facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът остави в ареста обвинения за катастрофата с Милен Цветков

Адвокатът на Кристиан Николов пледира, че младежът не е шофирал аудито, което блъсна колата на журналиста
Обновена
38 302
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Единствената адекватна мярка за Кристиан Николов, който е обвинен за причиняване на катастрофата, при която загина Милен Цветков, е постоянното задържане под стража. Това прие Мина Мумджиева от Софийския градски съд и уважи искането на прокуратурата. Съдията смята, че има обосновано предположение, че младежът е предизвикал катастрофата, а освен това има опасност да се укрие или да извърши ново престъпление. Определението на градския съд може да се обжалва пред Софийския апелативен съд на 30 април.

Николов е бил под влиянието на четири различни вида упойващи вещества, но е съзнавал риска, който може да създаде като участник в движението. Липсват доказателства за невменяемост на този етап и може да се приеме, че той е вероятно психично здрав и се е отнасял с безразличие към настъпването на опасните последици, каза съдът.

И допълни, че когато деецът не желае обществено опасните последици, но въпреки това нарушава правилата за движение, се счита, че съзнателно ги допуска, т.е. налице е евентуален умисъл. Показанията на свидетелите и видеотехническата експертиза показват, че е имал обективната възможност да възприеме опасността на пътя, да прецени какви могат да са последиците от посоката му на движение, от скоростта, но въпреки всичко е продължил с увереност движението към автомобила на Цветков, напълно игнорирайки значението на червения светофар.

Това е зключително висока степен на опасност, с която е бил застрашен животът на други участници в движението, посочи още съдът. И допълни, че грубо са нарушени много правила от Закона за движение по пътищата.

Съдия Мумджиева намери, че на този етап доказателствата са, че вероятният водач към момента на катастрофата е обвиняемият. Това следва от данните за собствеността на автомобила и съпоставката им с показанията на очевидците.

Съдът посочи още, че аутопсията сочи пряка връзка между травматичните увреждания на Цветков и настъпването на смъртта му. Дори да се приемат възраженията на защитата за неадекватна първа медицинска помощ, това не елиминира аутопсията, смята съдът. Магистратът цитира огледа на местопроизшествието, видео експертизите, показанията на шестима очевидци. Съдът се спря подробно на показанията на един свидетел, който подробно описва катастрофата. Според съда не е само един свидетелят, който е разпознал Николов като водач, както твърди защитата му.

По време на съдебното заседание стана ясно, че по делото има декларация на Николов, че отказва да предостави сравнителен биологичен материал и да участва в разпознаване на живо. Но разследващите могат да направят и разпознаване по снимки, посочи съдът. 

Спътниците на Николов Георги Иванов и Симона Цветкова отказват да дават показания. Но никой от тях не твърди, че друг е шофирал. Има данни, че Николов живее с Цветкова и тя се позовала на правото си да не свидетелства по тази причина.

Заседанието на съда започна в 21 ч. и съдебните репортери го слушаха онлайн. Николов участва по Скайп.
Адвокатът на Николов пледира, че не той е шофирал колата, която удари автомобила на журналиста. Адвокат Любомир Таков поиска магистратите да го пуснат без никаква мярка. Той посочи още, че не е разследвано дали причината за смъртта е катастрофата или неадекватните действия на очевидците, включващи ваденето на Цветков от колата, въртене на главата, сърдечен масаж. Според адвоката има само един свидетел, който сочи Николов за водача на аудито, което се блъсна в колата на Цветков, докато изчакваше на червен светофар. Този свидетел обаче е служител на столичния "Метрополитен" и това го прави ненадежден, смята защитата. Адвокатът изтъкна още, че няма лицева идентификация, нито разпознавания. А описанието "нормално слабо телосложение, набола брада" се отнасяло за повечето български младежи. "Няма достатъчно доказателства, че Николов, а не друг е управлявал аудито”, каза адвокатът.

