото служебно правителство, което организира изборите, е назначено и подчинено на него?”, негодуваше Герджиков.

Радев изглежда нямаше намерение да засяга въпроса, но журналистическото любопитство го принуди. На брифинг след посещението му в столичния център за медицинска помощ той обясни, че винаги преди избори президентството е имало срещи с ЦИК и другите институции, ангажирани с изборния процес. „Има записано в конституцията, има и ясно решение на Конституционния съд, което е окончателно, че правомощията на президента и вицепрезидента при кандидатиране за втори мандат не се прекратяват”, заяви категорично Радев. Когато стана въпрос обаче дали ще отправи нова покана към комисарите, той отговори уклончиво: „Аз съм отворен като институция.”

В самата ЦИК днес работиха нормално, без да се занимават с темата.

Още

ЦИК назначи за шефове на РИК хора от ГЕРБ и ДПС

12.08.2022

5610
Юмрукът на Радев вече помага на ГЕРБ

12.08.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

5295
Илияна Йотова: Президентът има "вина" за Кирил Петков

12.08.2022

9775