Той отрече и тезата на прокуратурата за умисъл в катастрофата, тъй като Николов и Цветков не са се познавали. Пледира още, че оставянето на клиента му в ареста би било репресия. И съдът не трябва да се произнася заради обществените очаквания. 

Самият Николов поиска от съда по-лека мярка, за да продължи образованието си, и обеща да не се укрива. Той заяви, че е сгоден, а адвокатът показа отличната му диплома от Немската езикова гимназия и участие в първенство по водна топка.

Часове по-рано прокуратурата обяви, че е предявила ново, по-тежко обвинение на Кристиан Николов. Обвиняемият Николов, при управление на Audi Q7 нарушил правилата за движение по пътищата, като се е движил със скорост над разрешената и не спрял при приближаване на кръстовището при червен светофар. В следствие на това умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков.

Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал автомобила след употреба на различни видове наркотични вещества – амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам, твърди обвинението. И допълва, че Николов е застрашил живота и здравето на множество участници в движението, като деянието е извършено на оживено място. НК предвижда от 15 до 20 години или доживотен затвор за това престъпление. Предварителното заключение на аутопсията сочи, че вследствие на удара на Цветков са били причинени множество несъвместими с живота травми - счупване на ребра, травма на черния дроб, както и сърдечна тампонада, сочи прокуратурата.

Пред съда прокурор Иван Кучиев пледира, че въпреки началния етап от разследването, са събрани достатъчно непротиворечиви и допълващи се доказателства в подкрепа на обвинението. Обвинителят цитира близо 10 свидетели, че Николов е управлявал автомобила. Прокурорът се позова на огледа на местопроизшествието, липса от следи от спирачен път, състоянието на колите след катастрофата, експертизата на записите от камерите. Той подчерта, че Николов се е движил със скорост значително над 50 км в час и без да намали и спре на червения светофар, е блъснал отзад автомобила на Цветков. Обвинението твърди, че Николов управлявал е след употреба на различни наркотици. Това сочи, че той съзнателно се е качил при ограничени възможности да реагира адекватно. Разчитал е само на шанса да не се стигне до катастрофа.

Обвинението смята, че има реална опасност Николов, който е студент в Германия, да се укрие или да и да извърши ново престъпление. 

Записи от камери в района на катастрофата показват как джипът, управляван от Кристиан Николов, помита колата на журналиста и по чудо 6-ма пешеходци се разминават със смъртта.

Преди ден прокуратурата повдигна обвинение на майката на 22-годишния младеж. В сряда прокуратурата съобщи, че другите двама пътници в джипа - Симона Цветкова и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, са обвинени за затаяване на истина пред разследващ полицай от СДВР. Според обвинението те съзнателно затаили истина за факти и обстоятелства, свързани с делото срещу Николов за предизвикания от него инцидент. И двамата са на свобода срещу гаранция от по 10 000 лева, съобщи прокуратурата.

 

ГЕРБ предлага по-тежки санкции за водачи с алкохол и дрога

Народният представител Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни пред bTV, че още в четвъртък ще предложат вдигане на наказанията за водачи, които управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол или дрога. Изменения ще има в съответните състави от Наказателния кодекс, предвиждащи различни санкции. В общи линии ще бъде предложено вдигане на размера на лишаването от свобода, както и на глобите.

ГЕРБ щели да предложат и промени в закона за движение по пътищата, с които да се отнема регистрация на МПС до 5 години при управление на МПС с алкохол над 1,2 промила или наркотици. Десислава Атанасова обяви, че лидерът на БСП Корнелия Нинова лъже, че ГЕРБ са предлагали намаляване на наказанията за дрогирани шофьори. Тя твърди, че законопроектът, за който говори соцлидерката, бил подкрепен и от всички членове на здравната комисия от БСП.

Колегата й Красимир Ципов пред БНТ добави, че ще се увеличи наказанието за шофиране под въздействието на наркотични вещества - при от 1 до 3 г. затвор и от 500 до 1500 лв. глоба, то се предлага да стане от 1 до 5 г. затвор и между 1000 и 5000 лв. глоба.

За причиняване на смърт и тежка телесна повреда се предлага наказанието да е от 5 до 15 г. затвор, а не от 3 до 15 г., както е сега, а при особено тежките случаи вместо от 5 до 15 г. да се лежи от 6 до 20 г., каза Ципов.

По думите му, въпреки че през последните години са произнесени множество осъдителни присъди с големи срокове, явлението продължава. За три години имало няколко хиляди заявителски материала и затова с цел превенция наказанието трябва да се повиши.

Ако шофьорът не желае да даде кръвна проба, а е употребил наркотици, колата ще се дерегистрира от 1 до 5 г,, а книжката на шофьора ще се отнема за между 1 и 3 г., а не до 2, както е сега. Ципов изрази надежда промените да бъдат разгледани в парламентарните комисии още идната седмица. Той добави, че има съгласие и от депутати от други политически сили - Воля, Обединени патриоти, ДПС.

245

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Трите капана за властта щракнаха
Съдът пусна Петър Кърджилов на свобода без никаква мярка

02.08.2020

Обновена

4846 47
Прокуратурата обяви първите проверявани 14 приватизационни сделки

29.07.2020

6825 33

Коментари

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Те ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за затаяване на истината, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

 

А така!  Пълни глупости, ама всичко в кюпа и ако мине. И като не мине - ние сме добрите, а съдът е лошите.

Evasion

Бъдете хуманни... ми ако този иначе толкова симпатичен младеж изпита наркотичен глад в ареста?

Индженеро

Имаше един анимационен филм - "Де факто", в който, като удариха барабана за откриване на нова сграда, тя рухна.

Архитекти, изпълнители, надзор - всички се оправдаха и накрая виновен излезе тъпанджията, че ударил силно барабана.

Вторачването в майката и в приятелите на Кристиян е продължение на неистовото желание на каскетаджиите да бъдат в центъра на вниманието. Може би си представят, че ще докажат как майката му е дала ключовете, като е виждала състоянието му.

И сега какво - 100 х. гаранция - сигурно ще излезе да раздава ключове на наркомани и алкохолици.

Bacho Кольо

👍

А също толкова нелепо - НАП ще ревизира фирмите,  свързани с нея.

Stern

А може просто да се е паднал шанс на Гешев да си осигури "надежден" свидетел срещи Миню Стайков, нали уж били гъсти с майката.

Или пееш като канарче срещу Миню или ви разсипваме, теб и синчето.

Man.ol

. Може би си представят, че ще докажат как майката му е дала ключовете, като е виждала състоянието му.

Всъщност, достатъчно е да се докаже, че майката е знаела за наркоманията на сина си и въпреки това му е предоставила колата си, не е нужно да се доказва описваната от Вас ситуация.

ловkия

Да, ще кипи безсмислен труд.

Sine_metu

В горната боза има смисъл, само дето майката на Бърнс още преди два века го е изразила с едно изречение. На откриването на паметника му, перифразирам

„Ех, Роби! Искаше къшей хляб, а ти дадоха парче камък...“

 

По темата сигурно има и древни, но това знам.

Недоверчив

Всъщност мнението ми е, че подобен труд изобщо не е безсмислен. А трябва да се превърне в система. Макар и встрани от темата с кончината на Цветков УБИТ от надрусан дришльо. Говоря за всеобхватни данъчни проверки на юридически и физически лица притежаващи лимузини за стотици хиляди левове, които при най-елементарна данъчна проверка се оказват собственост на безработни лица, на такива които се осигуряват на минимална заплата или на дружества които работят на загуба. Подобни ситуации могат да се случат само в България. С любезното съдействие на всички държавни органи. А е толкова лесно - мобилни екипи на НАП и КАТ могат да направят елементарна проверка за 10 минути и да установят, че определен човек не може да докаже доход за покупка и поддръжка на автомобил висок клас. Прибират го и ти дават срок в който да докажеш доход, ако не можеш, обявяват го на търг и осигуряват постъпления в бюджета. За целта обаче трябва да се промени тежестта на доказване в такива случаи. Тя трябва да падне на хванатия в крачка.  

sanivelev
снимка на sanivelev

Ами къщата им?! В центъра на София, под паметника на Попа, за над 2 милиона. И пак се води на фирма на майката, един вид офис. Това нормално ли е?!

Begemot
снимка на Begemot

Писах същия пост под друга свързана със смъртта на Милен Цветков новина. Той не е първият, уви ,  няма   и да е последният от редица подобни случаи.

Отново, случаят предизвика такъв обществен резонанс, защото Милен Цветков, Бог да го прости, беще обичан и популярен журналист. На практика и за голямо съжаление това е само един от поредица подобни случаи, в които овластени и богаташи или, по често, децата им, убиват хора във въпиющо нарушение на  закона и се отървават с някакви условни присъди. Формули винаги се намират - пешеходци, ударени на пешеходна пътека са "съпричинители", дете се "блъска" в джип в зоната пред училище, хора са пометени на спирка,  блъснати на тротоара, но законът трябвало да  възпитава, а не да наказва и т.н.

Ако не беше популярната и  с право, според мен, обичаната личност на Милен - и този случай щеше да бъде заметен под килима, както толкова много други преди това.

Правя следния извод - за да има някакво, някакво макар правосъдие в България, е нужен силен обществен натиск. Призовавам да се създаде обществено движение за такъв натиск, наречете го "Милен Цветков"  или както искате, което да следи развитието и присъдите по подобни случаи. Може да се създаде сайт или блог с възможност хората да се регистрират там и с името си - С ИМЕТО СИ - а не с никове, да изразяват позиция, да дават факти, да подписват петиции и да искат от властта адекватни действия.

Аз нямам компютърни умения, друго поколение съм.  Но надявам се да се намерят хора, които да  искат, да могат и да го  направят.

Slava
снимка на Slava

Не е безсмислен труд. Колата на майката е на фирмата ѝ, а убиецът не е откраднал ключовете от джоба ѝ.

Претърсват за наркотици жилищата им.

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/8484063

 

А Нинова пак излъга

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/8484506

ЙацкРоцк
снимка на ЙацкРоцк

Цитат от горния парцал:

"Без “24 часа” да е адвокат на депутата от ГЕРБ..."

-

Съвсем случайно на тия от 24 часа им е хрумнало написването на цяла една защитна пледоария, нали? 

 

ПП Думите на Лъчо мозъка от ГРОБ струват точно колкото един пробит лев.

Недоверчив

Славче, за теб знаем бе душа. Опаковала си се в наилон цялата и на амбразрата от сутринта. Но да ти кажа - претърсване за наркотици три дни СЛЕД като надрусания младеж уби човека е пълна, абсолютна, безхаберна глупост и харчене на ресурс, който и без това е кът.

Slava
снимка на Slava

8

Ср., 22/04/2020 - 09:33 (нов)

Недоверчив

 

👍

 

11 (Отговор на #8)

Ср., 22/04/2020 - 09:52 (нов)

sanivelev

Ами къщата им?! В центъра на София, под паметника на Попа, за над 2 милиона. И пак се води на фирма на майката, един вид офис. Това нормално ли е?!

 

В предния ми пост има линк със снимки на къщата на мутресата от бандата на Миню.

Slava
снимка на Slava

13

Ср., 22/04/2020 - 10:07 (нов)

Недоверчив

Славче, за теб знаем бе душа. Опаковала си се в наилон цялата и на амбразрата от сутринта. Но да ти кажа - претърсване за наркотици три дни СЛЕД като надрусания младеж уби човека е пълна, абсолютна, безхаберна глупост и харчене на ресурс, който и без това е кът.

 

Престараваш се и падаш до нивото на хаховците във форума. Маските и ръкавиците не са "наилон" в град с над 500 карантинирани, част от които се правят на улави и щъкат нагоре надолу.

 

Никъде не пише кога са претърсили домовете им. Длъжни са да го направят. "Дечицата" със сигурност крият от родителите си дрогата, ако са я внесли в домовете си. А и следи да намерят, не е лошо.

Недоверчив

"Следи" за какво? "Следите", че е бил друсан са фиксирани в полевия тест, направен след катастрофата. Единственото което е важно е те да не изчезнат мистериозно, защото сме виждали предостатъчно такива случаи. Другото е излишно разкарване на коли, хора и екипировка и има по-скоро пропаганден ефект... 

Man.ol

"Следите", че е бил друсан са фиксирани в полевия тест, направен след катастрофата. Единственото което е важно е те да не изчезнат мистериозно, защото сме виждали предостатъчно такива случаи. Другото е излишно разкарване на коли, хора и екипировка и има по-скоро пропаганден ефект... 

Гласовито и некомпетентно мнение. От човек, който не знае как се третира от закона ситуация "еднократна доза" и ситуация "перманентна наркомания". Както винаги най-гласовити са некомпетентните рустикали... 

Яни-Янаки

Преди време по някоя от медиите чух изявление, че всеки съдебен процес е СЪСТЕЗАНИЕ между прокуратурата и защитата, когато държавата е страна, или между защитите на двете съдещи се страни. Състезание, а не търсене на истината от всички заангажирани в съдебния процес.

А това безспорно е така. Ако едната страна разполага с неограничен ресурс и изпрати в съда шест от най-високо платените адвокати, а другата не може да си позволи и един по-свестен, явно е кой ще спечели състезанието. Така че няма нищо чудно  в това, което се случва – за тежки престъпления някои да се измъкват с леки присъди.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Състезание, а не търсене на истината от всички заангажирани в съдебния процес.

 

Не е така! "Състезанието" е в представяне на доказателства и правни доводи в подкрепа на обвинителната или защитна теза. А в правото "истината" са обективните факти. Затова двете страни се "състезават" в предоставяне на факти.

Яни-Янаки

Не мога да възразя, като представя доказателства в подкрепа на моето мнение. Би било много добре, ако действително нещата стоят така, както Вие твърдите.

Памфуций
снимка на Памфуций

Вторачването в майката и в приятелите на Кристиян е продължение на неистовото желание на каскетаджиите да бъдат в центъра на вниманието. Може би си представят, че ще докажат как майката му е дала ключовете, като е виждала състоянието му.

Както Слава е посочила, автомобилът е собсвеност на фирмата, а не лична собственост на майката. В такива производства винаги се разследват всички обстоятелства . В случая връзките на собственицата на автомобила със Стайков са причината ВП да вземе разследването под особен надзор , но поводът е, че със собственост на фирмата и е станало произшествие , при които е загинал човек. Нищо различно от разследването на ПТП при Своге, когато разследваха фирмата собственик на автобуса, фирмите, които са правили ътищата и т.н. и т.н.

Майката е подведена по чл. 102 на ЗДП:

Чл. 102. (1) (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г., изм. - ДВ, бр. 11 от 2017 г., в сила от 31.01.2017 г., предишен текст на чл. 102 - ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) На водача, собственика или упълномощения ползвател на моторно пътно превозно средство се забранява да предоставя моторното превозно средство:

1. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г., в сила от 26.09.2017 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2018 г., в сила от 03.01.2018 г.) на водач, който е с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или е употребил наркотични вещества или техни аналози, или на лице, което не е правоспособен водач или не притежава съответното свидетелство за управление, валидно за категорията, към която се отнася моторното превозно средство.

 

Изобщо не иде реч да доказват, че тя е знаела в какво състояние е той в оня момент, а че е допуснала автомобил на фирмата и да попадне в човек под въздействие на наркотични вещества. В Закона за движение по пътищата беше включен този чл. 102,  за да накарат собствениците на автомобили да упражняват повече контрол върху лицата, на които дават да управляват собствените им превозни средства. Защото у нас (а и не само у нас) практиката да купиш кола за лични нужди на името на фирмата и да хвърлиш ключовете на съпруга, дете, любовница и т.н. да си джитка - ей така по принцип - с нея , е масова, такъв тип водачи на такива автомобили също правят произшествия, при които загиват или пострадат по друг начин хора. Не само управлението, но и собствеността на МПС е свързана със задължения. Едно от тях е, да си сигурен, че всеки път, когато някой управлява твоя автомобил, този някой е трезвен, не е под въздействие и е правоспособен.

pro_hard

Има ли значение дали ТВзионер или редови ТВ зрител  е с 20годишна Корса и с 2 промила алкохол, ако е спрял на червен светофар  и ти го направиш на кайма? Или го просто го застреляш ...

Devil in Exile

Не споделям горното мнение, защото правото на собственост по принцип, не може да ангажира отговорност за чужди действия.

Памфуций
снимка на Памфуций

Но да ти кажа - претърсване за наркотици три дни СЛЕД като надрусания младеж уби човека е пълна, абсолютна, безхаберна глупост и харчене на ресурс, който и без това е кът.

Верно ли? А какво ще стане, ако намерят наркотици - ще има привличане под отговорност и за други престъпления.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Изобщо не иде реч да доказват, че тя е знаела в какво състояние е той в оня момент, а че е допуснала автомобил на фирмата и да попадне в човек под въздействие на наркотични вещества.

 

Ся, това са някакви напъни за лаишки интерпретации на непозната материя. Именно за това иде реч : че  непосредствено преди да се качи на автомобила във фаталния ден тя е знаела, че синът ѝ е надрусан. Това знаеш ли как се доказва? Никак! Както и това, че изобщо е знаела, че синът ѝ употребява.

 

Ползването на фирмена кола от трето лице или за лични нужди нито е забранена, нито е престъпна. И няма никаква връзка с евентуални ПТП-та от конкретния водач. Единствено застраховките искат пълномощно, за да се оправдае плащане на щети.

sanivelev
снимка на sanivelev

И за други престъпления ... Както и финансово-стопански!

Lillian
снимка на Lillian

**

sega_reader

Гешев, нали има закон против бурките, та да запитам, защо арестанти, водени до съда са с качулки и не им се виждат лицата ?

Защо не са глобени според закона за носенето на бурки ?

 

paragraph39

/:/ В сряда прокуратурата съобщи, че другите двама пътници в джипа - Симона Цветкова и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, са обвинени за затаяване на истина пред разследващ полицай от СДВР. Според обвинението те съзнателно затаили истина за факти и обстоятелства, свързани с делото срещу Николов за предизвикания от него инцидент...

.........................................................................................................................

Хубуууу, ама Прокуратурата нали вече публично ги беше обвинила в извършване на престъпление: че са позволили и не са предотвдратили шофьорът да шофира след употреба на упойващи вещества или алкохол!

А, както е известно дори и на всяко хлапе/ако НЕ е закърмено с ЕТАЦ, де!/, че юридически принцип и законово положение е: "Никой НЕ е длъжен да донася и свидетелства сам срещу себе си!"! ТЧК

Тогава за какво престъпно "затаяване на истина" от тези има претенции Прокуратурата към тях!?  

Тинтири-минтири, ала-бала и въпиюща прокурорска/ а и журналистическа/ Некадърност и Безотговорност! ПФУ!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш